VAKULA OBJAVIO NOVU PROGNOZU: / Odgovorio je na pitanje koje sve najviše zanima - hoće li biti snijega za Božić

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Postoji mogućnost da će snijega zaista biti za Božiž - ali samo u Gorskom kotaru i Lici

20.12.2018.
22:05
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Meteorolog Zoran Vakula danas je za HRT objavio prognozu za nadolazeće dane, otkrivši hoćemo li ipak dočekati bijeli Božić.

I dok bi idućih dana u Hrvatskoj ponegdje mogla padati kiša, posebno na Jadranu i područjima uz njega, Vakula kaže da bi se ponegdje mogao ostvariti i bijeli Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će se sljedećih dana postojeći snijeg, kojeg u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj ponegdje ima i više od 10 centimetara, uglavnom otopiti zbog zatopljenja, dio hladnijeg zraka doći će i do našeg dijela Europe, tako da se tijekom Badnje noći, te posebno na Božić povećava vjerojatnost snijega u gorju, posebice Gorskog kotara i Like.

U nizinama bjelina samo u pjesmama

"Barem nešto za one koji o tome maštaju. Uostalom, vjerojatnost bijelog Božića ionako je puuuno veća u gorju nego u većini nizina, gdje će i ove godine bjelina ostati samo u pjesmama", kaže Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljne prognoze po danima i područjima pripremio je za HRTKrunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

U petak toplije, jača jugozapadnjak, samo ponegdje još malo kiše

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i ujutro još povremena kiša, koja se može smrzavati na tlu uz temperaturu od -4 do -2 °C. U nastavku dana uz dosta oblaka bit će i sunčanih razdoblja, a mjestimice i magle. Zapuhat će prema večeri umjeren, na udare ponegdje vjerojatno i jak jugozapadnjak. Najviša temperatura bit će između 2 i 6 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj će Hrvatskoj biti od 5 do 8 °C, a ujutro između -3 i 0 °C. Bit će uglavnom bez oborine, ponegdje uz maglu, a u mnogim mjestima i barem kraća sunčana razdoblja. Od sredine dana puhat će umjeren, u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini i jak jugozapadni vjetar.

Na vjetrovito poslijepodne treba računati i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom pak Jadranu vjetar većinom slab, prema kraju dana ponegdje umjeren jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni. Bit će umjereno i znatno oblačno, s kišom u drugome dijelu dana mjestimice u Hrvatskom primorju te u Gorskome kotaru i Lici. Ujutro će pak u gorju te u unutrašnjosti Istre biti mjestimične magle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverozapadnjaka će na otvorenome biti i na srednjem Jadranu. Uz obalu pak u noći i ujutro još mjestimice jugo, a potkraj dana jugozapadni vjetar. Uz promjenljivu naoblaku kiše će još ponegdje biti u noći te tijekom jutra, a prema jugu i poslije. Najviša dnevna temperatura bit će između 10 i 15 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, uz mjestimičnu kišu uglavnom u prvome dijelu dana. Puhat će slabo i umjereno jugo, ponegdje i istočnjak, a prema kraju dana sjeverozapadnjak i zapadnjak. More većinom malo valovito, mjestimice i umjereno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od subote do ponedjeljka još toplije, te i dalje promjenljivo, a od utorka...

"Sljedećih dana na kopnu još toplije, te promjenljivo oblačno, s maglom osobito u nedjelju. Mjestimične će kiše biti osobito u subotu i ponedjeljak, kada će i jugozapadnjak biti najčešći i najjači. Potkraj ponedjeljka velika je vjerojatnost jačanja sjeveroistočnjaka, s kojim će opet stići hladniji zrak pa će na Božić i poslije njega temperatura zraka opet biti niža, ali ne kao prošlih dana.

I na Jadranu relativno toplo i promjenljivo, s kišom u subotu uglavnom mjestimice na sjevernom dijelu, a na Badnjak duž cijele obale, te uz jugo i jugozapadnjak, osobito u subotu i ponedjeljak. Od utorkavećinom suho i sunčanije, uz buru, te malo hladnije", stoji u Mikecovoj prognozi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo