Zagreb je postao jedan veliki ugostiteljski objekt. Vino i
ulje kapaju na sve strane, a ponuda nikad raznovrsnija pa u ovo
božićno doba možete za 25 kuna pojesti i pravi morski
specijalitet.
''Za mene iznenađujuće, jako puno ljudi zna za višku pogaču i iz
tog razloga dodu nama po višku pogaču. Uvijek je dilema je li
viška ili komiška. koja je razlika? Ona koja ima pomidor je
viška!'', objašnjava Drago Punjek iz Viške
priče, koji za 25 kuna nudi i oradu na ražnjiću.
- Počeo Advent! 'Svi koji dolaze imaju besplatan prijevoz'. Ima i jedna bitna razlika u odnosu na lani
S mora selimo na tradicionalno jelo sa skijališta. ''Ljubitelji
sira sigurno dolaze ovdje. Da, definitivno. To je švicarski sir
rađen od alpskog mlijeka koji se koristi otopljen, mi ga
stavljamo na kobasice i pomfrit'', objašnjava Katarina
Antolić iz The Fat Santa.
Zagrepčani su, kaže Katarina, poludjeli za rakletom, pa će morati
uvesti i topljeni sir u čaši.
''Ma skroz su prihvatljive cijene, oko 20 kuna sam ovo platila.
Koliko bih inace najviše izdvojila? Pa oko 100 kuna bih ovako
navečer dala'', kaže Anja Vlajić iz
Zagreba.
''Sad smo jeli za 30 kuna i dosta dobro smo se najeli'', kaže
Alen Terzić iz Zagreba.
Izbora ima - od kobasica za 14 sve do steaka od 350 kuna. Ako
nemate ograničen budžet, možete se istrošiti u Đurinoj hiži, koja
se istaknula najskupljom punudom.
''To je baby beef - steakovi su velicine 850 grama do kilogram i
100. Cijena je 350 kuna. pečemo ga isključivo medium, zato što je
vani jako hladno pa da se ne skvrči na hladnoć'', objašnjava
Nikola Božić iz Đurine hiže.
A za 20 kuna možete probati krumpiriće od hokaido tikve.
''Ima samo 20 kalorija, može se pripremati slatka i slana. Ona se
ne guli, jede se i kora i sve'', objašnjava Marko
Kos iz špajze.
Kao što je juneći gulaš u kruhu, ali i čvarci to go za 20 kuna.
Najdulji red na adventu ipak nije za čvarke - nego tradicionalno
- za najljepšu poziciju za fotografiranje.
''Odlučili smo svratiti ovdje da provjerimo festival. Znate, u
Chicagu imaju Daley Centar sa sajmom Djeda Mraza, ali ovo je
stvarno nešto posebno. Baš posebno'', kaže Linda
Lilovich iz Chicaga.
Okićeni grad sviđa se i ruskinji Anni - u gradu Norilsku odakle
dolazi takvi su prizori nemogući.
Grad je potpuno zatvoren za strance, ali zato je Anna Sibir
dovela u Klovićeve dvore.
''U našoj maloj Rusiji, imamo sendviče s lososom s Kamčatke,
palačinke s pinjolima, s kavijarom. borž, kobasice od divljači i
šašlik'', pobrojala je Anna Mišar iz
Rasputina.
Malo ruske kuhinje nećete puno platiti. Cijene se kreću od 25 do
35 kuna. A ako vas uhvati hladnoća... ''Votka je poznata, svi
odmah traže votku...i pitaju što imamo za piti'', dodaje
Anna.
Ali za neke - zabava je moguća i bez trošenja.
''Ja ne jedem ovdje, ja dođem šetati... a što se tiče hrane, ja
više volim da to doma napravimo.. Može se doći i ne potrošiti
ništa. Ma može'', uvjerava Tomislav Delić iz
Zagreba.
Brojke od prošle godine kažu da se na Adventu potrošilo 500
milijuna kuna, a gledajući gužvu na početku prosinca, čini se,
lovimo nove rekorde.