'Vaše su tvrdnje gomila trabunjanja'

Nakon gotovo jednosatne rasprave o ACTA-i i autorskim pravima, čak 89 posto gledatelja Hrvatske televizije glasalo je protiv potpisivanja tog dokumenta.

15.2.2012.
23:51
VOYO logo

"ACTA je opasna za zemlje kakva smo mi, jer je u ovakvoj zemlji može tumačiti kako god to tko želi", kazao je dr. Đorđe Obradović sa Sveučilišta u Dubrovniku gostujući u emisiji Otvoreno Hrvatske televizije. Pritom je istaknuo kako se on zalaže za autorska prava, ali da u Hrvatskoj već ionako imamo primjere po kojima se naplaćuju ta prava iako nisu korištena. Tako je pojasnio da ZAMP u Hrvatskoj naplaćuje i prava koja nisu korištena.

Od hotela do frizera

"Primjerice naplaćuje korištenje autorskih prava i u hotelskim sobama u kojima je televizor iako će neki par koji uđe u sobu uključiti tv samo kako bi vidio vremensku prognozu. Primjerice, ta ista prava se naplaćuju i frizerkama, a zamislite koliko pjesama čuju gospođe pod haubama", kazao je Obradović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome se usprotivio Paolo Sfeci iz HUZIP-a nazvavši Obradovićeve tvrdnje "gomilom trabunjanja". Uz to je kazao kako ne zna od kuda bi počeo da demantira sve Obradovićeve tvrdnje.

Profesor s Pravnog fakulteta Igor Gliha je, pak, kazao da je riječ o slobodi izbora, jer "frizerka glazbu u svom salonu glazbu pušta kako bi klijentima bilo ugodnije, ali ona to ne mora činiti i neće ništa plaćati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ACTA će ugroziti ljudska prava

Govoreći o korištenju informacija s interneta, P. Sfeci je za primjer uzeo novinare koji kako je kazao mogu svoj tekst prodati novinama ili ga objaviti na internetu i za njega nikada ne dobiti ni lipu.

"Sloboda interneta je fikcija, sve su adrese pod kontrolom. Duboko sam uvjeren da FBI-jevci znaju sve", kazao je također odgovarajući na pitanje kontrolira li Francuska sve stranice koje posjećuju korisnici interneta budući da imaju odredbu po kojoj se korisnike upozorava da su "skinuli ilegalni sadržaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HND-a Zdenko Duka je, pak, kazao kako u Hrvatskoj nema potrebe za ACTA-om jer u obrani autorskih prava postoje zakoni koji sve uređuju. "ACTA-a će samo ugroziti ljudska prava", dodao je ističući kako internet ograničavaju samo nedemokratske i totalitarne zemlje.

S njim se, čini se, složilo čak 89 posto gledatelja HTV-a koji su u anketi odgovorili kako Hrvatska ACTA-u ne treba potpisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je taj dokument potpisala 31 zemlja u kojoj se sada čeka ratifikacija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo