VIRUS UŠAO U JOŠ JEDNU ZAGREBAČKU BOLNICU: / 21 djelatnik je u izolaciji. Danas imamo 1563 novozaraženih i 13 preminulih

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Danas su zabilježena 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 i 13 preminulih osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 7380, od čega je na bolničkom liječenju 661 osoba,

22.10.2020.
7:05
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo
  • Danas su zabilježena 1563 nova slučaja zaraze koronavirusom i 13 preminulih osoba
  • Broj aktivnih slučajeva je 7380
  • Na bolničkom liječenju je 661 osoba, od čega njih 46 na respiratorima
  • Šostar je objavio novi dnevni rekord od 705 novozaraženih osoba u Zagrebu
  • Nove mjere uvedene su za Općinu Đulovac, Splitsko-dalmatinsku, Krapinsko-zagorsku, Šibensko-kninsku i Virovitičko-podravsku županiju
  • Istra te Osječko-baranjska županija razmatraju uvođenje novih mjera
  • Španjolska i Francuska su prešle milijun zaraženih, Italija ima najviši dnevni rast s 15.000, a Njemačka s više od 10.000 novozaraženih

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Sve šira crvena zona na ECDC-ovoj karti covida-19 u Europi

23:47 - Na karti epidemiološkog stanja u Europi koju svakog tjedna priprema Europski centar za kontrolu i prevenciju kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU-a, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija. Karta koju je izradio Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) obuhvaća 27 zemalja Europske unije, Veliku Britaniju i članice Europskog gospodarskog prostora poput Norveške i Islanda, ukupno tridesetak država. "Stope zaraza, popunjenosti bolnica ali i smrtnost povećavaju se u cijeloj Europi", upozorila je u četvrtak direktorica ECDC-a Andrea Ammon u razgovoru za BBC i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata. Karta, o kojoj je početkom listopada odlučila EU, trebala bi omogućiti bolje usklađenje preporuka. Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, ovisno jesu ili viši ili niži od 4 posto. U novoj verziji od četvrtka, samo jedna zemlja je većim dijelom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narančastoj zoni.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgojiteljica u dubrovačkom dječjem vrtiću pozitivna

22:27 - Iz Grada Dubrovnika priopćili su da je u četvrtak popodne potvrđeno da je jedna odgojiteljica u Dječjem vrtiću Pčelica pozitivna na koronavirus, te je donijeta odluka o zatvaranju odgojne skupine u kojoj je odgojiteljica radila. Na preporuku epidemiologa donesena je odluka o zatvaranju odgojne skupine u kojoj je odgojiteljica radila i to od petka, 23. listopada do petka, 30. listopada. Donesena je i odluka o određivanju izolacije za djecu te odgojne skupine kao i druge odgojiteljice. Zadnji kontakt s odgojiteljicom zabilježen je 16. listopada, a odgojiteljica od tada nije boravila u odgojnoj skupini niti je bila u kontaktu s drugim djelatnicima vrtića te su poduzete sve mjere predostrožnosti, priopćili su iz Odjela za odnose s javnošću Grada Dubrovnika.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Virovitičko-podravskoj županiji 24 novozaraženih, jedan umrli

22:26 - "Na području Virovitičko-podravske županije 24 osobe su novooboljele od Covida-19, a jedna je osoba s područja županije umrla u osječkom KBC-u, izvijestio je u četvrtak navečer županijski Stožer Civilne zaštite. Po sedam zaraženih je u Virovitici i Voćinu, petero u Slatini, dvoje u Špišić Bukovici, a po jedan u Pitomači i Orahovici. Četrnaest je srednje, sedam starije životne dobi, jedno je dijete i jedan adolescent. Petero ih je asimptomatskih, dvoje imaju teže, a ostali blage simptome bolesti, navode iz županijskog Stožera CZ. U KBC-u Osijek je s područja Virovitičko-podravske županije umro 63-godišnji muškarac. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica nalazi se 11 osoba. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije oboljelo je 455 osoba. Umrlo je 11 osoba", izvijestio je lokalni stožer.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkom KB Merkur pozitivan 21 djelatnik

20:23 - Koronavirus je ušao u još jednu zagrebačku bolnicu, Kliničku bolnicu Merkur gdje je pozitivan 21 djelatnik, a 84 ih je u samoizolaciji, objavio je u četvrtak navečer HTV. Na Covid-19 pozitivna su dva transplantacijska kirurga, no što se tiče transplantacija - zastoja nema, doznaje HTV iz KB Merkura. Dnevna bolnica kirurgije u smanjenom je pogonu pa se radi otežano. Na endoskopiji su primali samo hitne pacijente, ali vraćaju se na staro i rade normalno. Pod najvećim mjerama opreza operiran je pacijent koji je u samoizolaciji, a i tri rodilje u samoizolaciji čekaju na porod.

U bolnici je, zbog kontakta s pozitivnim djelatnicima, 10 pacijenata u samoizolaciji. Svi Covid pozitivni pacijenti iz KB Merkura premještaju se u KB Dubravu. U KB Merkur očekuju i veći pritisak na njihov Hitni prijem zbog zatvorenog Hitnog prijema u KB Dubrava. Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg prodora u zdravstveni sustav apel građanima uputili su predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju da će, ako se ovakva situacija nastavi, bolnice morati odgoditi sve neakutne, tzv. elektivne postupke, a jedan liječnik morat će brinuti o velikom broju pacijenata što će neminovno utjecati na kvalitetu zdravstvene skrbi. "Mi hrvatski liječnici vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu", stoji u apelu koji potpisuju predsjednici HLK-a Krešimir Luetić, HLZ-a Željko Krznarić i HLS-a Renata Čulinović Čaić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija najavila skoro potpunu karantenu

19:42 - Slovenska vlada u četvrtak je donijela odluku o pooštravanju restriktivnih mjera zbog velikog širenja covida-19, objavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani premijer Janez Janša i najavio obustavu više gospodarskih i javnih aktivnosti tijekom idućeg tjedna. Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, doći će do gašenja većine nenužnih aktivnosti, zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom prvom valu epidemije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovac: Sačuvati zdravstveni sustav onima koji je pomoć potrebna

19:02 - S izvanredne tiskovne konferencije u četvrtak u karlovačkoj Općoj bolnici poručeno je građanima kako treba učiniti sve da se zdravstveni sustav sačuva od suvišnih pretraga zabrinutih građana, kako bi pomoć dobili oni kojima je ona stvarno potrebna. Vezano za Covid-19 danas 50-tak osoba dobiva bolničko liječenje “i to je teško podnijeti”, rekla je Voditeljica odjela za zarazne bolesti karlovačke bolnice, infektologinja Vesna Tutek. Anesteziologinja Mirjana Lončarić Katušin istaknula je da je 58 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, a to je za ostale isto “kao da su dobili tri nova Covid odjela”. Ova borba je već sada dug maraton, a zbog svega što tek slijedi apeliramo na građane da se čuvaju i da time sačuvaju i nas, da naše snage budu dovoljne za one kojima budemo potrebni, rekla je Katušin.

Dr. Tutek obratila se porukom - građanima, bolničkim liječnicima i liječnicima opće prakse, da im dolazi previše ljudi, da svi trebaju shvatiti koliko su djelatnici u bolnici “izloženi Covidu i u riziku”, te da ne traže preglede i provjere prije nego su one potrebne, kako bi im, zatrebaju li zaista pomoć, ona bila dostupna. “Zato svi građani i liječnici trebaju znati da šest posto Covid pozitivnih pacijenata razvije kritičnu kliničku sliku, a 80 posto pozitivnih nikakvu, te se u slučaju pojave povišene temperature ne trebaju od 48 do 72 sati javljati nikome. Ako se šesti, sedmi ili osmi dan razvije teža slika, onda u dogovoru sa svojim liječnikom, trebaju biti pregledani u bolnici. Sve drugo opterećuje sustav i ometa pružanje pomoći onima kojima je pomoć potrebna”, rekla je Tutek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako se na Hitnu trebaju javiti osobe koje nemaju nalaz da su pozitivne na Covid-19, ali se loše osjećaju, imaju otežano disanje i kašlju, te imaju pritisak u prsima, ili pak bol u trbuhu i povraćanje ili proljev, te će biti usmjereni na obradu. Voditeljica Odjela za anesteziologiju dr. Katušin rekla je da im je sada problem u ljudstvu, i da ima respiratora i druge opreme, kao i kreveta u donjoj zgradi bolnice, gdje su samo covid pacijenti. Pošto je ispražnjen Odjel psihijatrije na raspolaganju imaju 90 kreveta, a dogovoren je i smještaj djela pacijenata u bolnice u Dugoj Resi i Ogulinu. “Broj specijalista i subspecijalista, broj medicinskih sestara i tehničara i drugih djelatnika bit će nedostatan ako se situacija pogorša, tim prije što sada imamo u samoizolaciji 58 ljudi, a to je za one koji rade isto kao da smo dobili tri nova Covid odjela”, rekla je dr. Katušić.

Ne smije patiti pacijent koji nema covid i treba pomoć, ne smije patiti ni Covid pacijent koji uz Covid treba specijalističku pomoć i za druga svoja stanja, te treba racionalizirati sustav i zaštiti ga od nepotrebne trijaže, kao i od zahvata koji mogu čekati bez da pacijent bude ugrožen, dodala je Katušin i požurila se na odjel. “Moram ići sa svojim pacijentima na respiratoru, nekoliko njih je kritično”, objasnila je, napomenuvši kako ju smeta kada se kaže - “starije životne dobi”, jer je za nju pomaganje starom čovjeku jednako važno, “čovjek je čovjek”. Na Covid odjelu karlovačke Opće bolnice je 40 pacijenata, od kojih je 20-tak na terapiji kisikom, još četiri pacijenata su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru i tri u stacionaru s upalom pluća čekaju nalaze, ali će vrlo vjerojatno biti hospitalizirani na Covid odjel. Danas je u Karlovačkoj županiji 71 novooboljeli od Covida-19 što je do sada nezabilježeno i čini devet posto od svih 788 do sada oboljelih u toj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Francuska proširuje redarstveni sat

18:41 - Više od dvije trećine Francuza morat će od subote tijekom večeri i noći ostajati u svojim kućama zbog proširenja redarstvenog sata na veliki dio teritorija u sklopu borbe protiv drugog vala koronavirusa, objavio je u četvrtak premijer Jean Casex. Od sada će 46 milijuna Francuza biti obvezno poštivati redarstveni sat od 21 do 6 ujutro. "Sljedeći tjedni će biti teški, a naše bolničke službe će biti izložene velikim izazovima", upozorio je šef vlade koji očekuje težak studeni i porast broja umrlih. Do sada je redarstveni sat zahvaćao 20 milijuna Francuza, posebice u velikim gradovima, među kojima u Parizu i pariškoj regiji. Proširenje redarstvenog sata stupa na snagu u ponoć s petka na subotu i trajat će šest tjedana. To znači da će se kafići, restorani i trgovine zatvarati u 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog vala u kojem je u proljeće umrlo više od 30.000 ljudi, Francuska je nekoliko tjedana suočena s drugim valom epidemije novog koronavirusa. Ukupno je u zemlji umrlo više od 34.000 ljudi od te bolesti i 2239 pacijenata je na reanimaciji, najviše od svibnja. "Ako zajedno ne uspijemo zaustaviti epidemiju, bit ćemo suočeni s dramatičnom situacijom i moramo razmotriti puno strože mjere", objasnio je Jean Castex. U proljeće je u Francuskoj dva mjeseca trajala opća karantena. Vlada namjerava pokrenuti mjere ograničenja kretanja, okupljanja i otvaranja objekata najmanje do 1. trvanja 2021. na cijelom ili dijelu teritorija ovisno o epidemiološkom stanju, prema planu zakona. Francuska nije jedina zemlja koju je ponovo zahvatila epidemija. "Cijela Europa je pogođena", naglasio je u četvrtak ministar zdravstva Olivier Véran zastupnicima i naveo Češku, Veliku Britaniju, Wales, Irsku i Njemačku.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija zabilježila dnevni rekord

18:39 - Italija ja u posljednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva, što je novi rekord od početka epidemije i više od ranije rekordnih 5.199 novih slučajeva u srijedu. Ministarstvo je također potvrdilo 136 umrlih, više nego 127 dan ranije. No, to je i dalje puno manje nego na vrhuncu epidemije u ožujku i travnju kada ih je dnevno umiralo 900. Od koronavirusa je dosad u Italiji umrlo 36.968 ljudi, a oboljelo ih je 465.726. Nakon pada ljeti, zaraza se proteklih tjedana razbuktala.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popunjene nizozemske bolnice će covid pacijente slati u Njemačku

16:37 - Nizozemski bolnički sustav suočava se s povećanim izazovima zbog prijema novih pacijenata oboljelih od covida-19 uslijed rekordnih dnevnih porasta zaraženih, a očekuje se da će neke pacijente slati u Njemačku unutar dva dana, rekla je u četvrtak bolnička udruga. Gotovo polovinu kreveta u jedinicama intenzivne njege u zemlji su popunili pacijenti oboljeli od covida-19, rekao je šef udruge LNAZ, Ernst Kuipers. "I svakako ne vidimo kraj tome", rekao je novinarima. "Brojevi oboljelih u bolnicama će nastaviti rasti barem do kraja ovog mjeseca." U četvrtak je dnevni broj novozaraženih iznosio 9.271, rekao je Nacionalni institut za javno zdravstvo (RIVM). Vlada je 14. listopada nametnula mjere djelomične karantene kako bi zaustavila širenje virusa, uključujući i zatvaranje svih kafića i restorana u zemlji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel liječničkih udruga

16:36 - Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputili su u četvrtak apel građanima da poštuju propisane mjere za suzbijanje koronavirusa i tako zaštite sami sebe, članove obitelji, prijatelje, kolege i ostale građane. "Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu", stoji u apelu koji potpisuju predsjednici HLK-a Krešimir Luetić, HLZ-a Željko Krznarić i HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Ističu kako u zadnja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na današnjih 1563 novozaražena. U istom razdoblju broj hospitaliziranih Covid-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama se udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas. Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio i danas ih je 46. "Već jučer su svi postojeći Covid-19 kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB-u Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od Covid-19".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti Covid-19, upozoravaju liječničke udruge. Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji. Njihov broj je ograničen a smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne tzv. elektivne postupke.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maja Grba-Bujević više nije članica Stožera

16:33 - Vlada RH u četvrtak je na zatvorenoj sjednici razriješila dosadašnju članicu Stožera civilne zaštite RH Maju Grba-Bujević, a novim je članom, kao predstavnik Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, imenovan Damir Važanić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće uvođenje novih mjera i u Osječko-baranjskoj županiji

14:57 - Iz osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite u četvrtak su najavili da će, nastavi li rasti broj zaraženih na dnevnoj razini, Nacionalnom stožeru morati uputiti prijedloge posebnih mjera. "Vjerujem da se ovo stanje može stabilizirati, ali mislim da je jasno da će, ako dođe do daljnjeg povećanja broja oboljelih na dnevnoj razini, županijski Stožer morati uputiti prijedloge posebnih mjera prema Nacionalnom stožeru", rekao je načelnik stožera i dožupan Petar Lagator.

Novinarima je izjavio kako se na županijskoj razini zasad ne pripremaju nikakvi novi prijedlozi Nacionalnom stožeru, jer još uvijek vjeruju u učinkovitost dosad donesenih mjera. Građane je pozvao da se maksimalno i odgovorno pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi, za koje vjeruje da mogu biti učinkovitije budu li ih se dosljedno pridržavali i tako osigurali stabilno epidemiološko stanje u županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako županija u zadnja 24 sata bilježi 125 novozaraženih koronavirusa, najviše dosad u jednom danu, Lagator tvrdi kako nema novog žarišta zaraze. Novozaraženi, ustvrdio je, dolaze iz 34 naselja u županiji, što govori o horizontalnom širenju virusa, a najveći broj ih je iz samoizolacije.

Lagator je izvijestio kako su u osnovnim i srednjim školama, zaključno s jučerašnjim danom, pozitivna 44 učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja, a samoizolacija je određena za 567 učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja. Naveo je i da se učenici tri đakovačke srednje škole od danas, uz suglasnost epidemiologa, nakon dvotjedne online nastave vraćaju na održavanje nastave u školi, osim onih kojima je određena samoizolacija.


Zbog koronavirusa bolnica u središnjoj Bosni otpušta pacijente

14:43 - Veliki broj liječnika i medicinskog osoblja Hrvatske bolnice 'Dr. Fra Mato Nikolić' u Novoj Biloj, u središnjoj Bosni, zaražen je koronavirusom, zbog čega bolnica otpušta lakše pacijente, a građane poziva da se obrate drugim zdravstvenim ustanovama dok se epidemija ne stabilizira.

“Usprkos iznimnoj kontroli i mjerama koje smo provodili u našoj bolnici tijekom proteklih sedam mjeseci, potvrđeno je kako je veliki broj našeg medicinskog osoblja pozitivan na Covid-19. Posebno teška situacija je na Odjelu interne medicine, gdje u ovom trenutku samo jedan doktor nije pozitivan na Covid-19″, navodi se u priopćenju Hrvatske bolnice u Novoj Biloj.

Dodaje se kako zbog velikog broja zaraženih medicinskih radnika bolnica s odjela otpušta lakše pacijente, dok će oni koji su zaraženi ostati smješteni u bolničkoj Covid ambulanti. Pacijenti te Domovi zdravlja u općima iz središnje Bosne pozvani su da pomoć potraže u drugim bolnicama dok se stanje u ovoj bolnici ne stabilizira. Očekuje se također da će se stanje normalizirati u roku od dva tjedna. Hrvatska bolnica "Doktor fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj najvećim dijelom je izgrađena i opremljena sredstvima hrvatske vlade.


Istra uvodi nove epidemiološke mjere

14:40 - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, izazvanog velikim okupljanjima i dolascima iz drugih krajeva zemlje ili inozemstva, Stožer civilne zaštite Istarske županije uvodi nove epidemiološke mjere, koje su opisali u detaljnom priopćenju.

"Stožer civilne zaštite Istarske županije donosi Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama u sustavu pružatelja usluga smještaja socijalne skrbi na području Istarske županije kojom se zabranjuju posjete i izlasci iz domova za starije u sustavu socijalne skrbi. Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je 15. listopada 2020. godine Odluku kojom je za svako organizirano okupljanje, nezavisno o planiranom broju okupljenih, potrebno zatražiti suglasnost od Stožera gradova i općina, odnosno Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Stožer civilne zaštite Istarske županije ponavlja upozorenje da zbog sve većeg broja novozaraženih u proteklom razdoblju koji dolaze iz populacije poslovnih osoba, studenata i učenika nakon povratka s puta, ili sa školovanja, te poziva na potrebu primjene svih preventivnih mjera tijekom povratka i nakon dolaska u Istarsku županiju, a to se odnosi na izbjegavanje korištenja javnog prijevoza kod sumnje na mogućnost infekcije, ograničavanje kontakata u prijevozu i drugih kontakata nakon dolaska, korištenje osobnih zaštitnih sredstava i javljanje u zdravstvene službe.

Stožer civilne zaštite poziva sve djelatnike javnih službi, a posebno zdravstvene djelatnike kao najvažniji dio sustava u borbi protiv bolesti COVID-19, da vode računa o načinu ponašanja izvan radnog vremena, da ne ostvaruju rizične kontakte te da ne sudjeluju u okupljanjima, bez obzira na razlog, kako bismo spriječili unos virusa u sustave i time osigurali nesmetano obavljanje djelatnosti", stoji u priopćenju koje potpisuje šef županijskog stožera, Dino Kozlevac.


Rekordnih 2435 novozaraženih u Austriji

14:32 - Austrija je u četvrtak zabilježila rekordnih 2435 slučajeva koronavirusa, objavili su listovi Kronen Zeitung i Oesterreich prije objave službenih brojki. Broj slučajeva koronavirusa kontinuirano raste i neprestano se obaraju dnevni rekordi u listopadu.

Njemačka je izdala upozorenja protiv putovanja u popularne skijaške regije u Austriji u borbi protiv širenja koronavirusa. Upozorenje protiv nepotrebnog putovanja u Austriju, što bi moglo značajno utjecati na zimsku turističku sezonu u toj zemlji, ne uključuje i pokrajinu Korušku.

Nova upozorenja za putovanja zasad su izdana još za Švicarsku, Irsku, Poljsku i neke talijanske regije, uključujući popularnu skijašku regiju Južni Tirol zbog naglog porasta zaraženih. Upozorenja su na snazi od 24. listopada. Putnici koji se vraćaju u Njemačku iz područja visokog rizika od zaraze moraju u karantenu na 10 dana. Peti dan se mogu testirati na koronavirus i ako su negativni mogu izaći iz karantene.


Bugarska naredila obavezno nošenje maski na ulicama

14:30 - Bugarske vlasti u četvrtak su naredile stanovnicima da zaštitne maske nose i na ulicama kako bi spriječile daljnje širenje koronavirusa. Nošenje maski u Bugarskoj obavezno je u javnosti kad nije moguće držati udaljenost manju od 1,5 metara.

"U veoma smo ozbiljnoj situaciji", rekao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov u četvrtak, na dan kad je država zabilježila rekordnih 1472 novozaraženih i 29 umrlih. Pozitivno je oko 20 posto testiranih.

Bugarska, zemlja s 6,9 milijuna stanovnika, sada ima 14.869 aktivnih slučajeva, drastično više od 9175 koliko ih je imala prošli tjedan. Dosad je u toj istočnoeuropskoj državi od covida-19 umrlo 1048 ljudi. Angelov je upozorio kako se virus širi među zdravstvenim radnicima. U posljednja 24 sata pozitivno je 45 liječnika i medicinskih sestara.


Cjepivo s Oxforda uspješno prati genetske instrukcije

14:29 - Cjepivo za covid-19 tvrtke AstraZeneca i sveučilišta Oxford ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je u četvrtak detaljna analiza neovisnih britanskih znanstvenika. "Cjepivo čini sve što smo očekivali i to su dobre vijesti u našoj borbi protiv bolesti", rekao je David Matthews stručnjak za virologiju sa sveučilišta u Bristolu, voditelj istraživanja cjepiva.

AstraZeneca, tvrtka koja ga razvija u suradnji s istraživačima s Oxforda, smatra se predvodnikom u utrci u razvoju cjepiva protiv covida-19. Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država diljem svijeta poput Brazila, SAD-a i Velike Britanije, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih "instrukcija". To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi. Fokus istraživača u Bristolu usmjeren je na procjenu koliko često i precizno cjepivo djeluje po programiranim genetskim uputama.

"Ovo je važno istraživanje jer smo uspjeli potvrditi da se genetske upute ovog cjepiva ispravno prate kad uđu u ljudsku stanicu", priopćio je Matthews. Drugi znanstvenici još nisu recenzirali istraživanje njegovog tima, objavljenog kao pripremni tekst uoči evaluacije.


68 novozaraženih u Međimurju

13:45 - "U Međimurskoj županiji, od jučer uzetih, neobrađenih 233 uzoraka, 68 nalaza je pozitivno. Danas do 11 sati uzet je 291 uzorak i svi su u obradi. Trenutno je 348 aktivnih slučajeva: 49 osoba u epidemiološkoj obradi, 84 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 190 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji, osnovnih i srednjih škola te kontakti unutar radnih okolina), 23 osobe iz domova za starije i nemoćne (korisnici i djelatnici), 2 osobe s prebivalištem u MŽ koje borave u drugoj županiji.

Hospitalizirana su 23 pacijenata i jedna osoba je na respiratoru. U mjeri samoizolacije se nalazi 1398 osoba, no epidemiološka obrada još je u tijeku te nisu kontaktirani svi kontakti potvrđenih slučajeva, niti su sve osobe upisane u Centralni repozitorij. Svakim danom svjedočimo velikom broju testiranja u Međimurskoj županiji, uglavnom se uzima više od 200 briseva. Do sada je ukupno uzeto 10.865 uzoraka", priopćio je stožer.


Beroš: 'Iza nas tjedan s najvećim brojem zaraženih i preminulih'

13:22 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je, unatoč kontinuiranim mjerama i odgovornom ponašanju većine građana, iza nas tjedan s najvećim brojem zaraženih i preminulih od koronavirusa.

"Ne možemo biti zadovoljni s trenutnom epidemiološkom situacijom ni s neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca. Sve to predstavlja velik opterećenje za epidemiologe i druge zdravstvene djelatnika, liječnike i medicinske sestre, bolnice i kompletan zdravstveni sustav", rekao je Beroš.

Naveo je kako je na 541. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno 1563 novih slučajeva i 7380 aktivnih slučajeva. Na bolničkom liječenju nalazi se 661 pacijent. U proteklih tjedan dana u bolnice je zaprimljeno 686 pacijenta dok je otpušteno 448. U usporedbi s tjednom ranije radi se o zamjetnom povećanju broja hospitaliziranih. Trenutno je bolesno 610 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je 1341 djelatnik.

"Unatoč porastu broja oboljelih nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjima, već se uglavnom radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja koji imaju značajan utjecaj na opću epidemiološku sliku u zemlji", kazao je Beroš.


Božinović: 'Sve više ćemo izricati kazne'

13:16 - Potpredsjednik Vlade RH i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je još jednom pozvao građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, istaknuvši da će se samo uz pridržavanje epidemioloških mjera moći održati ekonomija, školstvo i druge djelatnosti. "Naša je strategija otpočetka održavanje ekonomije, školstva i drugih djelatnosti što je moguće samo uz pridržavanje epidemioloških mjera", poručio je Božinović na sjednici vlade.

Kao razlog porasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u Hrvatskoj proteklih dana Božinović je naveo nepripržavanje propisanih mjera, što doprinosi širenju virusa te je pozvao građane da izbjegavaju sva druženja i sastajanja bez kojih se može, obiteljska slavlja i privatne proslave. "To je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanizma koje možemo pokazati u ovim vremenima", istaknuo je.

U nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na izricanje kazni tvrtkama koje nisu provele mjere sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Božinović je rekao i da su se putem Ministarstva turizma i sporta obratili krovnim sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima da upute jasne poruke organizatorima sportskih natjecanja ako se želi izbjeći nove odluke stožera o nazočnosti gledatelja na zatvorenim i otvorenim terenima.

S obzirom na pogoršanje situacije sa širenjem koronavirusa, Ravnateljstvo civilne zaštite priprema tercijarne izvanbolničke smještajne kapacitete za oboljele. Za sad su određene lokacije u pet gradova - u Zagrebu je to Arena, u Splitu Spaladium Arena, u Rijeci Dvorana mladosti, a određene su i četiri lokacije u Varaždinu te tri u Osijeku. Ukupni im je kapacitet 2360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku 48 sati, rekao je Božinović.


Beroš: 'Imali smo B opciju, odbijena je'

13:14 - Ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je apelirao na građane da budu odgovorni i pridržavaju se mjera te otkrio kako su ravnatelji zagrebačkih bolnica odbili primati COVID-pozitivne pacijente te im poručio da moraju prilagoditi kapacitete svojih hitnih odjela.

Više doznajte OVDJE.


Belgijska ministrica zbog COVIDA-19 završila na intenzivnom liječenju

13:12 - Belgijska ministrica vanjskih poslova, Sophie Wilmes, u četvrtak je primljena na intenzivno liječenje od covida-19, nakon što je ovaj vikend testirana pozitivno na virus. Premijer Alexander De Croo odmah je reagirao te na društvenim mrežama poželio Wilmes brz oporavak. "Nitko nije imun na ovaj opasni virus", rekao je na Twitteru. "Zajedno, pobijedit ćemo covid-19."

Wilmes, koja je bila premijerka do kraja rujna, najavila je u subotu da je testirana pozitivno na koronavirus. Prema medijskim napisima, u svjesnom je i stabilnom stanju. Wilmes nije prva belgijska političarka koja se zarazila virusom. Briselski političari Rudi Verwoort i Sven Gatz također su nedavno testirani pozitivno.

Belgija se trenutno bori s valom zaraze te je ranije ovaj mjesec imala rekordnih 12 tisuća oboljelih u jednom danu. Više od 10.000 ljudi umrlo je od covida-19 u zemlji od 11,5 milijuna ljudi.


Pandemija smanjila potrošnju kave u kafićima, a povećala kod kuće

13:10 - Tijekom pandemije koronavirusa smanjena je potrošnje kave u lokalima, a povećana u domaćinstvima, a porasla je i internetska kupnja toga napitka, pokazalo je istraživanje udruženja Speciality Coffee Association. Rezultati istraživanja sugeriraju da je od početka pandemije smanjena potrošnja kave, uglavnom pod utjecajem lockdowna i zatvaranja ugostiteljskih objekata širom svijeta, prenosi se uz ostalo priopćenju tvrtke Julius Meinl.

S druge strane, povećana je potrošnja kave kod kuće, dok se konzumiranje kave izvan kuće prilagodilo pravilima i mjerama socijalne distance. Istraživanje je naglasilo i druge promjene u ponašanju potrošača koje ukazuju na oporavak, poput spomenutog značajnog povećanja internetske kupnje od 5,3 posto.

"S obzirom na globalnu blokadu, ograničenja kretanja, socijalnu distancu i financijski utjecaj na potrošnju, ne iznenađuje značajno smanjenje prodaje izvan kuće. Kratkoročno, industrija će vjerojatno osjetiti učinke, ali još uvijek ima razloga za optimizam. Povećanje internetske prodaje dokazuje potražnju potrošača za visokokvalitetnom kavom, a potražnja za luksuznijim artiklima može potaknuti dugoročniji rast. HoReCa sektor koji se usredotočuje na posluživanje vrhunske kave i nudi visokokvalitetno iskustvo dugoročno će privući kupce, i postojeće i nove" istaknula je uz ostalo voditeljice inovacija u tvrtki Julius Meinl, Christina Meinl.

Za tu je tvrtku, kako se navodi, 2019. godina bila najbolja u povijesti poslovanja, s rastom prodaje od 4,5 i profitabilnosti od 15 posto.


Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju

13:04 - Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada u četvrtak ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih. Mnoge zemlje diljem Europe ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s porastom zaraza, ali švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u Švedskoj. Švedska je zauzela drukčiji pristup od većine europskih zemalja u borbi protiv pandemije. Oslanjala se na promoviranje fizičkog razmaka, ali je izolirala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima.

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih tjedana, ali je na nižoj razini u odnosu na broj stanovnika nego u drugim europskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi. U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5900 umrlih.

"Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će stariji i oni u osobito rizičnim skupinama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren novinarima.

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod njezinih nordijskih susjeda, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mjere poput Španjolske i Italije. Dosad se starijima od 70 govorilo da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje trgovina i drugih javnih prostora. Dužnosnici kažu da su te mjere spustile stopu zaraze, ali su negativno utjecale na dobrobit mnogih starijih osoba.

Agencija kaže da bi s nižim stopama zaraze, većim znanjem o toj bolesti i manje opterećenim zdravstvenim sustavom nego na proljeće, stariji trebali pratiti preporuke koje se odnose na sve Šveđane. To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka. Hallengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu. "Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije", rekla je ministrica zdravstva. "No postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje."


Plenković: 'Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost'

12:58 - Premijer Andrej Plenković apelirao je u četvrtak još jednom na građane da budu odgovorni u vezi koronavirusa, poručivši kako moramo pokazati mentalitetnu snagu jer ćemo u suprotnom imati sve veće i veće širenje epidemije. "Imamo još jedan rekordan dan s 1563 novozaražena i 13 preminulih, to dovoljno govori o ozbiljnosti situacije u Hrvatskoj, susjednim zemljama, Europi i diljem svijeta”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Apelirao je stoga još jednom na građane da budu odgovorni, budni i uviđavni prema onima koji boluju od Covida-19 ili su s drugim zdravstvenim tegobama. "Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost prema svojim najbližima jer ako to ne pokažemo imat ćemo sve veće i veće širenje epidemije”, istaknuo je.

Premijer se osvrnuo i na dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta najavivši da će se danas održati sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Podsjetio je na sve dosad poduzete mjere koje su omogućile zadržavanje radnih mjesta, niske stope nezaposlenosti i očuvanje likvidnosti poduzeća istaknuvši da je u tu svrhu isplaćeno radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru 6,85 milijardi kuna. S dodatnih planiranih oko 300 do 350 milijuna kuna to će do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.

Podaci HZMO-a kažu da je krajem veljače bilo 1,542 milijuna osiguranika, a prošlog tjedna 1,545 milijuna. "Vidimo blago povećanje za 3210 osiguranika, što znači da su mjere koje smo poduzeli imale smisla i pokazale učinkovitost uz istodobno osiguravanje funkcioniranja državnih i javnih služi, mirovina i financiranje svih obaveza”, ustvrdio je Plenković.


Brojke u Karlovačkoj županiji granične za funkcioniranje zdravstvenog sustava

12:45 - U Karlovačkoj županiji u četvrtak je potvrđen 71 novi slučaj covida-19, umrla je jedna osoba, deveta žrtva te bolesti, a budući da je u posljednja dva tjedna oboljelo 396 ljudi, od početka pandemije 788, iz Stožera je upozoreno da su brojke granične za dosadašnje funkcioniranje sustava. Ističući kako dnevno izvješće tog stožera nikad nije bilo gore, načelnica Stožera Civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar je upozorila da će daljnji rast odvesti u “ozbiljne zdravstvene probleme i ujedno u zatvaranje mnogih radnih mjesta, što nitko ne želi”.

“Na dan se testira po 200 ljudi, i to je granica koja se može provesti, epidemiolozi ne stižu locirati oboljele po općinama i gradovima i došlo je vrijeme da se jače angažiraju lokalni stožeri jer rješenje je tako jednostavno i ujedno tako teško ostvarivo - u poštovanju epidemioloških mjera”, rekla je u izjavi za Hinu Hajsan Dolinar i pozvala svaki grad i općinu, gdje je žarište covida, da predlože restriktivne mjere.

Naime, jučer je Stožer raspravljao o stanju u županiji te je zaključio da u okolnostima kada npr. općine Lasinja, Ribnik i Saborsko nemaju nijedan slučaj zaraze nije u redu da se svima uvedu restriktivne mjere, ali ondje gdje problem postoji potrebne su restrikcije, i to, kako je rekla Hajsan Dolinar, sad, odmah. Možda, istaknula je načelnica, još nije kasno da se svi jako uozbiljimo u poštovanju osnovnih mjera (maske, higijena i distanca). Ako to ne učinimo, dodala je, "morat će se zatvoriti kafići i mnoga radna mjesta".

U samoizolaciji je 479 osoba. U Općoj bolnici u Karlovcu na liječenju su 43 osobe oboljele od covida-19, jedna je na respiratoru, jedna otpuštena na kućno liječenje, devet je novoprimljenih, a jedna je osoba umrla. U bolnici u Ogulinu, gdje je bilo 12 lakše oboljelih, šest je osoba ozdravilo i danas se vraća u Dom za starije i nemoćne u Vivodinu. Preraspodjelom prostora priprema se 50 bolničkih postelja za asimptomatske bolesnike ili za one s lakšim simptomima bolesti. To je nužno da bi se rasteretio Infektivni odjel karlovačke Opće bolnice.


999 novozaraženih i 20 preminulih u BiH

12:44 - Dnevni broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati, a u četvrtak je potvrđeno gotovo tisuću novih slučajeva, dok je 20 zaraženih osoba umrlo u protekla 24 sata. Od srijede je testirano nešto više od tri tisuće uzorka, a zaraza je potvrđena kod 606 osoba iz Federacije BiH te kod 387 iz Republike Srpske. Još je šest zaraženih s područja distrikta Brčko pa je tako ukupna brojka za četvrtak 999. Entitetski zavodi za javno zdravstvo izvijestili su kako je od srijede u Federaciji BiH umrlo 17 zaraženih, a u RS-u tri.

Veći gradovi i dalje su najveća žarišta zaraze pa je tako u Sarajevu registrirano 147 novih slučajeva, u Banjoj Luci ih je bilo 127, a u Mostaru 73. Zbog stalnog širenja zaraze na području glavnog grada BiH ministarstvo obrazovanja Sarajevske županije odlučilo je kako će tamo do kraja listopada nastava u srednjim školama biti održavana online. U sarajevskoj Klinici za plućne bolesti, koja je namijenjena isključivo pacijentima s dijagnozom COVID-19, trenutačno su 62 pacijenta, a ukupni kapacitet je 100 bolesnika.

Mostarski Klinički centar trenutačno skrbi o 42 pacijenta s težim simptomima COVID-a, dok je u Kliničkom centru u Banjoj Luci na liječenju 125 oboljelih. U cijeloj BiH trenutačno je aktivno nešto više od 9.500 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Do sada je umrla 1051 osoba kod koje je bila potvrđena zaraza.


Novi rekord u Njemačkoj, situacija 'vrlo ozbiljna'

12:27 - Središnji epidemiološki njemački institut Robert Koch ocijenio je u četvrtak trenutnu epidemiološku situaciju i rekordan broj novozaraženih od preko 11 tisuća u Njemačkoj kao "vrlo ozbiljnu". "U međuvremenu je situacija postala vrlo ozbiljna", rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za tisak, nakon što je objavljena brojka od 11.287 novozaraženih u posljednja 24 sata. To je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Wieler je istodobno procijenio kako je još uvijek moguće spriječiti još jače širenje virusa. "Trenutno još imamo šansi usporiti daljnje širenje virusa", rekao je Wieler. Po njegovim riječima, većina novozaraženih u ovom jesenskom valu pandemije povezana je s privatnim slavljima i okupljanjima. "Svugdje gdje se na malom prostoru mnogo govori i smije postoji opasnost od brze zaraze", rekao je Wieler.

On je istodobno mogućnost zaraze u javnom prijevozu i hotelima ocijenio "relativno niskom". Wieler je upozorio i na to da lokalnim zdravstvenim ustanovama koje prate širenje pandemije "hitno treba pružiti podršku" kako bi i dalje mogle obavljati svoj posao i prije svega pratiti lance širenja zaraze.

Direktor epidemiološkog instituta ne vidi potrebu mijenjanja trenutne strategije borbe protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj, koja se temelji na mjerama higijene, nošenju maski i održavanju razmaka. U čitavoj Njemačkoj je na snazi obveza nošenja maske u javnom prijevozu, a u centrima s više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, u što u međuvremenu spadaju gotovo svi gradovi, postoji i obveza nošenja maske i u pješačkim zonama. Njemačka je u četvrtak na listu rizičnih područja uvrstila i Zagrebačku, Karlovačku, Osječko-baranjsku, Varaždinsku i Bjelovarsku županiju.


U Varaždinskoj županiji 75 novih slučajeva

12:25 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testiran je 341 uzorak. Što se tiče izvora zaraze, u 35 slučajeva se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 40 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Tri nove osobe su hospitalizirane, a jedna nova osoba je stavljena na respirator.

"I dalje se ponavlja situacija da se ne registriraju svi bliski kontakti pozitivnih osoba, odnosno osobe koje bi prema epidemiološkim parametrima trebalo staviti u mjeru samoizolacije, a što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi i da se kontinuirano povećava broj oboljelih", ističu iz Stožera.

"Ponovno naglašavamo da bez sudjelovanja stanovništva nećemo uspjeti zaustaviti ovaj izrazito negativni trend. Posljedica će biti brzo urušavanje kvalitete zdravstvene skrbi zbog sve učestalijeg ispadanja zdravstvenog osoblja na svim razinama pa zbog toga pacijenti neće na vrijeme dobiti svoju dijagnostiku, liječenje i terapiju. Posljedično će se zbog toga povećati smrtnost u drugim kroničnim nezaraznim bolestima, a prave razmjere toga ćemo vidjeti tek za koju godinu", poručuje načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Trenutno se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 28 osoba, 27 osoba je s težom kliničkom slikom, od čega je 25 osoba na kisiku, a dvije su na respiratoru. Zbog potrebe zbrinjavanja sve većeg broja pacijenata s težom kliničkom slikom u Općoj bolnici Varaždin, iz zgrade interne se dva odjela premještaju u druge zgrade u krugu bolnice. Zbog povećanja broja pozitivnih unutar bolničkog osoblja, povećanja broja djelatnika u mjeri samoizolacije, ali i činjenice da je došlo do obustave lijekova, Opća bolnica Varaždin provodi daljnju reorganizaciju, koja se očituje tako što će određene ambulante prestati s radom, te će se većina ne hitnih operacija odgoditi.

S obzirom da imamo evidentirano i 25 novih otpuštanja s kućnog liječenja, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 338. Na liječenju kod kuće trenutno ih je 310. Postupanja su bila u dvije osnovnoškolske i jednoj srednjoškolskoj ustanovi, zbog čega je više razreda prešlo na online nastavu, a dodatno su zbog detekcije pozitivnih osoba u obradi dvije svadbene svečanosti održane proteklog vikenda.


153 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:05 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 919 obrađenih testova danas su 153 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 59, Ciste provo 2, Dicma 2, Dugog rata 2, Dugopolja 1, Gradca 1, Hrvaca 7, Imotskog 6, Jelse 1, Trilja 6. Kaštela 7, Klisa 1 ,Lovreća 2, Makarske 3, Marine 1, Muća 2, Omiša 2, Otoka 1, Supetra 1, Trogira 3, Podbablja 4, Podstrane 2, Postira 1, Prgometa 1, Prološca 2, Pučišća 1, Runovića 2, Sinja 20, Solina 6, Vrgorca 3 i Zagvozda 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 68 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2096 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 42 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije", izvijestio je stožer.


EU traži od WHO-a promjene u upravljanju epidemijom koronavirusa

12:04 - Europska unija želi da WHO bude transparentniji u pogledu izvješćivanja o tome kako njegove države članice informiraju o novim zdravstvenim krizama, navodi se u nacrtu prijedloga reforme UN-ove agencije. Tekst koji je izradila njemačka vlada nakon razgovora s drugim državama članicama EU-a rezultat je višemjesečnih planova Unije za rješavanje nedostataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u pogledu financiranja, upravljanja i zakonskih ovlasti.

U dokumentu od 19. listopada, u koji je uvid imao Reuters, WHO se potiče da prihvati mjere kojima bi se povećala "transparentnost nacionalnog poštivanja" međunarodnih zdravstvenih propisa. Njime se od država članica WHO-a zahtijeva da brzo razmjenjuju informacije o hitnim zdravstvenim situacijama.

Sjedinjene Države optužile su WHO da je presklon Kini, u prvoj fazi pandemije kada je Peking sporo dijelio ključne informacije o novom koronavirusu koji se prvi put pojavio u gradu Wuhanu. Predsjednik Donald Trump u srpnju je službeno povukao SAD iz WHO-a što znači da Washington obustavlja financiranje te agencije. WHO je u više navrata odbacio optužbe.

EU i njegove države članice su među najvećim donatorima WHO-u a bit će daleko najveći nakon povlačenja SAD-a. O nacrtu prijedloga EU-a razgovarat će ministri zdravstva EU-a na videokonferenciji sljedeći tjedan, a cilj će joj biti zajedničko stajalište EU-a uoči skupštine WHO-a sredinom studenog, priopćeno je. U nacrtu se ponavlja potpora EU-a WHO-u i naglašava središnja uloga agencije u rješavanju globalnih zdravstvenih kriza.

Međutim, navodi se nedovoljna transparentnost kao prvi od mnogih izazova s ​​kojima se suočava UN-ova agencija, kao i nedostatak "predvidljivog i održivog" financiranja. Također se poziva na to da države članice WHO-a "učinkovitije i dosljedno primjenjuju sustav izvješćivanja". Čini se da se to odnosi na kritike da Kina i druge zemlje nisu pravodobno podijelile informacije o pandemiji. U dokumentu se kaže da mehanizmi za procjenu načina na koji države ispunjavaju obvezu izvješćivanja trebaju biti ojačani i postati periodični.


Zaraženo 26 korisnika i 19 djelatnika zagrebačkih domova

12:02 - Koronavirusom je zaraženo 26 korisnika dvaju gradskih domova za starije i nemoćne osobe u Zagrebu, a 47 ih je u samoizolaciji. Potvrdila je to u četvrtak Hini pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Navela je i da je na covid-19 pozitivno i 19 djelatnika zagrebačkih domova za starije i nemoćne, a 46 ih je u samoizolaciji.

Galić je rekla i da je u Zagrebu u zadnja 24 sata zaraza potvrđena za 20 korisnika dvaju gradskih domova te jednom korisniku privatnog doma za starije i nemoćne. Također, u zadnja 24 sata koronavirusom su zaražena i tri djelatnika spomenutih domova. Pročelnica Galić apelirala je na provođenje svih epidemioloških mjera i nošenje zaštitne opreme u domovima za starije i nemoćne.


8 novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

12:00 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih osoba od COVID-19. Tri oboljele osobe su s područja Gospića, po dvije oboljele osobe s područja Novalje i Plitvičkih jezera te jedna oboljela osoba s područja Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 397 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 148 aktivnih slučaja, 236 osobe su izliječene te 13 osoba preminulo. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 467 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera", priopćeno je.


8 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:42 - "U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije osam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Jedna osoba ima prebivalište na području grada Šibenika, jedna osoba trenutno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je drugdje. Ostalih šest osoba su štićenici Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutno je 78 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet osoba se liječi na Odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 163 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2", priopćeno je.


Povećan kapacitet KB Dubrava na 270 kreveta

11:41 - Koordinator bolničkog liječenja covida-19 u KB Dubrava Ivica Lukšić izjavio je u četvrtak kako se u toj bolnici trenutno liječi 164 covid pozitivna pacijenta te da će tijekom dana na prostor hitne službe biti prošireni kapaciteti za liječenje tih bolesnika na 270 kreveta. Covid odjel proširit će se na prostor hitne službe pa će ubuduće svi hitni pacijenti biti preusmjeravani u druge zagrebačke bolnice, rekao je Lukšić za N1. Kazao je i kako su na liječenju u toj bolnici trenutno srednje teški i teški bolesnici.

"Hitna služba grada Zagreba i Zagrebačke županije je obaviještena o tome, oni će hitne bolesnika prema dogovoru i određenom rasporedu preusmjeravati u druge kliničke bolnice, gdje će biti zbrinuti i nitko neće ostati bez hitne liječničke pomoći", rekao je Lukšić. "U KB Dubravi je trenutno 164 bolesnika, a tijekom dana kapacitet će biti povećan na 270 kreveta. To bi trebalo biti dovoljno da osiguramo zbrinjavanje bolničkih bolesnika no važno je upozoriti da se svi zajedno kao društvo moramo uozbiljiti i držati preporučenih mjera kako bi se smanjio broj novozaraženih jer nastavi li se ovakav trend, ni ovih 270 kreveta neće biti ubrzo dostatno", rekao je Lukšić.

Lukšić je rekao i kako zasad za zbrinjavanje bolesnika s koronavirusom neće biti korišteni šatori koje je Hrvatska vojska postavila ispred bolnice još za vrijeme prvog vala epidemije u proljeće. Oni će se, kaže, puniti u krajnjoj nuždi ako bolnički kapacitete ne bi mogli više izdržati priljev bolesnika. Što se tiče ostalih pacijenta, u KB Dubrava će i dalje raditi dio polikliničke odnosno dijagnostičke djelatnosti te obavljati dio tzv. hladnih operativnih zahvata.


Strasbourg zbog pandemije otkazao božićni sajam

11:39 - Gradonačelnica Strasbourga Jeanne Barseghian objavila je u četvrtak da grad odustaje od ovogodišnjeg božićnog sajma, zbog pogoršanja stanja vezanog uz pandemiju koronavirusa, pojasnivši da neće biti kućica ali će biti postavljena ukrasna rasvjeta. "Donijela sam odluku o sajmu bez kućica", rekla je na konferenciji za novinare.

Veliko božićno drvce na Trgu Kléber u središtu grada bit će ipak podignuto a zadržat će se i uskrasna rasvjeta i "umjetnički performansi". Grad je ušao u područje "maksimalne uzbune", rekla je, dodajući da Strasbourg nije u "mjehuriću" te da su restrikcije u ostalom dijelu Europe sve snažnije a posebno u Njemačkoj koja se nalazi na nekoliko kilometara od glavnog grada Alsacea.

Početkom listopada Strasbourg je još bio namjeravao održati božićni sajam, uz neke prilagodbe zbog epidemije. U normalnim vremenima, taj događaj star 450 godina koji je bio otkazivan samo u vremenima rata privuče oko dva milijuna posjetitelja u mjesec dana. Prije Strasbourga, slična adventska događanja otkazali su Paris, Bordeaux, Koeln i Freiburg.


705 novozaraženih u Zagrebu, virus se probio u domove, spremni dodatni kapaciteti

11:30 - Nakon što je jutros ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar obznanio kako je u metropli zabilježeno 705 novih slučajeva zaraze, na konferenciji za medije članovi gradskog stožera izvijestili su o detaljima.

"U Štamparu je 1935 testirano, 705 novih slučajeva, 988 osoba poslano je u samoizolaciju. Još 52 epidemioloških obrada je u tijeku. Sinoć smo zaprimili još podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati promjenu strategija oko praćenja. I dalje je glavni uzrok zaraze kontakti s pozitivnom osobama te obiteljska okupljanja, ali veliki broj niti ne znamo kako su se zarazili, lokalna transmisija je velika i moramo poštivati mjere", rekla je zamjenica ravnatelja Zavoda, Sandra Šikić te dodala kako je potrebno povećanje kapaciteta za testiranje u cijeloj zemlji.

Zbog toga se planira uvesti novi punkt za testiranje u Novom Zagrebu, no zabrinjva što su uzorci uzeti 19. listopada i dalje na čekanju: "Brojevi su ogromni, onog časa kad mi dobijemo podatak o pozitivnoj osobi, pristupa se obradi. Mi smo internom raspodjelom sve djelatnike stavili u funkciju praćenja pozitivnih. Nije isto obrađivati 300 dnevno, ili 30. Apel ljudima je dok čekaju nalaz ili da im se javi epidemiolog da poštuju mjere izolacije da i kod kuće se udalje od ukućana i da ne idu na posao", rekla je.

Zaraza se probila i u domove umirovljenika: "Dvadeset je u gradskim domovima, jedan u privatnim. Ukupan broj je 26 i oni su iz dva gradska doma. Od 26 osam ih je na bolničkom liječenju, zasad su stabilno, a 18 ih je asimptomatsko. 47 korisnika je u samoizolaciji, imamo trenutno 19 pozitivnih djelatnika i 46 djelatnika u samoizolaciji kojima je osnivač Grad Zagreb", izvijestila je Šikić.

Planira se i ponovno mobiliziranje Arene. "Svi objekti Grada Zagreba mogu se svakog trenutka spremiti za potrebe osoba zaraženih. Još nije mobilizirana, to je u ingerenciji Ministarstva. Ali spremna je bude li potrebe u vrlo kratkom roku. Nadamo se da neće trebati, ako se pridržavamo mjera neće nam trebati", poručeno je.

Zagrebački stožer više neće imati svakodnevne konferencije za medije, već samo ponedjeljkom i petkom, zbog čega su odgovorni još jednom apelirali na građane da poštuju mjere.

"Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera, situacija će biti još gora", rekao je Šostar, dok je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč dodao: "Nije dobro. Izrazito je važno držati se mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašamo."


111 novozaraženih i dvije preminule osobe u Zagrebačkoj županiji

11:17 - Novih 111 slučajeva zaraze koronavirusom i dvije umrle osobe bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, u kojoj je trenutno 941 aktivni slučaj zaraze. Iz županije su u četvrtak priopćili kako su među novozaraženima 25 kontakti ranije oboljelih, dva slučaja povezana su s bolničkim ustanovama, jedan s domom za starije.

Za 34 nova slučaja zaraze još uvijek je nejasna epidemiološka situacija, a ostali su povezani s radnim mjestom i privatnom proslavom ili su uvezeni slučajevi. Umrle su dvije zaražene osobe, u općinama Brdovec i Pušća. Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda s područja županije - jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici te jednom iz osnovne škole s područja Samobora, kao i dvama razredima osnovne škole na području Svetog Ivana Zeline.


Većina ljudi zbog pandemije izbjegava dijeljeni prijevoz

11:15 - Većina potrošača u svijetu zbog pandemije koronavirusa oklijeva koristiti dijeljeni prijevoz (carsharing), kada kupuju automobile najviše biraju benzince, a veći udjel autonomnih vozila očekuju za desetak godina, pokazalo je istraživanje koje je objavio PricewaterhouseCoopers (PWC).

"Potrošači radije koriste vlastito vozilo umjesto dijeljene mobilnosti i javnog prijevoza kao posljedice Covida-19", navodi PWC. Dijeljena se mobilnost, odnosno carsharing, najviše smanjila u Njemačkoj jer tamo 77 posto ispitanih namjerava koristiti manje usluga dijeljenja automobila, u SAD-u 56 posto, te u Kini njih 51 posto. I u Kini i u SAD-u, pokazalo je istraživanje, potrošači trenutno najviše preferiraju uporabu vlastitog vozila, dok je u Njemačkoj porast vožnje automobilom na posao i dalje jednak postotku vožnje na posao biciklom i pješice.

PWC predlaže da pružatelji usluga dijeljene mobilnosti poduzmu korake kako bi potrošače ponovno pridobili nazad, poput redovnog čišćenja vozila i dezinfekcije. Pokazalo se, naime, da su te dvije stvari tijekom sve jače pandemije važnije od nižih cijena.

PwC prognozira smanjenje ukupnog broja vozila u Europi do 2035. godine za 1,2 posto, te rast u SAD-u za 1,1 posto. U Kini bi taj porast mogao iznositi 3,9 posto. To je, objašnjava se, prije svega posljedica rasta mobilnosti u Kini, dok bi se broj vozila u SAD-u trebao povećati zbog sklonosti potrošača prema dijeljenoj mobilnosti. Europa, međutim, ima najveći prosječni vijek trajanja vozila dok se ono ne zamijeni.

Benzin je i dalje najpoželjnije pogonsko gorivo i u Njemačkoj i u Kini. U Kini, međutim, 68 posto anketiranih mlađih od 40 godina preferira električne aute, dok takve - najmodernije - pogonske sklopove u Njemačkoj preferira 46 posto ispitanih, a u SAD-u njih 37 posto. Istraživanje je pokazalo i da potrošači očekuju značajan rast autonomnih vozila do 2030. godine, a za tu su modifikaciju spremni platiti 20 posto veću cijenu.


17 novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:12 - "Na području Zadarske županije 17 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je 9 muških i 8 ženskih osoba mlađe i srednje životne dobi, sa područja Grada Zadra (9), Poličnika (1), Posedarja (1), Ražanca (1), Sv. Filipa i Jakova (2) i Škabrnje (3). Većina novooboljelih obiteljski su kontakti sa dosad zaraženim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 455 osoba, a istekao je za njih 8233 .

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je 1 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirana su 4 bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. Iz Osnovne škole Privlaka dobili smo obavijest da je zbog pojave koronavirusa jedan viši razred koji broji 16 učenika prešao na model C nastave", priopćio je stožer.


1663 novozaraženih u Sloveniji

11:10 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1663 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija nakon 1503, koliko ih je bilo dan ranije, prema službenim podacima koje je u četvrtak objavilo ministarstvo zdravstva.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao se tako na 17.646, a aktivno je 10.136 zaraza. Incidencija zaraza, koja pokazuje koliko je zaraženih na sto tisuća stanovnika u 14 dana, povećala se na 484. U bolnicama je 357 ljudi, od čega 62 na intenzivnim odjelima, dok je sa još sedam umrlih broj preminulih od posljedica Covida-19 povećan na 207.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za Covid-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska struka još prošlog tjedna vladi preporučila "privremeni potpuni lockdown" koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana.

Unatoč mišljenjima da zdravstveni sustav već za koji tjedan može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za covid bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.


19 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:07 - "U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (12) te po jedna zaražena osoba sa područja grada Nova Gradiška i općina Stara Gradiška, Okučani, Bukovlje, Garčin, Gornja Vrba i Oprisavci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 832, dok je broj aktivnih slučajeva 123. Hospitalizirano je ukupno 18 osoba (3 osobe više nego prethodni dan) od čega 16 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 2 osobe u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru.

Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, povećava se i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 660 osoba (35 osoba više nego prethodni dan)", izvijestio je županijski stožer.


31 novozaražena osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

11:05 - "U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a među novozaraženim osobama 8 je zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Bjelovar. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaraženo 129 osoba koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 979 osoba", priopćio je stožer.


Rekordne brojke u Poljskoj i Češkoj

11:01 - Češka i Poljska registrirale su u četvrtak rekordne brojeve novooboljelih od koronavirusa, objavila su ministarstva zdravstva tih dviju zemalja.

Ministarstvo zdravstva u Češkoj objavilo je da je ta zemlja imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Tamošnja vlada uvodi strože mjere kako bi se obuzdalo širenje virusa. Ta zemlja ima 208.915 potvrđenih slučajeva zaraze od ožujka i 1739 umrlih.

Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 smrti. Varšava bi također uskoro trebala objaviti nove mjere u cilju borbe protiv pandemije. Poljska ima 202.579 slučajeva i 3851 umrlih.


125 novozaraženih i dvije preminule osobe u Osječko-baranjskoj županiji

10:58 - Za područje Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 125 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, a testirano je ukupno 470 uzoraka (u Kliničkom bolničkom centru Osijek 332 i 138 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

I jučer je najviše (53) pozitivnih nalaza bilo u Osijeku, a s prigradskim naseljima (Tenja 5, Sarvaš 2, Brijest 1 i Josipovac 1) na području grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 62 osobe. Slijede Đakovo s osam te Belišće sa sedam, odnosno 15 s prigradskim naseljima (Bistrinci 3 i Veliškovci 4). Ostale novopozitivne osobe su iz Antunovca (5), Valpova (4), po tri iz Čepina, Dalja i Našica, po dvije iz Donjeg Miholjca, Ivanovca i Krčenika, dok Bilje, Draž, Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Kopačevo, Marjančaci, Mrzović, Novi Čeminac, Piškorevci, Selci Đakovački, Tomašanci, Tiborjanci, Trnava, Viškovci, Vrbica, Zoljan i Zelčin imaju po jednu novopozitivnu osobu.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od COVID-19 od kojih je 12 na respiratoru. Šest oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Na žalost, u Respiracijskom centru KBC-a preminule su dvije hospitalizirane osobe; žena iz Ivanovca, rođena 1939. godine i žena iz Bilja, rođena 1934. godine. Obje su imale i druga teža oboljenja.

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.931 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 158 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdila je za jednu osobu iz Đakova, kao i za jednu osobu iz Osijeka za čije je kršenje stigla dojava građana.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite jučer su proveli 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera i uputa, najviše (23) u ugostiteljskim objektima te u 17 prodavaonica, 3 pekarnice, 2 tržnice te po jedan nadzor u frizerskom salonu, ljekarni i ustanovi. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučaja te izrekli usmena upozorenja, javlja SiB.


Izvanredne COVID-potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima

10:54 - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva nacrta natječaja za provedbu mjere "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na portalu e-savjetovanja dva nacrta natječaja za provedbu mjere 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 360 milijuna kuna.

1.) Natječaj za poljoprivrednike, gdje su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1.1.2019. godine.Korisnici moraju biti upisani u Registar poreznih obveznika zaključno s 1.1.2019. godine.

Osim toga, prihvatljivi korisnici na ovom natječaju moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

2.) Natječaj za MSP-ove, gdje su prihvatljivi korisnici mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnost prerade, stavljanje na tržište i razvoj poljoprivrednih proizvoda kao što su masline, grožđe, mlijeko, meso, voće, povrće, ljekovito bilje te pakiranje jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda.

Korisnici moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1.1.2019. Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Sve zainteresirane potencijalne korisnike koji ispunjavaju uvjete za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore za neki od gore navedenih natječaja, a ne posjeduju lozinku i korisničko ime za pristup AGRONET sustavu te nemaju dodijeljen modul "RURALNI RAZVOJ“ u AGRONET-u, pozivamo da se upišu u Evidenciju korisnika sukladno Vodiču za upis u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: EKPRRiR) za mjeru M21 najkasnije do 26. listopada 2020.

Bez upisa u EKPRRiR nije moguće podnošenje zahtjeva za isplatu potpore, a planirani rokovi za podnošenje zahtjeva za potporu su:od 30. listopada od 00:00 sati do 6. studenoga do 12:00 sati (za poljoprivrednike), od 29. listopada od 00:00 sati do 5. studenoga do 12:00 sati (za MSP-ove).

Prilikom unosa podataka u Zahtjev za upis u EKPRRiR nužno je u polje „faks“ upisati tekst „M21“. Korisnicima u svrhu pomoći pri upisu u EKPRRiR na usluzi stoje djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva i djelatnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Kampanja za sprječavanje širenja zaraze među starijom populacijom

10:50 - Cilj kampanje "Odgovorni ostajemo bliski" je edukacija i podizanje svijesti šire javnosti o odgovornom ponašanju i pridržavanju preporučenih uputa za suzbijanje širenja virusa COVID-19 kako bi zaštitili starije sugrađane i osobe iz drugih ranjivih skupina.

S dolaskom zime svjedočimo sve većem porastu oboljelih od COVID-19 virusa, a populacija starija od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom čine skupinu koja je u slučaju zaraze najugroženija, zbog čega ih svi zajedno kao društvo moramo pravodobno zaštititi. To se posebno odnosi na korisnike domova za starije osobe, gdje je zbog velike koncentracije ljudi u zatvorenom prostoru i lakog prijenosa zaraze iznimno važno spriječiti pojavljivanje virusa, zbog čega je krajem rujna Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina izradilo Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Upute se odnose na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i odrasle osobe s invaliditetom sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi izuzev udomiteljskih obitelji i svima su dostupne na sljedećoj poveznici. Sada će u sklopu kampanje korisnicima domova za starije osobe biti podijeljena knjižica "Savjeti za korisnike domova za starije“, u kojoj su na jednom mjestu objedinjene sve preporuke za očuvanje njihovog zdravlja. Tu mogu pročitati sve preporuke od nadležnih epidemiologa vezano uz očuvanje zdravlja starijih sugrađana u razdoblju epidemije.

Nastavno na objavljene upute, kampanja želi podići razinu odgovornosti cjelokupne javnosti u očuvanju javnog zdravlja i zdravstvenog sustava, zbog čega se moramo pridržavati preventivnih mjera poput fizičke distance, nošenja maski te redovitog održavanja higijene i dezinficiranja ruku. Prema rizičnim skupinama ljudi trebamo biti posebno odgovorni, što podrazumijeva i ograničavanje bliskih kontakta s njima ukoliko smo zbog odlaska u urede ili odlaska naše djece u škole i vrtiće u svakodnevnom kontaktu s velikim brojem ljudi.

Informativne knjižice dostupne su za korisnike domova, starije osobe i posjetitelje institucija.


Dvoje novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

10:44 - Prema podacima dobivenim od Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, od 140 uzoraka, poslanih u utorak na obradu, obrađena su samo dva, a 138 je još neobrađeno i njihovi rezultati se očekuju, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Navedena dva uzorka, koja su obrađena, su pozitivna. Riječ je o majci i djetetu s područja općine Voćin.

Uz rezultate analiziranja od utorka, očekuju se i rezultati analiziranih od srijede. Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 433 osobe su se zarazile COVIDOM-19. Istodobno, šest žena i četiri muškaraca, preminuli su s područja VPŽ. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera.


Nove epidemiološke mjere za 4 županije i jednu općinu

10:42 - Nacionalni stožer civilne zaštite danas je na prijedlog županijskih i općinskih stožera donio izmjene nužnih epidemioloških mjera za Općinu Đulovac, Splitsko-dalmatinsku, Krapinsko-zagorsku, Šibensko-kninsku i Virovitičko-podravsku županiju. Sve odluke već su stupile na snagu.

Više o novim mjerama u Općini Đulovac doznajte OVDJE.

Više o novim mjerama u Splitsko-dalmatinskoj županiji doznajte OVDJE.

Više o novim mjerama u Krapinsko-zagorskoj županiji doznajte OVDJE.

Više o novim mjerama u Šibensko-kninskoj županiji doznajte OVDJE.

Više o novim mjerama u Virovitičko-podravskoj županiji doznajte OVDJE.


Imamo 1563 novozaraženih i 13 preminulih

10:31 - "U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 46 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 29850 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 406 preminulo, ukupno se oporavilo 22064 osoba od toga 629 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 25620 osoba. Do danas je ukupno testirano 418.821 osoba, od toga 6874 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Neslužbeno: U Sloveniji više od 1600 novozaraženih

10:29 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno više od 1600 novih zaraza koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija nakon 1503, koliko ih je bilo dan ranije, objavili su u četvrtak ujutro slovenski mediji. Riječ je o još nepotvrđenom, neslužbenom podatku, no predstavnici vlade ovih su dana upozoravali da se i dalje očekuje rast novih zaraza, unatoč uvedenim strogim mjerama, kao što su djelomični lockdown koji uključuje i zabranu kretanja u noćnim satima, te okupljanje više od šest osoba.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za Covid-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska struka još prošlog tjedna vladi preporučila "privremeni potpuni lockdown" koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana. Od danas je na snazi i nova mjera prema kojoj više ne smiju raditi kinematografi i kulturne ustanove.

Prema novim podacima, u Sloveniji je broj aktivnih slučajeva zaraze već prešao 9 tisuća, no prema nekim matematičkim projekcijama može se računati da je u kontaktu s virusom bilo mnogo više ljudi i da se i zarazio jedan stanovnik Slovenije od njih 70. Unatoč mišljenjima da zdravstveni sustav već za koji tjedan može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za covid bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

U srijedu je potvrđeno da je u 24 sata zabilježen alarmantan porast dnevnih zaraza, s 1503 slučajeva infekcije, a bilo je i osam smrtnih slučajeva, a u bolnicama se od Covida-19 liječilo preko 330 ljudi, što dovodi u pitanje djelotvorno funkcioniranje sustava, posebno zbog nedostatka kadra.


Istraživanje: Maske pružaju zaštitu, ali ne i 100-postotnu sigurnost

10:27 - Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice koronavirusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz dišni put.

Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema. Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 posto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke se čestice virusa uspiju uvući. Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i kirurške maske blokiraju više od 50 posto čestica virusa.

"Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srijedu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus covid-19 može širiti zrakom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može satima ostati u zraku. Druga je skupina japanskih istraživača uz pomoć superkompjutorskih simulacija pokazala da vlažnost zraka znatno utječe na to kako se virusne čestice šire zrakom.


22 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:23 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 109 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 97 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 413 osoba, a ukupno je testirano 11197 osoba. Na posljednjem testiranju obrađen je 121 uzorak, od kojih su 22 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


Neslužbeno imamo više od 1500 novozaraženih

10:20 - N1 neslužbeno doznaje kako je u Hrvatskoj danas zabilježeno više od 1500 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Čekaju se službeni podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite.


41 novozaražena osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:04 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o sedam muških i devet ženskih osoba iz Dubrovnika (njih 13 ima utvrđenu ep. vezu), četiri muške i 11 ženskih osoba iz Metkovića (osam ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Ploča (jedna osoba ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Vela Luke (svima utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Stona (utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Orebića (utvrđena ep. veza) i jednoj muškoj osobi iz Slivnog (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je 15 osoba: sedam iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića te po jedna iz Kule Norinske, Ploča, Korčule i Vela Luke. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 17 584 uzorka. U samoizolaciji su 544 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije", izvijestio je stožer.


Pet tvrtki proizvodit će rusko cjepivo

9:59 - Pet ruskih tvrtki aktivno radi na pripremama za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, izjavio je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitriev u eteru televizijskog kanala Russia-1. Kako je precizirano u press-službi fonda, cjepivo će proizvoditi tvrtke Binnopharm, R-Pharm, Biocad, Generium i Center. Gamalei.

"Imamo pet tvrtki koje planiraju proizvodnju cjepiva u bliskoj budućnosti i u skladu s tim vrlo aktivno rade na naglom povećanju kapaciteta. Mislim da ćemo to vidjeti sljedeći mjesec, a u prosincu još i više", rekao je.

Ranije je fond za izravna ulaganja izvijestio kako je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V. Sputnik V prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Proizveo ga je institut Gamalei, a u kolovozu je dobilo potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Međunarodna znanstvena zajednica primila je s rezervom vijesti o ruskom cjepivu, ističući nedostatnost ispitivanja prije uporabe. Velika klinička ispitivanja Sputnika V, odnosno treću fazu ispitivanja s najmanje 40 tisuća sudionika, Rusija je pokrenula krajem kolovoza, ali ispitivanja još nisu završena.


71 novozaražena i jedna preminula osoba u Karlovačkoj županiji

9:53 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 71 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 788 osoba. U samoizolaciji se nalazi 479 osoba. U OB Karlovac je hospitalizirano 43 COVID-19 pozitivna pacijenta, 1 osoba je na respiratoru, 1 otpuštena na kućno liječenje, 9 novoprimljenih, a u posljednja 24 sata je jedna osoba preminula", priopćeno je.


5 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:50 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 na području županije u općoj populaciji potvrđeno pet novih slučajeva bolesti covid-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 100 slučajeva bolesti covid-19, 12 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 31 osoba.


Riječki epidemiolog: 'Imamo nekontrolirano širenje epidemije'

9:48 - Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj kreće se nekontrolirano, što bi moglo dovesti do daljnjih pogoršanja, upozorio je dr. Dobrica Rončević, voditelj Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Riječki epidemiolog kaže da svaki pojedinac, organizacija i djelatnost treba implementirati mjere tako da to bude način funkcioniranja, što uključuje i restrikcije kretanja na onim mjestima gdje se događaju žarišta infekcije. Rončević smatra da se u tom smjeru i ide.

Više doznajte OVDJE.


Pandemija covida-19 ubrzala robotizaciju radnih mjesta

9:47 - Poslovni čelnici više računaju na robote u planiranju radnih procesa, a veća potražnja za radnicima nazire se u sektorima skrbi, novih tehnologija i kreiranju sadržaja, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). WEF je anketirao čelnike gotovo 300 svjetskih tvrtki i utvrdio da četiri petine njih ubrzava planove o digitalizaciji rada i uvođenju novih tehnologija, što neutralizira rast zaposlenosti u razdoblju nakon financijske krize 2007. i 2008. godine. "Zbog Covida 19 budućnost rada stiže ranije", zaključuje direktorica WEF-a Saadia Zahidi.

WEF je utvrdio da će do 2025. roboti 'ugasiti' 85 milijuna radnih mjesta u srednjim i velikim poduzećima. Da bi radnici u idućih pet godina zadržali svoja radna mjesta, gotovo polovina njih morala bi ovladati novim vještinama, a do 2025. godine poslodavci će posao ravnopravno dijeliti između ljudi i strojeva, pokazalo je WEF-ovo istraživanje "Budućnost rada 2020.".

U cjelini gledano, kreiranje novih radnih mjesta usporava a ubrzava zatvaranje postojećih, budući da se kompanije u cijelom svijetu okreću tehnologiji i odustaju od ljudskog potencijala u poslovima unosa podataka, računovodstva i administracije. Dobra je vijest da će se otvoriti više od 97 milijuna radnih mjesta u sektoru skrbi i u tehnološkom sektoru, poput umjetne inteligencije (AI), te u kreiranju sadržaja, poručuju iz WEF-a čije se sjedište nalazi u Ženevi.

"Zadaci u kojima će ljudi zadržati komparativnu prednost uključuju upravljanje, savjetovanje, donošenje odluka, argumentiranje, komuniciranje i interakciju", kaže se.

Porast će potražnja za radnicima koji mogu popuniti radna mjesta u zelenoj ekonomiji, obavljati poslove s podacima i umjetnom inteligencijom i preuzeti nova radna mjesta u inženjerstvu, računalstvu u oblaku i razvoju proizvoda. Otprilike 43 posto anketiranih kompanija smatra da bi zbog tehnološke integracije trebale smanjiti broj zaposlenih, 41 posto njih planira češće koristiti podizvođače, a 34 posto zbog tehnološke integracije planira zaposliti nove radnike, pokazalo je istraživanje.


41 novozaražena osoba u Istri

9:40 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 41 pozitivnih osoba s područja županije. Kod 33 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (19), Zagreb (8), Slavonija (4), srednja Dalmacija (1), Međimurje (1)), osobe su bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a dijelom su iz mjera samoizolacije.

Za 8 osoba je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 102 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 391 osoba", izvijestio je županijski stožer.


86 novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

9:28 - "Od 21. listopada u 14 sati evidentirane su 86 nove osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus. Radi se osobama sa prebivalištem na području sljedećih 24 jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (2), Grad Krapina (19), Grad Oroslavje (1), Grad Pregrada (10) Grad Zabok (2), Grad Zlatar (3), Općina Bedekovčina (5), Općina Desinić (2), Općina Đurmanec (7), Općina Gornja Stubica (2), Općina Hum na Sutli (1), Općina Konjščina (4), Općina Krapinske Toplice (1), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (1), Općina Marija Bistrica (4), Općina Mihovljan (1), Općina Petrovsko (2), Općina Radoboj (10), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (2), Općina Tuhelj (1), Općina Veliko Trgovišće (1) i Općina Zlatar Bistrica (2).

Među novooboljelim osobama 72 su testirane 19. listopada, a 14 njih 20. listopada. Ukupno su pristigla i 162 negativna nalaza, od čega se 106 odnosi na uzorke uzete 19. listopada te 56 na uzorke uzete 20. listopada. Još se uvijek čekaju rezultati za 30 uzorka od 19. listopada, 324 nalaza od 20. listopada te za 320 uzorka od 21. listopada.

Ozdravile su dodatne 54 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 544. U samoizolaciji se nalazi 1.478 osoba", izvijestio je stožer.


73 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:26 - "PGŽ danas broji rekordnih 73 novozaraženih osoba, dok je u posljednje 24 sata 16 osoba ozdravilo. Na području PGŽ su trenutno 303 aktivna slučaja COVID-19 bolesti, 779 osoba je u samoizolaciji", priopćeno je.


Zatvara se hitna služba u KB Dubrava

9:24 - "Četiri su zasad slobodna kreveta. U pripremi je opremanje prostora Hitne službe u kojoj će biti na raspolaganju još 110 kreveta za oboljele od covida-19, a djelatnici Hitne službe brinut će o njima. Hitna služba u KB-u Dubrava prestat će s radom, a pacijenti će biti upućeni na hitne prijame drugih bolnica. Kapaciteti u šatorima zasad se još neće puniti, spremni su, no procjena je da je kvalitetnija njega i zbrinjavanje bolesnika u fiksnim objektima", potvrdio je to za N1 koordinator bolničkog liječenja od covida-19 iz KB-a Dubrava, Ivica Lukšić.


49 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:14 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 49 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (9 osoba iz Vukovara, 8 iz Županje, 7 iz Ivankova, 5 iz Vinkovaca, 3 iz Tovarnika, 2 iz Novih Jankovaca, 2 iz Retkovaca, 1 iz Borova Sela, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Cerne, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Gunje, 1 iz Komletinaca, 1 iz Lovasa, 1 iz Markušice, 1 iz Nuštra, 1 iz Petrovaca, 1 iz Sotina, 1 iz Strošinaca i 1 iz Vođinaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1390, od kojih je 1110 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 23 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 236 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 15202. U samoizolaciji na području županije je 1018 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 14 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 29 radnika (7 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 6 nezdravstvenih radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 12 učenika. U samoizolaciji se nalazi 32 nastavnika i 280 učenika", izvijestio je stožer.


57 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:53 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je pedeset i sedam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset i sedam osoba s područja grada Siska, sedamnaest osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja općine Sunja, dvije osobe s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica te jednoj osobi s područja općine Dvor, priopćio je županijski stoćer.

"Apeliramo na žitelje županije neka se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i zdravlju drugih", poručuju iz stožera.


99-godišnja Španjolka preboljela koronavirus

8:16 - Kad se 99-godišnja Florentina Martin zarazila koronavirusom u rujnu, njezina unuka nije se najviše bojala da bi je virus mogao ubiti, nego da će završiti sama na odjelu intenzivne skrbi. "Stalno sam se bojala da će je osamljenost dokrajčiti prije virusa, jer se boji da će biti ostavljena sama, pogotovo u bolnici", rekla je Noelia Valle.

Pretpostavlja da joj se baka zarazila na proslavi 99. rođendana 16. rujna, kad se obitelj okupila i popila piće na terasi. "Mislim da je to moralo biti ondje, u trenutku kad smo svi bili skupa bez maske", rekla je Valle. Nekoliko dana kasnije, Martin se počela osjećati slabo i pala je u postelju.

Izloženost kontaminiranom ulju uljane repice u mladosti ostavilo joj je dugoročne zdravstvene probleme te povećalo osjetljivost na respiratorne komplikacije od covida-19. Međutim imala je samo blage simptome i oporavila se kod kuće u Madridu, uz pomoć svoje obitelji, njegovateljice Olge Arauz i vjerne nagluhe havanezerice Lune.

Sad opet može gledati svoje omiljene emisije i igrati igrice na tabletu. "Dobro mi je, stvarno sam ok", rekla je Martin, a sjećanja na virus su joj mutna. Premda joj se baka oporavila, Valle, biologinja, još uvijek ustraje na tome da nosi masku kad je posjećuje. "I dalje sam na oprezu, ali naravno osjećam golemo olakšanje", rekla je.

S preko milijun slučajeva, Španjolska ima najveći broj zaraženih koronavirusom u zapadnoj Europi. Više od 34.000 ljudi umrlo je zbog covida-19 u toj zemlji, najviše onih starijih od 80 godina.


Francuska prešla milijun novozaraženih, rekordi i u Njemačkoj

8:15 - Francuska je prešla milijun zaraženih osoba koronavirusom, a u Njemačkoj je prvi puta zabilježen dnevni porast od preko 10.000 novih infekcija, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins i instituta RKI.

Francuske vlasti u srijedu su objavile da je u toj zemlji 26.676 novih slučajeva, što je šesti put u 12 dana da zemlja ima preko 25.000 novozaraženih. U Francuskoj je ukupno 34.075 umrlih, stoji na stranici Sveučilišta John Hopkins. Po njegovim podacima u četvrtak ujutro, Francuska sada ima 1,000.369 zaraženih.

Španjolska je također prešla broj od milijun zaraženih koronavirusom, pa su te dvije zemlje daleko ispred svih drugih zemlja EU-a po broju inficiranih.

Broj potvrđenih slučajeva u Njemačkoj narastao je u jednom danu za 11.287, pokazuju podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti u četvrtak. Dan prije broj novozaraženih bio je 7830. Njemačka sada ima ukupno 392.049 osoba pozitivno testiranih na koronavirus i, nakon još 30 novih potvrđenih smrtnih slučajeva, ukupno 9905 umrlih. Iako je stopa zaraze u Njemačkoj niža nego u dobrom dijelu ostatka Europe, ona se ubrzano povećava otkad je došlo hladnije vrijeme, a političari upozoravaju da se stroge epidemiološke mjere moraju poštivati ako se želi da se trend preokrene. U srijedu je ministar zdravstva Jens Spahn dobio pozitivan test na koronavirus.

Broj ukupno zaraženih u svijetu prešao je 41 milijun ljudi, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins.


Šostar: 705 novozaraženih u Zagrebu

8:08 - Zvonimir Šostar je potvrdio kako je u prethodna 24 sata u Zagrebu zabilježeno 705 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 1900 ljudi. Šostar je rekao za RTL.hr kako su visoke brojke smjer kojim će Zagreb vjerojatno ići narednih dana.

"Plaćamo danak našem neozbiljnom ponašanju - nepridržavaju mjera, nenošenju maski i ne pridržavanju distance. I ako tako nastavimo bit će i gore. Zdravstveni sustav se zakrčuje", rekao je Šostar.

Zagreb ima i nova žarišta, a to je prodor u četiri doma za starije u kojima ima dosta pozitivnih korisnika i djelatnika.

Zbog velikih gužvi za testiranja, na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma bit će otvorena nova lokacija za testiranja na koronavirus u Zagrebu, kako je dogovoreno u srijedu na sastanku u Ministarstvo zdravstva. Testiranja na novoj lokaciji mogla početi do kraja tjedna.


U KB Dubrava ostalo šest slobodnih kreveta

7:23 - U Kliničkoj bolnici Dubrava slobodnih je još samo šest kreveta. "Nažalost da, svaki dan se sve više puni, brojevi ne lažu. Dio pacijenata će se preliti ovdje, i onda svi drugi bolnički sustavi pate", rekao je za Dnevnik.hr specijalist anesteziologije i intenzivne medicine Andrej Šribar.

Tehnički uvjeti za šatore su osigurani, ali dobro bi im došao još poneki par ruku. "Svaki dan je takav, ali stisnemo zube i odradimo".

"Kada dođu pacijenti u poznijoj životnoj dobi, a koji su došli do podataka o ovoj bolesti i koliko je za njih rizična, često nas pitaju: ima li za mene ikakve šanse? Mi smo njima i obitelj jer nema posjeta, obitelj infomacije može dobiti samo telefinom. Mi smo pored njih i osim što ih liječimo, mi ih i tješimo na sve moguće načine", kaže Šribar.

Među oboljelima u bolnicima i mlađih osoba. "Ima mlađih ljudi, obično imaju komorbiditete. Ima dosta ljudi koji su hipertoničari, a da ni ne znaju jer visoki tlak se naziva 'tihim ubojicom'. Takvi ljudi mlađe dobi znaju ovdje završiti, a nisu ni znali da su bolesni", zaključuje Šribar.


Velike europske države obaraju rekorde

Jučer - Velike europske države u srijedu ponovno bilježe crne brojke – Španjolska je prešla milijun zaraženih, Italija ima najviši dnevni rast s 15 tisuća, a Francuska ponovno više od 25 tisuća zaraženih koronavirusom, prenose agencije. Španjolska je postala prva europska država koja ima više od milijun zaraženih, udvostručivši taj broj u samo šest tjedana usprkos uvedenim restriktivnim mjerama.


Šostar za danas najavio rekordan broj novozaraženih

Jučer - Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” jučer je gostujući na Dnevniku HTV-a rekao da bi u četvrtak Zagreb mogao oboriti novi rekord kada su u pitanju zaraženi koronavirusom. Tijekom srijede je već u Zagrebu bilo mnogo slučajeva, čak njih 337. Zaraženo je čak i 26 učenika te je virus ušao u dom za starije.

“Stanje još nije alarmantno, ali nismo daleko od toga. Stanje je zabrinjavajuće. Imamo kontinuirani porast novozaraženih i mislim da ćemo već sutra imati novi rekord. Sada plaćamo danak slobodnog ponašanja i nepridržavanja mjera od prije 10-20 dana. U samoizolaciji nalazi se 8.220 osoba, a sutra ćemo se približiti broju 9.000. Iz tog broja, prema procjenama epidemiologa, pozitivirat će se 25-30 posto”, rekao je Šostar.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike