'Ako HZZO ne izade iz drzavne riznice, slijede novi nameti'

Nakon sto se u domacim medijima pojavila informacija kako je na tajnom sastanku ministra izdvajanje HZZO-a odgodeno za 1.

13.5.2014.
11:57
VOYO logo

Priopcenje HZZO-a prenosimo u cijelosti.

''O projektu izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz drzavne riznice u jednim dnevnim novinama danas je objavljen tekst koji sadrzi neistinite i neodgovorne konstrukcije, s tezom da je Medunarodni monetarni fond (MMF) zabranio HZZO-u izlazak iz drzavne riznice. Iz tog razloga na objavljeni tekst reagirao je ravnatelj HZZO-a prim. Sinisa Varga koji se trenutno nalazi na sluzbenom putu u Ateni, na EU Summitu o informatizaciji zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na iskazan velik interes medija za komentarom ravnatelja HZZO-a, a imajuci u vidu da nije trenutno u mogucnosti davati izjave i pojedinacne odgovore medijima, putem priopcenja Vam saljemo njegovu reakciju na objavljeni tekst.

Na posljednjoj konferenciji za tisak koju smo imali u HZZO-u koncem travnja, zamolio sam sve novinare da obrate pozornost na one glasove koji ce se javiti kako bi opstruirali procese koji imaju za cilj transparentnost i uvodenje reda. Kome odgovara ovakvo stanje u bolnicama odnosno cijelom zdravstvenom sustavu? Velikoj vecini lijecnika i zdravstvenih radnika sigurno ne! Gradanima odnosno pacijentima jos manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lov u mutnom

Ova Vlada je zauzela smjer na kojem ce i ostati. To sto pojedincima ili interesnim skupinama odgovara lov u mutnom, clanovima Vlade i meni osobno daje jos vise motiva da stvari ucinimo na nacin da sustav bude transparentniji, racionalniji i ucinkovitiji. Jer ovo sto sad imamo je hibrid kakav ne poznaje ni jedna uredena zemlja s kojima se volimo usporedivati.

Ili novi nameti ili snanjenje troskova

Uvodenje reda u nas zdravstveni sustav zagovaraju svi domaci i strani relevantni strucnjaci i institucije, ukljucujuci i MMF. Tu nema nista spornog iako se drugacije pokusava prikazati kroz neodgovorne ''neimenovane izvore'' i bombasticne naslove. Sto se tice MMF-a, tocno je jedino to da je MMF utvrdio da je nas zdravstveni sustav bolestan i preskup, pa nam je u svom zadnjem izvjescu ponudio dvije opcije za rjesavanje ovog problema – ili kroz novo povecanje nameta gradanima ili pak kroz smanjenje troskova samog sustava na nacin da se poveca ucinkovitost zdravstvenih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi u HZZO-u smo protiv novih neopravdanih nameta za gradane. Umjesto toga zelimo konacno uvesti reda i povecati efikasnost cijelog sustava. To ce omoguciti znatno bolju i brzu zdravstvenu zastitu za nase gradane, a bez povecanja troskova. I to je prava pozadina naseg projekta izlaska iz riznice.

Izvori koji plasiraju suprotne teze nastoje omesti te procese radi svojih partikularnih interesa. Svi mi u sustavu, ali i svi gradani, trebamo se zapitati zasto inzistirati na odrzavanju neodrzivog stanja koji moze rezultirati samo novim nametima za sve nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok sam ja ravnatelj HZZO-a, budite uvjereni kako cu ustrajati na dovodenju reda i podizanju kvalitete sustava za sve, sto ukljucuje i pacijente i zdravstvene radnike. Svi mi zasluzujemo bolju skrb, a izlazak iz riznice je osnova na kojoj to treba graditi. Projekt izlaska iz riznice smo pritom u HZZO-u dobro promislili i pripremili. Uostalom, u tome imam nedvosmislenu podrsku Vlade i premijera Zorana Milanovica'', ostro je ragirao ravnatelj HZZO-a Sinisa Varga.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo