SJEDNICA VLADE /

Stožer donosi novih 7 mjera: Okupljanja s više od sto ljudi odobrava županijski zavod, novitet i za centre za socijalnu skrb

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Osim aktualnih pitanja, na sjednici se govorilo i o izmjenama i dopunama zakona, a odbijen je i prijedlog Mosta o raspravi o COVID potvrdama

15.12.2021.
9:17
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH našle su se izmjene i dopune Zakona o javnom bilježništvu, prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) te izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU). Na sjednici su iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te bolest COVID-19. 

Obraćanje premijera

Premijer je prvo govorio o posjetu BiH, a potom zaključio kako je na nama da potaknemo sve tamošnje političke stranke i podržavanje pravičnog izbornog zakona. Dogovorili su i da tijekom proljeća u Hrvatskoj održe sastanak Vlade i Vijeća ministara kako bi konstatirali stanje odnosa i njegovo unaprjeđenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je dalje o pandemiji govoreći kako brojke novozaraženih padaju, ali i kako su i dalje visoke. Opet je pozvao građane na cijepljenje. 

"Sukladno najnovijim preporukama, sve cijepljene drugom dozom pozivamo i na booster dozu tri do šest mjeseci nakon druge", govori. Kaže da smo kroz dvije godine imali najblaže mjere. Tvrdi kako su mjere balansirane u skladu s pravima ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
več je u 77 zemalja /

Upozorenje WHO-a: Omikron se širi svijetom neviđenom brzinom! 'Ne radi se dovoljno da se to spriječi'

Image
več je u 77 zemalja /

Upozorenje WHO-a: Omikron se širi svijetom neviđenom brzinom! 'Ne radi se dovoljno da se to spriječi'

"COVID potvrde nisu nikakva velika drama, nikakva ograničenja. Instrument se koristi diljem Europe", govori. Osudio je potom napade i vrijeđanja djelatnika u Bjelovaru. 

Zahvalio se ministru Medvedu pa rekao kako vjeruje da će ministar zajedno s Miloševićem nastaviti raditi na obnovi nakon potresa. 

Zaključuje kako su dobre prognoze za gospodarski rast. Ove godine smo, govori, među tri države članice s najvećim rastom BDP-a. 

Oporavak od potresa

Ministar Tomo Medved potom je predstavio rad na obnovi nakon potresa. Obnovili su 1003 obiteljske kuće, a radovi su u tijeku na njih više od 700. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas ide novi javni poziv za novih 30 obiteljskih kuća. U planu je do kraja godine raspisati javni poziv za izgradnju 165 obiteljskih kuća. 

Epidemija koronavirusa

Ministar zdravstva, Vili Beroš govorio je o pandemiji na svjetskoj razini. Osvrnuo se potom na brojke u Hrvatskoj pa govori kako je danas zabilježen 4671 novi slučaj zaraze. Kaže kako se broj zaraženih usporava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore je stanje, navodi, u bolnicama u Zagrebu, na sjeveru Hrvatske, ali i u OB Pula, Osijek i Split. Osvrnuo se potom na cjepivo za djecu od 5 do 11 godina koje je ovog tjedna stiglo u Hrvatsku pa pozvao da se cijepe imunokompromitirana djeca. 

HZJZ, podsjeća, preporuča docjepljenje nakon tri do šest mjeseca od druge doze. 

Istaknuo je zatim kako je u postupku zajednička nabava Europske komisije za dva lijeka za liječenje oboljelih od COVIDA-19. Navodi kako je riječ o lijekovima koji se preporučavaju upotrebi za lakše slučajeve zaraze koji imaju naznake prerasta u teže.

Ističe kako 20. prosinca lijek protiv COVIDA-19 dolazi u Zagreb. Cjepivo je, govori, i dalje bolji izbor po pitanju prevencije zaraze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako je započeto istraživanje među cijepljenim i necijepljenim radnicima u zdravstvu te će rezultate objaviti. 

Osvrnuo se zatim i na novi soj, omikron pa rekao kako je veliki rizik. Osudio je napade na bjelovarske zdravstvene djelatnike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Božinović govori o novom soju te navodi kako su europske zemlje zbog njega pooštrile mjere. Kaže kako stožer ne razmišlja o popuštanju mjera već donosi novih sedam. Pet se odnose na ograničavanje okupljanja, prelaska granice, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina i javni prijevoz produljuju se do 30. prosinca. U Odluci oko okupljanja, novina je da se okupljanja s više od 100 osoba mogu održati ako to odobri županijski zavod za javno zdravstvo, a ne kao do sada HZJZ.  

Ukida se zabrana ulaska osoba koje putuju iz Hong Konga.

Kaže i kako se na prijedlog ministra Aladrovića uvodi posebna sigurnosna mjera o obaveznom testiranju za zaposlenike centra za posebno skrbništvo. Odluka predočenja COVID potvrde uvodi se i za korisnike cenatra za socijalnu skrb, pratnju i druge osobe koje u prostorije centra dolaze na poziv ili prema unaprijed ugovorenom terminu.

Izglasani zakoni

Na sjednicsu prihvaćeni Nacrt prijedloga zakona o Registru osoba s invaliditetom kao i 
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predmetima opće uporabe (EU) te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu. Također, prihvaćeni su i Nacrt prijedloga zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU) te Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Cipra o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka kao i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

Prihvaćen je i Prijedlog zaključka o davanju ovlasti za potpisivanje Sporazuma o prijateljskom rješenju spora između Republike Hrvatske, s jedne strane, i Colgate/McCallum, Ltd. i Gavina Michaela Susmana, s druge strane. Prihvaćen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za donošenje rješenja kojim se nalaže organizatoru humanitarne akcije Zakladi „Nora Šitum“ iz Zagreba uplata neutrošenih financijskih sredstava, preostalih na računu za humanitarnu akciju „Svi za Milu“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, prihvaćen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Agencije za osiguranje radničkih tražbina o odgodi dospijeća duga društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d. kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada državnim službenicima zaposlenima na poslovima protuminskog djelovanja.

Vlada je prihvatila i sljedeće: Prijedlog odluke o odobrenju državne potpore društvu Jadrolinija, Rijeka nastavno na mjeru „3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove“ Privremenog okvira Europske komisije kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije COVID-19; Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Hrvatske ceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, radi financiranja obrtnih sredstava; Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d.o.o., radi financiranja obrtnih sredstava; Prijedlog odluke o provedbi Rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ od 14. rujna 2021.; Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenje o COVID putovnicama

Potom je Vlada dala mišljenje Hrvatskome saboru na Prijedlog zaključka o raspravi o COVID putovnicama čiji je predlagatelj: Klub zastupnika Mosta u Hrvatskome saboru. 

Kažu kako su sve odluke stožera utemeljene na Zakonu u sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Božinović navodi kako Ustavni sud 14. rujna nije doveo u pitanje ovlasti stožera. S obzirom da je Hrvatski sabor, već izrazio stajalište, predlaže da se prijedlog Kluba ne prihvati. 

Naposljetku, prihvatili su i drugo periodično izvješće o primjeni Međunarodnog pakta o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima za razdoblje do 2020.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo