REZULTATI SANITATA Veći prihodi, nova parkirališta, prvi Smart Parking, gradi se azil

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Direktor Vedran Kunica predstavio je danas rezultate rada gradske komunalne tvrtke Sanita te se osvrnuo na financijsko izvješće poslovanja te ciljeve i modernizaciju.

- Prihod Sanitata u posljednje tri godine bilježi kontinuiran rast. Od 17,9 milijuna, koliko je bilo u 2013. godini osobna dobit Sanitata je porasla je do 21,8 milijuna kuna 2015 godine. Sve to Sanitat je ostvario uz pad cijena koje se odnose na građane. U tom periodu cijena parkinga za drugu i treću zonu pala je sa 120 na 60 kuna i to je dokaz da Sanitat smanjuje cijene za građane, a prihoduje od  posjetitelja grada i gostiju - rekao je direktor Kunica.

Što se tiče parking službe Vedran Kunica istaknuo je kako je cilj povećanje parking mjesta, što je prema njegovom mišljenju „izuzetno težak posao“. 

Kao pozitivan primjer je naveo uređenje parkinga u Vukovarskoj ulici, ulaganje značajnih sredstava u parking Tenis-Tabor koji je uređen, uveden je parking za motore što je prvi veliki parking kao takav u Dubrovniku. 

Tehnologija donosi uštede 

- Proširili smo optičku mrežu koja je preduvjet za daljnju modernizaciji i krenuli korak dalje, a to je smart parking što je bio projekt započet s poduzetnicima. On se realizira na parkiralištu kod žičare i jedan je od prvih projekata u Hrvatskoj. Za rezultat bi trebao imati dvostruku korist – za Sanitat i za korisnike koji će putem aplikacija imati uvid jesu li parkirališta popunjena – pojasnio je Vedran Kunica koji je najavio širenje projekta i pokrivanje cijele druge zone na taj način.

„Tako bi svi građani na mobitelu imali informaciju gdje ima slobodan parking“ – rekao je Kunica nadovezavši se na „sličnu priču kada je riječ o Smart City projektu“.

- Dio tog projekta odnosi se na parking i to je jedan od prvih projekata u Hrvatskoj.Pogodnosti su značajne jer podaci koji se dobiju sa senzora smještenih na parkiralištu prenose se u vidu informacija građanima, a integrirani su u naš sustav – kazao je Kunica.

- Prvi smo u Hrvatskoj stvorili model da korisnik parkinga plaća onoliko koliko je bio parkiran. Taj model imamo jedini i očekujemo da će prihvatiti i drugi gradovi. 

Kao ostale vidove modernizacije, Kunica je naveo uvođenje novih uređaja za naplatu parkinga koji će obuhvatiti sve načine plaćanja – kartice, novčanice i kovanice. Oni će biti postavljeni za dva tjedna na parkiralištu Tenis. Ostale modernizacije odnose se na mogućnost plaćanja svi usluga parkinga putem internetske stranice Sanitata.

Pauk služba je također modernizirana te su odnedavno vozila pod video nadzorom, nabavljene su prikolice za motore i unaprijeđeni dijelovi za podizanje automobila koje omogućuju smanjena oštećenja na vozilima.

Marketing kao novija djelatnost Sanitata odnosi se na provedbu „modernizacije u skladu s vremenom“ u vidu postavljanja city lightova i publiciteta koji su estetski i praktično unaprijeđeni.

U tijeku je provedba projekta digitalizacije oglašavanja na način da će se u grad uvesti šest digitalnih LCD displaya kako bi se klijentima ponudile bolje mogućnosti za oglašavanje i dodatno povećala informiranost građana i posjetitelja.

U tijeku je javna nabava i očekuje se realizacija do kraja godine.

„Građani bi tako dobili cjelovite komunalne informacije, a drugi dio bi se odnosio na komercijalno oglašavanje svih bitnih znamenitosti i sadržaja od zidina, muzeja i restorana“, pojasnio je Kunica.

On se osvrnuo i na izgradnju privremenog azila za napuštene životinje  na Žarkovici koja je u tijeku i provođenje priprema za preuzimanje i vođenje novog azila.

- Sanitat će ga uspješno voditi, ali to je jedno od privremenih rješenja jer se radi o montažnomobjektu jer Grad Dubrovnik planira sve to prebaciti na adekvatni prostor koji će biti udaljeniji od grada - kazao je Kunica

Također Sanitat ima za plan nadograditi postojeću zgradu u kojoj se nalaze jer ova trenutno nije dovoljno velika za njihove djelatnosti.
Aida Čakić/PoralOko

Popularni Članci