PROVJERILI SMO KOD HUB-A / Većina banaka još nije poslala obavijest o prešutnom prekoračenju, evo kada sporna usluga odlazi u povijest

Image
Foto: Milan Sabic/Pixsell

Banke do 30. lipnja klijentima moraju ponuditi mogućnost prelaska s prešutnog na dozvoljeno prekoračenje

17.6.2023.
14:22
Milan Sabic/Pixsell
VOYO logo

Bliži se rok do kojeg banke klijentima moraju poslati ponudu o novim uvjetima korištenja prešutnog minusa. Iako do isteka roka ostaje još nekoliko dana, provjerili smo kod Hrvatske udruge banaka (HUB) jesu li sve banke obavijestile klijente o novim uvjetima te jesu li se neke od njih odlučile klijentima ponuditi dozvoljene minuse po polovičnim iznosima?

Naime, upravo je ta bojazan postojala kada se intenzivnije počelo govoriti o primjeni Menoranduma koji banke obvezuje da do 30. lipnja klijentima ponude migraciju s prešutnog na dozvoljeno prekoračenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUB je, naime, tada dao naslutiti da bi neke banke mogle prepoloviti iznos dozvoljenog minusa u odnosu na iznos postojećeg, prešutnog minusa, koji klijent ima.

Većina banaka još nije poslala ponudu

"Prema nama dostupnim informacijama banke će klijentima ponuditi korištenje dopuštenog prekoračenja po istim uvjetima koje su imali prilikom korištenja prešutno prihvaćenog prekoračenja", odgovaraju sada iz HUB-a na ovu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUB navodi i da su pojedine banke klijentima već poslale individualizirane ponude. Ipak...

"Većina banaka u ovom trenutku je u zadnjoj fazi priprema za slanje individualiziranih ponuda te će ih poslati svojim klijentima najkasnije do 30. lipnja ove godine kako je i propisano Memorandumom o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu", navode iz HUB-a te podsjećaju da klijenti imaju godinu dana da razmotre ponude i ugovore prelazak na dopušteno prekoračenje po transakcijskom računu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost otplate po povoljnijoj kamatnoj stopi

"U slučaju da pojedini klijenti odluče otplatiti iznos prešutno prihvaćenog prekoračenja banke će potrošačima omogućiti otplatu u najmanje 12 mjesečnih obroka uz primjenu kamatne stopa koja nije više od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja odnosno kamatne stope koja se primjenjivala na prešutno prihvaćeno prekoračenje, ako je ta kamatna stopa niža", navode u HUB-u za sve one koji se odluče na otplatu iznosa prešutnog prekoračenja.

Kraj prešutnih prekoračenja

Zanimalo nas je i hoće li se prešutno prekoračenje ukinuti kao bankarska usluga. Odnosno, ukoliko netko, primjerice, postane klijent neke banke 1. kolovoza 2023. godine, znači li to da više nema opasnosti da će biti korisnik prešutnog prekoračenja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina banaka je odlučila da će u svojoj ponudi od 1. srpnja 2023. imati samo dopuštena prekoračenja, odnosno, prestat će s odobravanjem prešutno prihvaćenih prekoračenja za sve nove klijente. Postojeći klijenti će tu uslugu moći koristiti dok ne prihvate novu ponudu za ugovaranje dopuštenih prekoračenja, a najkasnije do 30. lipnja 2024. godine", pojasnio je HUB.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo