NEKIMA POSKUPLJUJE VRTIĆ? / Novinar pitao Tomaševića zašto mu ministar 'podmeće': 'Ne želim se prepucavati, tri cijevi puknu svakog dana. Koji grad ima taj problem?'

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell
Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

U Zagrebu će od ožujka povećanje cijene vode za prosječno kućanstvo biti sedam posto, a iskazat će se na računima za travanj.

7.3.2023.
11:21
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u društvu ravnateljice Željke Barić, obišli su sjedište Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga – Zagreb“. Nakon toga gradonačelnik i zamjenici obratili su se javnosti na redovnoj konferenciji za medije.

"Očekujem da se oko poskupljenja razjasne sporni detalji i da se i dalje namaknu sredstva da se obnovi vodovodna mreža. Dio sredstava financirat će se iz EU, ali dio toga ne može se financirati Fondovima - rekao je na početku Tomašević o poskupljenju vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijevi pucaju svaki dan, to se nakon potresa intenziviralo. Svaki dan puknu tri cijevi. Ne možemo sve financirati sredstvima EU. Trebamo sanirati vodovodne cijevi. Ne možemo samo krpati, moramo i obnavljati. Recite mi koji grad ima takav problem? Što bismo sad trebali tri godine samo krpati, a ne modernizirati? Povući ćemo svaki euro iz EU fondova koji budemo mogli, ne želim se prepucavati", dodao je Tomašević.

Image
TREBA LI VODA POSKUPJETI? /

Zagrepčanima će čaša ipak biti napola prazna! Državni tajnik uzvraća Tomaševiću: 'Ne vidimo niti jedan razlog za povećanje cijena...'

'Trebalo napraviti prije 20 godina'

Što konkretno ulazi u poskupljenje od 7 posto, pitali su novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financira se prije svega tekuće održavanje,treba održavati tekuću mrežu koja puca svakodnevno, ali i financira se naknada za razvoj. Poskupljenje je trebalo doći u siječnju, odgodili smo najviše što smo mogli. Poskupile su cijene vode i u drugim gradovima. Ovo je trebalo biti napravljeno prije 20 godina, uzet je novac i ništa nije napravljeno, a ja za to ne mogu odgovarati - rekao je Tomašević.

Kazao je i kako su jučer raspisali novi natječaj za novog direktora Vodovoda i zamjenika direktora nakon prošlotjedne smjene direktora Davora Poljaka. Naveo je da na sjedniici Skupštine Holdinga na osobni zahtjev razrješenjen član Uprave Boris Sesar koji posao nastavlja van tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Biti će na poziciji do 1. travnja', pojasnio je Tomašević dodavši da su raspisali natječaj za popunjavanje mjesta za dva člana Uprave.

Dolenec: Ne znam taj detalj

Na pitanje o izmjeni Odluke o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića, prema kojoj će po novome u konačni dohodovnog cenzusa ulaziti i 'drugi neoporezivi primici prema propisima o porezu na dohodak svih članova zajedničkog kućanstva ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini', što će u konačnici dijelu roditelja, poskupiti vrtiće Dolenec je kazala da je 'to detalj koji ona ne zna'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je komentirao i smanjenje veličina plakata i videozidova na višestambenim zgradama.

'Škole su sigurne, riječ je o izoliranom incidentu'

"Je li fer da jedni ubiru prihode na tome, a drugima to svijetli u prozor tijekom noći kao da je dan", zapitao se Tomašević pa otkrio o čemu se razgovaralo na sastanku s predstavnicima Ministarstva prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od projekata kojima smo pričali je i treći trak zagrebačke obilaznice. Ono što je ključno je da imamo prugu do zračne luke od Podsuseda. Paralelno se radi i dodatna obilaznica. Nova željeznička stajališta, posebice na Vukovarskoj i Savskom mostu. To su neke stvari koje smo raspravljali s Ministarstvom prometa - rekao je Tomašević.

Komentirao je i upad mladića s mačetom u Klasičnu gimnaziju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrebačke škole su sigurne, ovo je izolirani incident - rekao je Tomašević.

Povećanje cijene vode za sedam posto

U Zagrebu će od ožujka povećanje cijene vode za prosječno kućanstvo biti sedam posto, a iskazat će se na računima za travanj, doznaje se u Zagrebačkom holdingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon obustave primjene Odluke o naknadi za razvoj komunalnih vodnih građevina, povećanje cijene za prosječno kućanstvo bit će otprilike sedam posto, dok se ne riješi dokumentacija vezana uz naknadu", rečeno je u Zagrebačkom holdingu. 

U Zagrebačkom holdingu kažu i da će primjena nove cijene vodnih usluga građanima biti vidljiva za potrošnju u ožujku, a koja će se iskazati na računima za travanj. Cjenik je objavljen i na mrežnim stranicama "Vodoopskrbe i odvodnje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiksini i varijabilni dio na računu

Naveli su da se račun za vodne usluge sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio naplaćuje se neovisno o potrošnji, mjesečno za svakog korisnika usluge kojemu se ispostavlja račun. Varijabilni dio naplaćuje se prema potrošnji te je sadržan od više stavaka odnosno naknada gdje je prihod po istima namijenjen različitim subjektima.

U "Vodoopskrbi i odvodnji" podsjetili su da je sukladno Zakonu o vodnim uslugama utvrđena cijena za socijalno ugrožene građane, koja iznosi 60 posto osnovne cijene vodnih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj za direktora i zamjenika

Zagrebački holding objavio je javne natječaje za direktora te zamjenika direktora trgovačkog društva "Vodoopskrba i odvodnja", a rok za dostavu ponuda je 16. ožujka. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je rekao da je direktora "Vodoopskrbe i odvodnje" Davora Poljaka smijenio zbog odluke tijela pri Ministarstvu gospodarstva da se u Zagrebu odgodi rast cijene vode, koji je trebao stupiti na snagu 1. ožujka i prosječno iznositi 15 posto. Riječ je o odluci Vijeća za vodne usluge, koje je utvrdilo da je odluka o povećanju cijene vode u Zagrebu od 1. ožujka za 15 posto nepravilna. Po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, to tijelo odluku o poskupljenju vode obustavilo je zbog niza nepravilnosti, koje su utvrđene kod donošenja odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo