UZNEMIRENI ZAGREPČANIN UPITAO EMSC 'KAKO OVAJ POTRES MOGU NAZVATI MINORNIM': / Stiglo mu objašnjenje europskih seizmologa

Image
Foto: Screenshot: EMSC

Odmah po potresu građani su nahrlili na web Europske seizmološke službe pa je istoj na neko vrijeme pao server

23.4.2020.
11:17
Screenshot: EMSC
VOYO logo

Zagreb je jutros u 9.52 sati pogodio još jedan potres, a ovaj se osjetio dosta jače od svih koji su u proteklih mjesec dana tresli Zagreb i okolicu.

Image
DVA POTRESA POGODILA ZAGREB, JAČI MAGNITUDE 3,2: /

'Prvi stvarno uznemirujući nakon onih prije mjesec dana'

Image
DVA POTRESA POGODILA ZAGREB, JAČI MAGNITUDE 3,2: /

'Prvi stvarno uznemirujući nakon onih prije mjesec dana'

Seizmološka služba RH javlja da je magnituda bila 3,2 po Richteru, dok je Europsko mediteranska seizmološka služba objavila kako je magnituda bila 3,5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva potresa u sedam minuta

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 9 sati i 52 minute, a drugi u 9 sati i 59 minuta. Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3,2 prema Richteru, intenziteta u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice i osjetio se diljem Zagreba i okolice. Drugi potres bio je slab, magnitude 2,3 prema Richteru, intenziteta u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba.

I ovaj je potres pratila tutnjava koja je građane posebno uznemirila. Svi koji su osjetili potres kažu kako je bio snažan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pao server EMSC-a

Odmah po potresu građani su nahrlili na web Europske seizmološke službe pa je istoj na neko vrijeme pao server. Jedan je građanin na Twitteru službe upitao kako je moguće da takvo podrhtavanje nazovu minornim potresom.

ESMC je brzo odgovorio, rekavši kako je potres od 3,5 stupnjeva po Richteru koji je jutros uznemirio Zagrepčane doista minoran potres, "zapravo tisuću puta manji od glavnog šoka", misleći pritom na potres od 5,5 Richtera koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. No, dodaje ESMC, lokalno takav intenzitet može prouzročiti značajno podrhtavanje. "Nadamo se da vam to pomaže", odgovorili su iz Europske seizmološke službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U komentarima ispod pitanja skupilo se odgovora građana. Neki kažu kako se njima učinilo da je potres bio jači, drugi da su im padale knjige s polica, dok su neki objasnili kako mnogi i dalje žive u stambenim objektima starije gradnje te se i ovakav potres tada čini strašnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo