Razlog je stav ministra / V.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Vatavuk: 'Beroš dvoji oko opravdanosti smjene Zadravec. Podnosim ostavku'

Image
Foto: RTL

Danas je održan sastanak stručnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, nakon čega su prof. Vatavuk i kolege održali tiskovnu

18.6.2021.
13:37
RTL
VOYO logo

V.d. ravnatelja Zoran Vatavuk na stručnom vijeću bolnice u Vinogradskoj kazao je da osjeća moralnu odgovornost dati ostavku.

Objasnio je to time što je, kako je rekao, ministar zdravstva Vili Beroš svojim postupcima iskazao nepovjerenje aktualnoj upravi KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu, bivša predstojnica Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec prije nekoliko dana dobila je upozorenje pred otkaz. Samo koji dan poslije, u srijedu, Zadravec se susrela s ministrom Berošem.

Vatavuk je na tiskovnoj konferenciji pročitao svoje priopćenje o ostavci na dužnost v.d. ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sljedećih nekoliko dana obavljat ću samo tehničke dužnosti, najvjerojatnije do ponedjeljka."

Rekao je da je o odluci obavijestio Upravno vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispada da je samo Zadravec stalo do borbe protiv kriminala"

"Vjerujem da se svi sjećate medijskog cunamija koji je pogodio našu bolnicu da smo u jednom trenutku postali bolnica slučaj i da je cijela hrvatska javnost, a posebno naši pacijenti i to oni s najtežim dijagnozama, kao i svi djelatnici, bili ozbiljno zabrinuti za budućnost", kazao je.

Kratko je dalje opisao da je "zbog višegodišnjeg neuspješnog upravljanja Zavodom za radiologiju, što je dovelo do otvorenih sukoba, nezadovoljstva većine zaposlenih, prekomjernog broja odlazaka radiologa... i na koncu izostanka normalne komunikacije predstojnice Zavoda... (Dijana Zadravec)", odlučio smijeniti Zadravec s mjesta prestojnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
"Stekao je krivi dojam" /

Beroš uzvraća Vatavuku: 'Šteta što je nastojanje rješavanja problema u bolnici protumačio kao nepovjerenje prema njemu'

Image
"Stekao je krivi dojam" /

Beroš uzvraća Vatavuku: 'Šteta što je nastojanje rješavanja problema u bolnici protumačio kao nepovjerenje prema njemu'

"Cijelo vrijeme sam od Zadravec tražio da sve svoje optužbe o mogućem kriminalu u našoj bolnici zajedno sa svim dokazima za koje tvrdi da ih ima, preda na postupanje državnim tijelima zaduženima za istrage i utvrđicanje činjenica", nastavio je.

Rekao je dalje da je i sam javno pozivao policiju i DORH da istraže navode Zadravec i pronađu taj kriminal:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Zar stvarno netko misli da su svi ostali u KBC Sestre milosrdnice zaštitnici kriminala i kriminalaca!?"

Rekao je dalje da su tri inspekcije u više od tri tjedna ispitivala poslovanje bolnce, pregledali svaki dokument, razgovarali sa svima s kojima su htjeli:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato, da pomognem ministru u neodlučnosti..."

"Ni jednoj od njih (inspekcije) veliki borac za istinu i pravdu u liku Dijane Zadravec nije ponudio niti dao niti jedan dokument. Ali se zato iz dana u dan u medijima pojavljivala... sa svojom šabloniziranom pričom."

"Zakucavala je na stup srama kolegu liječnika za kojeg je samo prije godinu dana govorila da je vrhunski stručnjak svjetskog glasa. Optuživala je kolegice i kolege za dodatni rad u privatnim klinikama, ali je zaboravila da je i sama pisala tadašnjem v.d. ravnatelju molbu za rad u privatnoj klinici. Tko god joj je proturječio u njenom istinoljubivom naletu, odmah se našao na 'crnoj listi'", rekao je i potom naveo glavnu stvar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslije kraćeg razgovora s ministrom zdravstva shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik."

"Da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako privremene dužnosti", konstatirao je zbog koga podnosi ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je govorio Vladimir Kalousek, radiolog iz bolnice u Vinogradskoj, jedan od niza specijalista iz bolnice u Vinogradskoj koje je Zadravec proteklih dana teško optuživala. rekao je da materijali "koji su po njoj 'ukradeni'" ne mogu se koristiti u niti jednoj privatnoj medicinskoj ustanovi. Nabrojao je da od prozvanih liječnika dr. Čulo niti radi niti je ikada radio privatno, da Kalousek povremeno radi, ali uz odobrenje svog KBC-a, i to u klinici u kojoj se taj materijal ne može nikako koristiti.

"Navodni kriminal kolegica (Zadravec) nije mogla otkriti 'slučajno', već je riječ o proceduri o kojoj je bila obaviještena, a na koju je bolnica bila primorana, jer ona sama nije radila svoj posao", kazao je Kalousek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način Kalousek je pobijao sve optužbe Zadravec posljednjih dana, da bi u drugom dijelu i on konstatirao da je Zadravec i sama tražila dozvolu za rad u privatnoj praksi, da je potpisivala drugim liječnicima zahtjeve za rad privatno. 

"Sumnjamo da je to bio njen pokušaj ucjene"

Rekao je i to da je Zadravec u cijeloj 2020. godini očitala samo 250 nalaza, da oni uopće ne znaju "gdje se ona nalazila za vrijeme prve covid krize od 3. do 6. mjeseca", a na kraju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremni smo na istragu koja će vještačiti put novca, ali zahtijevamo i da se vještači i njeno porijeklo imovine, rad društva koje vodi pri HLZ i njezinu komunikaciju s dobavljačima opreme, jer imamo razloga sumnjati da smo kolateralne žrtve njenog neuspješnog pokušaja ucjene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo