udruge pacijenata zabrinute / Varga: 'Kroz program koji 'nije zaživio' prošlo je 3.000 pacijenata u samo šest mjeseci'

Burne reakcije stigle su na najavu novog ministra zdravlja Daria Nakića da će ukinuti 'program 72 sata' za oboljele od raka. Dok on smatra da program nikad nije ni zaživio, bivši ministar je ogorčen i poručuje: 'Oprostite im jer ne znaju što čine'

15.2.2016.
7:19
VOYO logo

Antonija Vuletić, koja je prije desetak godina teško oboljela, primjer je koliko je važno da liječnici brzo reagiraju. Mjesec dana čekala je da shvate od čega boluje.

"Uzrok je bio tumor na mozgu i čim su to ustanovili domah sam sljedeći dan išla na operaciju", rekla je 20-godišnja Antonija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tumori kod djece su čak u 70 posto slučajeva izlječivi, ako se otkriju na vrijeme. Nije puno drukčije ni kod odraslih pa je zato u bolnicama uveden program '72 sata'. No, novi ministar zdravstva Dario Nakić taj je program odlučio ukinuti. 

Antonijina majka, inače predsjednica udruge oboljelih 'Ljubav na djelu', ipak vjeruje da to neće stvoriti probleme. Ipak, većina udruga pacijenata oboljelih od karcionoma je zabirnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na psihološkoj razini to će biti korak unatrag. Onog trena kada znamo tipologiju tumora i kada je onkolog sudjelovao u timu i da se vidi koji je prvi korak u liječenju, ne vidim zašto to ne bi bilo u 72 sata", istaknula je Ljiljana Vukota, voditeljica udruge 'Sve za nju'.

U Udruzi hrvatskih pacijenata su ogorčeni. "Molimo Vas za točan odgovor jer mi, oboljeli, na prvoj crti, imamo pravo znati. Ako ovo ministar Nakić ipak zaustavi, nadamo se da neće donijeti lošiju – nego bolju odluku. Mi u UHP mu predlažemo ‘Program 48 sati’", priopćili su iz Udruge hrvatskih pacijenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Nakić ovu odluku nije argumentirao štednjom ili nekim konkretnim promjenama već jednostavno smatra da program 72 sata nije nikada ni funkcionirao.

"Ono što je govoreno do sada je bila obmana javnosti. Nije njihov cilj bio suština priče i rješavanje potreba običnih ljudi nego slika za javnost, a mi dobro znamo da su to Potemkinova sela", naglasio je ministar zdravlja Dario Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorčeni bivši ministar se pita - je li ovo ta stručna Vlada?

"Ukidanjem toga, ne znam je li to mjera štednje ili nešto drugo, smatramo da je neprihvatljivo jer u kratkom roku, u šest mjeseci koliko je trajao program  - preko 3.000 pacijenata je tako liječeno u 72 sata. Imamo 3.000 svjedoka koji su zadovoljni i omogućeno im je da dobiju terapiju u što skorijem roku", prepričao nam je bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što doista ukine program 72 sata, novi će ministar očito morati odgovoriti na brojna pitanja kako bi uvjerio pacijente da sustav neće biti lošiji nego sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo