do 31. ožujka / Na sjednici Vlade objavljene nove cijene ulja, šećera i mesa

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković uvodno se obraća na sjednici Vlade

13.1.2023.
10:58
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U tijeku je 184. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, između ostalog, informacije o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, prijedlog odluke o dodjeli sredstava za pomoć Gradu Sisku i Gradu Glini…

Na sjednici bi Porezna i Carinska uprava te Državni inspektorat trebali predstaviti javnosti što su napravili po pitanju poskupljenja nakon uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je uvodno rekao da je cilj da se ubrza obnova nakon potresa i da ovo bude godina u kojoj "ćemo napraviti velike pomake u tom procesu koji će nažalost trajati godinama".

Spomenuo je i osam državljana koji su u Zambiji osumnjičeni za trgovinu djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska diplomacija je u kontaktu s tim državljanima i pomažu im i nastavit ćemo s daljnjom zaštitom i pružanjem pomoći", kazao je.

"Previdjeli smo posebnu točku praćenju kretanja cijena pa bih želio nešto kazati na tu temu. Vlada je prošlog tjedna usvojila zaključak gdje smo zadužili inspektorat i carinsku i poreznu upravu. Cilj je da se identificiraju oni subjekti koji su prilikom konverzije na euro neopravdano podigli cijene čime su išli nauštrb kupovne moći građana i na određeni način nanijeli štetu gospodarstvu dodatnu povećavajući ionako visoku stopu inflacije. Na drugoj točki dnevnog reda bit će informacija o praćenju ovih cijena pa ćemo čuti točne, konkretne informacije što su dosad učini i kakvo daljnje postupanje slijedi. Kod onih kod kojih se utvrdi da su poskupjeli i ne vrate cijene, snosit će predviđene novčane kazne", rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je dobro da je niz subjekata vratio cijene na one od 31. prosinca, time su učinili ono što je dobro i korisno. Uočimo li daljnje kršenje zaključka vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača. To je moguće vraćanje cijene na one od ranijeg razdoblja, moguće ukidanje subvencija za plin, naftu i derivate, smanjeni PDV. Čitav paket subvencija išao je za tim da gospodarstvo prebrode ovu veliku krizu koja je izazvana ruskim ratom", dodao je.

"Ono što je važno i bitno je da sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana, a mi ih pozivamo da i dalje prijavljuju sve nadležnim službama. To je trebala biti jednostavna matematička i vrlo precizna zamjena cijena u kunama za one u eurima, bez povećanja, nije bilo opravdanih razloga za povećanja", rekao je pa nastavio da je važna velika solidarnost i ponašanje koje nije profitersko nego razumno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tržišta da, sloboda poduzetništva da, ali u ovakvim situacijama je društvena solidarnost nešto što se ne može zaobići. Kad mi ti već radimo ovako sustavno, onda očekujemo to i od ostalih aktera", rekao je pa dodao da će se danas čuti od nadležnih tijela što se poduzima.

Nove cijene za četiri proizvoda

Od devet proizvoda kojima su zamrznute cijene u rujnu, Vlada je korigirala cijene četiri proizvoda. Za 26 centi pojeftinit će mljeveno meso i ulje, a šećer i svinjska lopatica poskupljuju za isti taj iznos, rekao je ministar Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove cijene su na snazi do 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo