Sudbina referenduma o Stožeru /

Već prvog dana skupljanja potpisa iz Mosta optužuju HDZ da ih opstruira, oni uzvraćaju: Sramota je da je Grmoja u Saboru

Grmoja optužuje da se 'ljudima prijeti otkazom ako bi stavili potpis za referendum', Habijan mu uzvraća na osobnoj razini...

4.12.2021.
18:45
VOYO logo

Mostovci su počeli prikupljati potpise za referendum. Žele ukinuti Stožer i odluke o epidemiološkim mjerama prebaciti u saborske klupe. Već prvog dana optužili su HDZ za opstrukciju, donosi Ilija Radić.

Na više od 1200 lokacija diljem Hrvatske skupljaju se potpisi za Mostovu referendumsku inicijativu. Kroz dva pitanja žele u Ustav uvrstiti pandemiju zbog koje bi Sabor trebao donositi odluke dvotrećinskom većinom, te ukinuti Stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ćete malo analizirati kako se odluke donose, onda ćete shvatiti da smo mi u jednoj tihoj diktaturi", kazao je Božo Petrov.

Marija Selak Raspudić pak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ovdje kažemo dosta je stožerokracije. Vrijeme je da se u ključnim odlukama koje se tiču ove pandemije vrati volja hrvatskog naroda i vrati demokracija."

I već prvog dana interes je bio velik.

"Kada u državi i političkoj atmosferi nastupi tiranija ili nepravda jedina reakcija koju možemo postići je da narod izađe i učini nešto legitimnim putem, nenasilnim, demokratskim", kazao je Ivan Zaradić.

Osim podrške građana, Mostovci se nadaju i podršci cijele saborske oporbe. I dok Domovinski pokret žali što nije bilo dogovora oko pitanja, SDP daje polovičnu podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su ta pitanja možda prekomplicirana ako uzmemo u obzir sva ostala pitanja koja su bila na referendumima, jer jesu duga, oko toga nema spora, takva su kakva su, mi ćemo to podržati", kazao je Igor Peternel, član predsjedništva Domovinskog pokreta.

Arsen Bauk (SDP) rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se za prvo pitanje neće raspisati referendum nego da će ga Sabor sam ubaciti u Ustav jer Vlada neće dopustiti da se percira da je izgubila na referendumu za nešto što je relativno benigno, a mislim da će se oko drugog pitanja voditi ustavno pravna bitka."

U Mostu kažu, pitanja su neoboriva. Referendum je još jednom posvađao bivše političke partnere.

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je:

"Dobili smo i poruke koje se šalju iz središnjice HDZ-a gdje se prijeti ljudima da će možda izgubiti posao, da će nastradati ako potpišu za ovaj referendum."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Damir Habijan uzvratio je:

"Klevetama, lažima, uvredama govoriti da je HDZ bilo koga iz središnjice nazivao i prijetio je još jedna laž i to je zapravo jedna konstantna laž... doista je sramotno da jedna takva osoba jest u Hrvatskom saboru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iduća dva tjedna Mostovci trebaju prikupiti minimalno 368 867 potpisa. No, to ne znači da će referenduma i biti, jer bi konačnu odluku mogli dati ustavni suci.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo