VLADA NA OKUPU / Plenković: 'Kada bih pročitao što smo sve napravili na godišnjem to bi uzelo veliki dio minuta sjednice'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer se na sjednici Vlade osvrnuo na brojne teme

18.8.2022.
11:09
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada održava sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, prvu nakon godišnjeg odmora.

Vlada će primiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, te razmatrati niz prijedloga poput Prijedloga odluke o donošenju Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine, Prijedloga odluke o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje, Prijedloga odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, Prijedloga zaključka u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

"U ime cijele Vlade izražavam sućut obitelji Mislava Bage. Jutros smo s tugom primili vijest da je preminuo. Ovo je prerani odlazak čovjeka koji je dugi niz godina pratio rad Vlade, Sabora, izborne procese, bio je s nama praktički u kontaktu stalno na tjednoj i dnevnoj bazi i iskreno nam je žao. Ostavio je pečat u hrvatskom političkom novinarstvu. Žao nam je što ga više nema. Izražavamo sućut njegovim kolegama i suradnicima, osobito na Novoj TV, ali i drugim kućama gdje je radio i svim njegovim kolegama novinarima. Mislim da je čovjek s kojim je bio užitak raditi, bio je tvrd, težak sugovornik nekad, ali nastojao je izvući od sugovornika ono što je važno za građane i po tome ćemo ga pamtiti. Jako nam je žao, meni je osobno žao što Mislava više nema s nama", kazao je Plenković na početku komentirajući smrt novinara Mislava Bage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se osvrnuo na požarnu sezonu.

"Ona još traje, ljeto traje, bili smo svjedoci velikih žega, suša, u ovoj godini, posljedica klimatskih promjena koje utječu na vremenske neprilike, puno vjetra. Želim zahvaliti vatrogascima, pripadnicima policije, vojske, civilne zaštite, HGSS-a, Crvenog križa, predstavnicima županija i općina, svima koji su bili angažirani na spašavanju ljudi i dobara i na obrani od požara. U našem mandatu smo učinili ogromne iskorake kada je riječ o vatrogastvu, uložili sredstva, donijeli zakon, ogromna ulaganja u opremu, od vozila do drugih potreba koje su bile bitne. U ovoj godini je bilo puno požara, puno više nego što je bilo prošle godine. Ta činjenica sama po sebi govori koliko je godina bila zahtjevna", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pilotima koji su letjeli kanaderima i air tractorima.

"Djelovali su ne samo na teritoriju Hrvatske nego i u Sloveniji, BiH, iskazali smo spremnost za podršku Crnoj Gori. Nismo uvijek u funkciji imali sve zrakoplove na raspolaganju ali trenutno imamo 5 kanadera u funkciji, 4 air tractora i jedan helikopter. Hrvatska je u procesu kroz mehanizam EU u nabavi dva nova kanadera. Na taj način ćemo ojačati sposobnosti", kazao je premijer te dodao da Hrvatska ima velike sposobnosti zrakoplovstva kada su u pitanju protupožarne aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče epidemije koronavirusa, ovdje po broju novozaraženih, a osobito i hospitaliziranih i preminulih imamo jasne signale da moramo biti oprezni, da je virus tu, da održava one koji su najkrhkiji što se tiče zdravstvenog stanja. Važno je da se svi ponašaju prema preporukama HZJZ-a i ministarstva, ali i preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, prije svega osobama starijim od 65 godina, osjetljivim odraslim osobama i onima koji imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika korone. Na nama je da odgovornim ponašanjem štitimo zdravlje i život cijepljenjem ili docjepljivanjem", kazao je premijer.

Kazao je i da će se sastati s predstavnicima Stožera da vide koje su mjere u planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je aktivnosti u razdoblju koje nazivamo pauzom ili godišnjim odmorom. Kada bih pročitao što smo sve napravili na godišnjem to bi uzelo veliki dio minuta sjednice Vlade. Istaknut ću kvalitetan posjet Istarskoj županiji, proslavu Oluje, Sinjsku alku, dan Grada Imotskog, i druge aktivnosti. Posebno je važan susret s turističkim sektorom. Podaci o ovoj turističkoj sezoni za koju možemo reći da je izvrsna, u Hrvatskoj boravi trenutno oko milijun i 60 tisuća turista, najbrojniji su Nijemci pa Talijani, Poljaci, Austrijanci, najviše je turista u Istarskoj županiji", kazao je premijer.

"13,1 milijun dolazaka je ostvareno od početka godine, 73,4 milijuna noćenja. U usporedbi s prošlom godinom to je 45 posto više dolazaka, 32 posto više noćenja, a u odnosu na rekordnu 2019. na 90 posto smo dolazaka i 96 posto noćenja", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da su najave za jesen dobre po pitanju produljivanju sezone.

"HNB je procijenio da će prihodi biti veći nego 2019., i to za 800 milijuna eura nego tada. Tada je bilo praktički prihoda od stranih turista negdje oko 10 i pol milijardi, sada je procjena 11,3 milijarde eura", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče energenata, u razdoblju godišnjeg odmora Vlade održali smo nekoliko telefonskih sjednica, smanjivali cijenu naftnih derivata, rekli smo da ćemo biti agilni i prilagodljivi s obzirom na okolnosti. Ograničili smo maržu za benzin, dizel i plavi dizel, smanjili smo trošarine. Zahvaljujući odlukama Vlade nam cijene za benzin iznose 11,19 kuna po litri, za dizel 12,12 kuna, plavi dizel 8,49 kuna. Da nema mjera vlade bile bi veće", kazao je premijer.

Premijer je komentirao i opskrbu plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skladište Okoli se puni predviđenom dinamikom. Danas je zapunjenost dosegla 68 posto, početkom listopada ćemo biti preko 90 posto kako smo planirali", kazao je premijer.

Kazao je i da će današnje odluke Vlade biti važne jer donose stratešku odluku o povećanju LNG terminala na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo