Varaždin ipak neće postati hrvatski Napulj

Varaždin ipak neće zatrpati smeće.

8.6.2012.
20:36
VOYO logo

Komunalni otpad će se do daljnjega odvoziti na dosadašnju lokaciju u Brezju, gdje se balirani otpad gomila od 2005. godine. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš kazao je da je Ministarstvo odgodilo primjenu već donesenog rješenja o zabrani baliranja, pod uvjetom da se hitno raspiše natječaj za zbrinjavanje novonastalog otpada. To ćemo učiniti danas ili sutra, kazao je gradonačelnik Habuš.

"Kada to učinimo, Ministarstvo će prolongirati taj rok zabrane baliranja tako dugo dok traje natječaj. Isto tako, s njima je dogovoreno da će najvjerojatnije oni raspisati natječaj, odnosno sukladno svojim mogućnostima i rješenju iz 2007. godine odrediti tko će i na koji način zbrinuti bale i to onda naložiti Gradu, a u to će se uključiti i Fond za zaštitu okoliša s 40 posto", istaknuo je Habuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kruže glasine i o kupovini vijećnika'

S druge strane ostaje otvoreno pitanje odnosa između Grada i T7 Visa - tvrtke u vlasništvu Davora Patafte, s kojim je ugovor o zbrinjavanju otpada potpisao bivši gradonačelnik Ivan Čehok. "U javnosti se želi stvoriti dojam da je rješenje T7 Visa jedino moguće, što nije istina. Želi nas se ucjeniti, što se i uspjelo kod dijela vijećnika", tvrdi Habuš.

"Gradom kruže glasine i o kupovini vijećnika da bi do toga došlo. Ja ne želim tvrditi da je to točno, ali takve glasine kruže gradom", rekao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je jednom ponovljeno da Grad ne želi zbrinjavanje otpada povjeriti T7 Visu jer je ugovor pod istragom USKOK-a i svako postupanje u skladu s njim, bilo bi štetno za Grad.

Iz T7 pitali 'mora li sve biti po zakonu'?!

"Da smo dobili bilo kakvu konkretnu ponudu, tada bi sjeli s njihovim i našim odvjetnicima i vidjeli je li to uopće moguće odraditi i tražili vrlo vjerojatno mišljenje ili od Ministarstva pravosuđa ili Državnog odvjetništva što bilo kakvo zadiranje u taj ugovor znači", pojasnio je Habuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog 15 vijećnika o zbrinjavanju otpada u Gradu zapravo smatraju prijedlogom T7 Visa i tvrde da je nezakonit jer predviđa da se iz gradskog proračuna za zabirnjavanje otpada plati dodatnih 60 milijuna kuna, no zbrinjavanje otpada po zakonu plaćaju građani, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti Vlado Vlašić.

"Taj posao, koji je započet na nezakonit način, ne može se završiti na zakonit način i to je direktno traženje T7 grupe i na otvoreno pitanje misle li oni to, njihov odgovor je pa mora li sve biti po zakonu", istaknuo je Vlašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo