nastavak sjednice / Orešković: 'Premijer i predsjednik daju suprotna stajališta o aferi Janaf. Kao u crtiću A je to'

Karolina Vidović Krišto donijela je, kako je rekla, pisma 1033 roditelja koji traže da djeca ne nose maske

23.9.2020.
9:25
VOYO logo

Hrvatski sabor razmatra polugodišnji izvještaj o izvršenju državnoga proračuna koji pokazuje da je polugodišnji konsolidirani proračunski manjak iznosio 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a na što je uvelike utjecala koronakriza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:20Sandra Benčić (Možemo!) upozorila je da se zna da su si određeni poslodavci isplaćivali dividende i bonuse za 2019. godinu, a da su istovremeno primali državne potpore u koronakrizi. 

"Želimo znati koliko ih ima", poručila je ministru Mariću.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:48 Slijedi rasprava po klubovima. Marijan Pavliček (Klub Hrvatski suverenisti) rekao je da ga posebno bode u oči što je sve prebačeno na koronu. 

"Pad u većini europskih zemalja je manji nego kod nas što znači da su ipak provodile drugačiju politiku od nas. Veliku suodgovornost ima upravo Stožer koji je zatvorio pola države kada smo imali 30-50 zaraženih po danu. A onda je onima kojima je zabranila rad Vlada pomogla sufinanciranjem plaća iz državnog proračuna. Danas imamo 5-6 puta više zaraženih i sve funkcionira normalno", konstatirao je Pavliček upitavši što se promijenilo i hoće li Stožer priznati grešku zbog čega je proračun u minusu 17 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sve ovo vidimo pitamo se tko je ovdje normalan, tko je ovdje lud? Apsurd do apsurda," poručuje Pavliček.  

Hrvoje Zekanović iz istog kluba upozorio je da iz europskog fonda pomoći "još nismo dobili niti lipu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od novca nema ništa. Toliko o europskoj solidarnosti. Je li europska solidarnost to što mađarski MOL gasi sisačku refineriju? Svatko gleda sebe. Ne postoji europska solidarnost nego europska sebičnost", kaže Zekanović. 

11:38 Katarina Peović (Radnička fronta)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EK na deficit sada gleda manje restriktivno nego prije korone. Na mjerema štednje će se kasnije inzistirati, a vidjeli smo da su one u Grčkoj izazvale humanitarnu krizu. Vidimo da se proračun sve manje puni od PDV-a, mislite li da će vaše porezne reforme biti učinkovite?"

"Ne vjerujem da će se ići smjerom kao kod zadnje ekonomske krize i mjerama štednje. Hrvatska ima jedno bolno iskustvo iz prošle krize da ne ponovi istu grešku. Pametnom konsolidacijom nastavit ćemo i dalje upravljati javnim financijama", odgovorio je Marić.   
11:24 "Veliku suodgovornost za ovo stanje ima Stožer koji je zatvorio ugostiteljske objekte, i to kada smo imali malo zaraženih. A sada kad imamo puno prelazi se na švedski model", replicirao je Marijan Pavliček (HKS)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić mu je odgovorio da su sve odluke Stožera i Vlade bile pomno analizirane pa tako i zaključavanje ekonomije. 

11:00 Izvješće o izvršenju proračuna siječanj-lipanj podnosi ministar financija Zdravko Marić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko god bila duboka kriza, koja još uvijek ima popriličnu dozu neizvjesnosti jer nitko još nema prognozu o cjepivu, očekivanja su da nakon pada ove godine slijedi rast iduće godine na razini od oko pet posto, a u trogodišnjeg razdoblju preko tri posto”, rekao je Marić.

On predviđa da bismo razinu BDP-a iz 2019. godine mogli dosegnuti i prestići početkom 2023. godine. Kaže da će većina sastavnica BDP-a neutralizirati pad do kraja 2022. godine, a jedino izvoz usluga neće biti kompenziran u potpunosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče naših prognoza za ovu godinu, originalna procjena pada za 9,4 bit će nešto malo bolja, procjena je pad BDP-a od 8 posto, poboljšanja su vidljiva u pojedinim kategorijama", kazao je Marić.

10:50 Stanka je do 11 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:38Dalija Orešković u ime Kluba SIP, Pametno, Glas rekla je da je krajnje vrijeme da se Sabor zapita što je njegova odgovornost. 

"Sve vas pozivam da se iskreno pogledamo u oči i zapitamo je li u stanju izvršiti svoju ulogu. O tome svjedoče afere kojima se ne nazire kraj. Za hrvatske građane Hrvatska nije sigurna. Nisu sigurni pri dobivanju poslova zbog korupcije, nisu sigurni niti kad su u pitanju njihove zdravstvene usluge. Jedina sigurna stvar, sirgurna od svake ugroze je korupcija", rekla je Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je da je kranje vrijeme da Sabor nešto poduzme, već danas. Da putem odbora za pravosuđe ispita istinitost tvrdnji koje su se čule jučer (izjave predsjednika RH Zorana Milanovića op.a.) kao i da se utvrdi na koji način funkcionira sigurnosno-obavještajni sustav. 

"Teško je vjerovati da se radi u skladu s Ustavom i zakonom ako predsjednik Vlade i predsjednik države u istom danu daju dijametralno suprotna stajališta o tome što je predsjednik Vlade trebao ili morao znati o istrazi u Janafu. Znači li to da se s radom sigurnosnih službi upravlja kao u crtiću 'A je to'. Jesmo li, kao Sabor, postali majstori čuvara iluzija? A onaj tko je na vrhu hranidbenog lanca, tko drži konce u svojim rukama je najveći iluzionista", zaključila je Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovac: "Žena koje su bile ili još jesu izložene nasilju ima i u ovom Saboru"

10:00 U ime Kluba SDP-a Sabina Glasovac govorila je o slučajevima zlostavljanja žena o kojima se pisalo u medijima kao i o presudama koje uglavnom nisu zadovoljavajuće za žrtve. 

"Žena koje su bile ili su još uvijek izložene nasilju ima i u ovom Saboru. I one bi mogle izaći za ovu govornicu, ali možda nisu dovoljno spremne, a nisu jer im država ne ulijeva povjerenje. Osjećaju se zapostavljeno i zaboravljeno. Nasilje nije privatan problem, već društveni. Mi kao zastupnici i zastupnice imamo odgovornost, da državu silimo da se ne dogodi da u novom kaznenom zakonu imamo povišene kazne, ali da sudovi i dalje nastavljaju izricati najniže, uglavnom uvjetne kazne", upozorila je Glasovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nino Raspudić (Most) govorio je također o nasilju nad ženama. Pretjerao je s dužinom izlaganja pa mu je Jandorković isključio mikrofon. 

Borić: "Žene se tretira kao nekog tko ne može odlučivati u svom životu"

9:45 U nastavku sjednice, Rada Borić (Možemo!) zatražila je da se minutom šutnje oda počast svim ženama koje su stradale od obiteljskog nasilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je na (ne)dostupnost prekidu neželjene trudnoće te činjenicu da 60 posto liječnika ginekologa ima priziv savjesti. 

"U nekim bolnicama pa i gradovima pobačaja nema ili su preskupi pa se ide u susjedne zemlje. Kako je moguće da postoji tako neregulirani odnos plaćanja. Pravo na pobačaj je jedno od prava u kojem je zajamčena zaštita privatnog i obiteljskog života. I ovdje dolazimo do najsuspektnijeg prijedloga novog zakona koji nam je servirao ministar preko medija a to je savjetovanje za žene. Žene se tretira kao nekog tko nije u stanju odlučivati o svojem životu i tijelu", poručila je Borić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silvano Hrelja (HSU) kazao je da mu se već mjesecima javljaju zabrinuti ljudi zbog ovrha. 

"Neki smatraju da bi dugove trebalo izbrisati. Možda bi moglo s njima bolje iskomunicirati da to nije moguće. Drugi stav koji dominira je: dajte nam obročnu otplatu. To se čak spominjalo kao rješenje, no za ovrhovoditelje i suce taj miroljubivi moratorij nije rješenje", rekao je Hrelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović Krišto udaljena iz sabornice zbog maske 

9:30 Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret) donijela je pisma roditelja koji traže ukidanje nošenja maski za djecu te dezinfekcije. Govorila je u ime, kako je rekla, 200 tisuća članova inicijative "Roditelji od 0  24" i Inicijative za ukidanje Stožera.  

"Ovo je najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj. I ono treba brinuti o svim ljudima. Predsjedniku Vlade Plenkoviću poručujem da se ne treba truditi identificirati 1033 roditelja, majki i očeva, čija pisma imam ovdje i koji traže da se odmah prekine prisila prema djeci i narušavanje njihove slobode. Javljaju mi se mnogi zabrinuti roditelji koji traže da ukinete nošenje maski kod djece. Tražim od Stožera zananstvena istraživanja da je to korisno. Ne mučite djecu maskama jer za to nema osnove, one ne pridonose smanjenju zaraze i mogu izazvati niz psiholoških problema kod djece. Poruka roditelja glasi: Ne mučite nam djecu maskama! Drugi zahtjev tiče se prekomjernom korištenju dezinfekcijskih sredstava koji su hormonski otrovi prema mišljenju nekih stručnjaka. Očekujemo li povećan broj aleregijskih reakcija i superbakterija? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći zahtjev tiče se testiranje asimptomatskih ljudi. Pojasnite javnosti zašto testirate ljude koji nemaju simptome? Čujte ovaj podatak do 31. 8. kolovoza Hrvatska je bacila više od 200 milijuna kuna na testiranja bez simptoma. Ističemo još jedan zahtjev možda i prijetnju roditelja i mene kao majke četvero djece: Ne dirajte nam djecu!" rekla je Vidović Krišto. 

Regirao je Branko Bačić (HDZ)

"Ustavni sud potvrdio je odluke Stožera. Meni je ovo skandalozno," rekao je Bačić. 

Vidović Krišto nije željela staviti masku pa ju je Jandroković udalji. 

"Do kraja dana udaljit ću vas sa sjednice Sabora jer se ne pridržavate pravila", zaključio je Jandroković proglasivši stanku. 

Jandroković: "Vi ovdje stvarate kaos!"

9:00 S obzirom da je danas i prvi plenarni dan u ovom tjednu, nastavak sjednice počeo je zastupničkim govorima na slobodnu temu koji su odmah krenuli vrlo žestoko. 

Burno je već bilo na samom početku kada je predsjedavajući Gordan Jandroković (HDZ) krenuo u raspravu s Karolinom Vidović Krišto (Domovinski pokret) i Mirom Buljem (Most). 

Pozivajući se na povredu Poslovnika, Vidović Krišto mu je kazala kako je u petak na sjednici Sabora izjavio da je "nemoćan pred Vladom" ako ona ne odgovori na zastupnička pitanja, čime je, kaže, potvrdio kršenje načela trodiobe vlasti.

"Nisam to rekao, nego da postoje akti koji me obvezuju na određeno djelovanje i kojih se držim. Ako Vlada ne odgovori na pitanje zastupnika, ne postoji instrument na koji je mogu natjerati da to učini", odgovorio je Jandroković. 

Od zastupnice je zatražio da sjedne, izričući joj prvu opomenu, te ju je uputio da se ne radi o povredi saborskog Poslovnika, na što se ona poziva, no ona je nastavila govoriti iz klupe, pa je dobila i drugu opomenu.

"Za ovo ne postoji poslovnička osnova: tražite povredu poslovnika, a nemate osnove. Molim vas da sjednete i izvolite o tome govoriti u pet minuta slobodnog govora", upozorio je Jandroković. 

Stjepo Bartulica je u ime Domovinskog pokreta tražio stanku od pola sata. 

"Stanka se traži po točkama, a vi je sad tražite izvan dnevnog reda, što nema veze. Nisam ja izmislio pravila. I molim vas da ne dovikujete iz klupa. Ovo sada je stvaranje kaosa!", iživciran je bio Jandroković. 

"Kaos koji se stvara u zemlji stvara se s druge stane Markovog trga, a ne stvaramo ga mi", rekao je Bartulica. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo