Prvo što se mora napraviti je uzeti uzorke. Zbog toga su se stručnjaci Agencije za hranu i Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' uputili u njemačke trgovine po proizvode. Građani najviše sumnjaju u kvalitetu bombona, čokolade, namaza, pića, ribljih štapića, hrenovki, kao i sredstava za pranje i čišćenje.
Korištenje jeftinijih sastojaka
No ako se utvrdi razlika u sastavu, deklaraciji ili okusu, morat će se dokazati da je to utjecalo i na kvalitetu.
"Proteini i bjelančevine su uvijek najskuplji dio neke namirnice, tako da je za očekivati da će, recimo u hrenovkama, biti više polifosfata i sadržaja vode", kaže za HRT dr. sc. Dario Lasić, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.
Izbor i struktura sastojaka koji su upotrijebljeni u nekom proizvodu ovise o proizvođaču. Ali važnu informaciju o razlikama u kvaliteti mogu dati i potrošači.
Potrošači su i sami svjesni razlike
Oni u Njemačkoj koji su imali priliku kušati proizvode s oba tržišta sumnje nemaju: oni i bez znanstvenih dokaza tvrde da razlike postoje.
Tako Irma Katičić iz Münchena kaže: "To je golema razlika. Prašak kojim se pere u Njemačkoj ima sasvim drugu kvalitetu od onog koji se upotrebljava u Hrvatskoj."
"Proizvod koji sam kupovao u Hrvatskoj bio je proizveden u Poljskoj, a isti proizvod koji sam kupovao u Njemačkoj bio je proizveden u Njemačkoj", kaže Ivan Matijević, isto iz Münchena.
No, Njemica Silvia ima razumijevanja za svoje proizvođače. "Možda se ne radi o različitoj kvaliteti, možda je riječ o različitom roku trajanja, transportu, ili nekim drugim detaljima."

Kvalitetu 'prilagođavali lokalnom tržištu'
Njemački proizvođači tvrde kako su učinili promjene upravo zato kako bi prilagodili svoje proizvode drugim tržištima, no nisu predočili nikakve dokaze o navodnim istraživanjima.
Naše stručnjake za hranu sada čeka ozbiljan posao: usporediti sastave, napraviti kemijske analize, provjeriti razlike u okusu, mirisu, konzistenciji, boji.
Tek ćemo na ljeto znati što su otkrili. A to bi otkriće onda trebalo biti polazište za promjene na europskoj razini.