'nadamo se povratku' /

Premijer o Hrvatima u Zambiji: 'Od početka smo ih štitili. Trenutno se vode administrativni postupci s djecom'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Tijekom dana, premijer će s ministrima Medvedom i Filipovićem otputovati u Osijek gdje će proslaviti Dan Osječko-baranjske županije. Sudjelovat će na svečanoj sjednici Skupštine te županije gdje će se i prigodno obratiti

2.6.2023.
8:57
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer i ministri sastali su se u petak na sjednici Vlade.

Na dnevnom redu su odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Privredne banke Zagreb, kao i odluke o davanju državnog jamstva u korist tih dviju banaka, radi financiranja projekata iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima, a vezano za dinamiku priljeva EU sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio okupljenima.

Ovaj tjedan bio važan zbog informacija DZS-a, a to je da je ostvaren gospodarski rast u prvom kvartalu. Iz dosadašnjeg iskustva, ako je prvi kvartal bio 2,8 posto, i drugi i treći i četvrti biti jako dobri i da će naš gospšodarski rast kojeg smo revidirali na 2,2 na 2023. biti i viši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DZS objavio da je inflacija 7,9 posto što je značajno smanjenje u odnosu na travanj. Ovo je najniža inflacija od ožujka 2022., istaknuo je pa govorio o Vladinom paketu mjera.

"Očekujemo od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena jer s mo od strane Vlade dali temeljen pretpostavke da inflacija bude obuzdana", govori.

Najavio je sastanak Gospodarsko socijalnog vijeća koji se održava u ponedjeljak pa naveo da smatra da će donijeti rješenje kojim su svi zadovoljni i to u kontekstu plaća u državnim i javnim službama.

Podsjetio je i da se u subotu održava testiranje sustava upozoravanja pa naveo da će građani dobiti poruke na svojim mobitelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o oslobođenju osam Hrvata iz Zambije. "Od trenutka pritvaranja pa do završetka postupka, RH je štitila prava i interese državljana i to pružajući konzularnu pomoć. Štitili i prava hrvatske djece koja su stekla državljanstvo. Vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom, vidjet ćemo kako će teći postupak spajanja s djecom i nadamo se što skorijeg povratka u RH", govori.

Zaključuje kako je intenzivirano povlačenje sredstava Fonda solidarnosti. Petrinjski u potpunosti iskorišten, a zagrebački će biti, po informacijama potpredsjednika Bačića, idući tjedan, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo