Van Rompej: Srbija otkočila pristupanje EU

Dobar signal iz Evropskog saveta

4.9.2013.
16:41
VOYO logo

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej ocenio je danas da je briselski sporazum pomogao da se otkoči proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. piše Tanjug.

"Uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost između Beograda i Prištine, postignut je sporazum koji je pomogao da se otkoči proces priključenja Srbije EU", rekao je Van Rompej u obraćanju šefovima delegacija EU u inostranstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Evropskog saveta je ocenio da je taj sporazum takođe omogućio da se odnosi Kosova i Srbije postave na put normalizacije. Prema njegovim rečima, briselski sporazum je približio Kosovo Uniji.

On je naveo da je "putovao u obe prestonice pošto je Evropski savet u junu doneo važnu odluku (o pokretanju pregovora o članstvu Srbije sa EU i sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom) kako bi na najvišem nivou preneo političku poruku". "Dobrodošlica koja me je sačekala ne ostavlja sumnju da je (poruka) dobro shvaćena i da se ceni", rekao je Van Rompej i naglasio da je stranica okrenuta i da se nada da će pokrenuti pozitivan razvoj događaja svuda u regionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Van Rompej je istakao da se snaga EU posebno osetila u politici proširenja EU na zemlje Balkana, poručivši da je u tom pogledu "2013. bila dobra godina i da je Hrvatska postala 28. članica Unije".

Prema njegovim rečima, Turska ostaje ključni partner Unije, ali je podsetio da je na pogoršanje odnosa sa tom zemljom uticalo reagovanje Ankare na proteste opozicije na trgu Taksim.

Van Rompej se osvrnuo na novembarski samit Istočnog partnerstva u Vilnjusu za koji je rekao da bi mogao da bude od velikog značaja.

On je najavio da će na samitu biti potpisan sporazum o partnerstvu sa Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: EWEA

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo