GASTRO PONUDA / Već odavno advent nisu samo kobasice i kuhano vino: Što je najfinije, a što najjeftinije?

U Zagrebu ovih dana možete pojesti i sendvič od lososa s Kamčatke, ali i hamburger s čokoladom

7.12.2018.
10:45
VOYO logo

Zagreb je postao jedan veliki ugostiteljski objekt. Vino i ulje kapaju na sve strane, a ponuda nikad raznovrsnija pa u ovo božićno doba možete za 25 kuna pojesti i pravi morski specijalitet.

''Za mene iznenađujuće, jako puno ljudi zna za višku pogaču i iz tog razloga dodu nama po višku pogaču. Uvijek je dilema je li viška ili komiška. koja je razlika? Ona koja ima pomidor je viška!'', objašnjava Drago Punjek iz Viške priče, koji za 25 kuna nudi i oradu na ražnjiću. 

S mora selimo na tradicionalno jelo sa skijališta. ''Ljubitelji sira sigurno dolaze ovdje. Da, definitivno. To je švicarski sir rađen od alpskog mlijeka koji se koristi otopljen, mi ga stavljamo na kobasice i pomfrit'', objašnjava Katarina Antolić iz The Fat Santa.

Zagrepčani su, kaže Katarina, poludjeli za rakletom, pa će morati uvesti i topljeni sir u čaši.

''Ma skroz su prihvatljive cijene, oko 20 kuna sam ovo platila. Koliko bih inace najviše izdvojila? Pa oko 100 kuna bih ovako navečer dala'', kaže Anja Vlajić iz Zagreba.

''Sad smo jeli za 30 kuna i dosta dobro smo se najeli'', kaže Alen Terzić iz Zagreba.

Izbora ima - od kobasica za 14 sve do steaka od 350 kuna. Ako nemate ograničen budžet, možete se istrošiti u Đurinoj hiži, koja se istaknula najskupljom punudom.

''To je baby beef - steakovi su velicine 850 grama do kilogram i 100. Cijena je 350 kuna. pečemo ga isključivo medium, zato što je vani jako hladno pa da se ne skvrči na hladnoć'', objašnjava Nikola Božić iz Đurine hiže.

A za 20 kuna možete probati krumpiriće od hokaido tikve.

''Ima samo 20 kalorija, može se pripremati slatka i slana. Ona se ne guli, jede se i kora i sve'', objašnjava Marko Kos iz špajze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je juneći gulaš u kruhu, ali i čvarci to go za 20 kuna. 

Najdulji red na adventu ipak nije za čvarke - nego tradicionalno - za najljepšu poziciju za fotografiranje.

''Odlučili smo svratiti ovdje da provjerimo festival. Znate, u Chicagu imaju Daley Centar sa sajmom Djeda Mraza, ali ovo je stvarno nešto posebno. Baš posebno'', kaže Linda Lilovich iz Chicaga.

Okićeni grad sviđa se i ruskinji Anni - u gradu Norilsku odakle dolazi takvi su prizori nemogući.

Grad je potpuno zatvoren za strance, ali zato je Anna Sibir dovela u Klovićeve dvore.

''U našoj maloj Rusiji, imamo sendviče s lososom s Kamčatke, palačinke s pinjolima, s kavijarom. borž, kobasice od divljači i šašlik'', pobrojala je Anna Mišar iz Rasputina.

Malo ruske kuhinje nećete puno platiti. Cijene se kreću od 25 do 35 kuna. A ako vas uhvati hladnoća... ''Votka je poznata, svi odmah traže votku...i pitaju što imamo za piti'', dodaje Anna.

Ali za neke - zabava je moguća i bez trošenja.

''Ja ne jedem ovdje, ja dođem šetati... a što se tiče hrane, ja više volim da to doma napravimo.. Može se doći i ne potrošiti ništa. Ma može'', uvjerava Tomislav Delić iz Zagreba.

Brojke od prošle godine kažu da se na Adventu potrošilo 500 milijuna kuna, a gledajući gužvu na početku prosinca, čini se, lovimo nove rekorde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo