Rad po novom Poslovniku /

Užurbano saborsko proljeće: od Istanbulske konvencije i rasprave o Dalić do Vujčića i Cvitana

Sabor do ljeta mora izabrati vodstvo HNB-a, kao i glavnog državnog odvjetnika. Na dnevnom redu bit će i rasprava o povjerenju ministrici Dalić te Istanbulska konvencija

2.4.2018.
18:52
VOYO logo

I oni su na proljetnim praznicima, imaju ih više nego školarci, a kad se u klupe napokon vrate, saborske zastupnike čeka ozbiljan posao. Sabor će zasjedati do ljetne stanke, a do tada moraju ratificirati Istanbulsku konvenciju, potvrditi glavnog državnog odvjetnika, raspravljati o povjerenju potpredsjednici Vlade te izabrati novo vodstvo Hrvatske narodne banke.

Praznika imaju više nego školarci - ukupno dva i pol tjedna. Klupe su prazne, a tek ovog tjedna će utvrditi dnevni red. Sjednica počinje idućeg, aktualnim prijepodnevom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Sabor ne zasjeda, obilazi se baza, brane se mnogi. Posla pred njima i nema baš malo. No oporba nije impresionirana.

"Sabor nema što raditi, nismo na odmoru samo mi - na odmoru je i Vlada. Radi smanjenim intenzitetom, to je rekla i EK, ne bave se temeljnim reformama", ističe Goran Beus Richembergh, potpredsjednik GLAS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato oporba željno očekuje raspravu o radu Vlade upravo na temu reformi. U fokusu im je i rasprava o povjerenju ministrici Martini Dalić koju smatraju odgovornom za situaciju oko Agrokora.

"Nama će u fokusu biti izglasavenje nepovjerenja Martini Dalić, zatim sjednica Odbora za gospodarstvo oko Agrokora jer Texo uzima 250 tisuća tjedno. Znate da nema nikakvih izmjena zakona o Agrokoru što je premijer Plenković najavljivao", kazao nam je Gordan Maras, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

I dok se oko gospodarskih pitanja spore oko Istabulske konvencije vlada sloga između lijeve opozicije i većine u HDZ-u. Ona stiže na red u prvim tjednima rada po novom Poslovniku. 

"Dobro je da to Hrvatska ratificira velikom većinom kako bi oni koji su na ulici glasni mogli vidjeti da Hrvatska može biti progresivno društvo koje štiti od nasilja žene i djecu", ističe Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mostu kažu da ne odmaraju. Oni se na terenu pripremaju za saborsku sjednicu. 

"S ljudima na terenu razgovaramo jer treba poduzeti sve mjere. Pratimo stanje u Slavonskom brodu i čovjeka s križem koji iz Rijeke ide prema Zagrebu, to pokazuje da naše društvo nema snage da se suoči s pravim problemima", kazao nam je Tomislav Panenić, zastupnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A vladajući se suočavaju s problemom izbora glavnog državnog odvjetnika. Hoće li potvrditi Dinka Cvitana? Vlada će sukladno ovlastima predložiti kandidata na vrijeme", jedino je što je o tome rekao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Osim državnog odvjetnika, na vrijeme, do ljetne stanke sabor treba izabrati i novo vodstvo HNB-a, a prema nagađanjima Borisa Vujčića mogla bi naslijediti ministrica Dalić. Što točno planiraju vladajući danas nisu željeli podijeliti s javnosti.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo