i vi ih možete razveseliti / Većina nas već razmišlja o blagdanskom objedu, no mnogi će ovisiti o pučkoj kuhinji i socijalnoj pomoći

Većina obitelji već razmišlja što će biti na blagdanskoj trpezi. No, puno je socijalno ugroženih građana koji će blagdanski obrok pojesti u pučkoj kuhinji ili ga moliti u Socijalnoj samoposluzi. Provjerili smo kako se ondje pripremaju za blagdane

16.12.2015.
19:09
VOYO logo

Tužne životne priče prisilile su brojne ljude da ovise o tuđem ručku. I dok će većina građana razmišljati što će se naći za Badnjak i Staru godinu naći na objednom stolom, mnogo je onih koji nisu takve sreće. Časne sestre i volonteri svaki dan kuhaju za 80 potrebitih u Rijeci.

"Svima onima koji imaju poručujem da kad sjednu za stol, da blaguju, da se sjete svih onih koji nemaju ili koji kopaju po kantama za smeće da nađu boce i prodaju ih da prežive dan“, izjavio je Nebojša iz Rijeke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci se, zahvaljujući donacijama, na godinu daruje 25 tisuća ručkova. Ribu za stotinjak potrebitih za ovaj Badnjak još nemaju, ali zna se meni za Božić. 

"Naravno da za blagdane čekaju bolji ručak, gdje ćemo mi ovog Božića pripremiti njima dva pečena odojka, bit će kolač, bit će piće“, rekla je sestra Emanuela, voditeljica Kuće utočišta sestara milosrdnica Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji će po pomoć u Caritas neće biti tolike sreće. Dobivaju osnovno, šećer, brašno, ulje i mlijeko. Ako se posreći i kutijicu keksa. Uz pakete za stalne korisnike, tisuću blagdanskih paketa podijelit će siromašnima po svim župama. 

"Sigurno da se u vrijeme blagdana puno više ljudi obrati Caritasu za pomoć, tu možemo reći da se taj broj korisnika poveća za negdje pedeset posto“, izjavio je djelatnik Caritasa riječke nadbiskupije Danijel Delonga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred blagdane raste gužva i u Socijalnoj samoposluzi u kojoj inače svaki mjesec podijele 800 paketa hrane.

"Nažalost, nemamo ništa slatko da s nečim pojačamo, razveselimo tu djecu, nemamo čokolade, nemamo panetone, ono što dobijemo to damo“, rekla je volonterka Socijalne samoposluge Rijeka Nela Pujić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki vrtići skupljali su za njih hranu, a djeca su dala ono što i sama vole. Uz poziv da ih slijede i drugi.

"Djeca su nosila malo i slatkiša, a ima tu i drugih stvari koje su vjerujem, u ovo vrijeme potrebne svima“, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Malik Viškovo Koljka Scoria

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strašno je da je čokolada nekome neostvariva božićna želja. Ako se dobrota zbog ludog životnog ritma zanemari kroz godinu, blagdani su pravo vrijeme za pomoći potrebitima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo