Karamarko podsjetio Milanovića što je govorio 2011. i citirao Tuđmana

Nakon što je premijer Zoran Milanović u svom izvješću o radu Vlade, između ostalog, zaključio da nikad nismo bili u povoljnijem položaju, krenula je rasprava po klubovima zastupnika.

24.9.2013.
11:09
VOYO logo

Među glavnim poslovima koje je obavila Vlada premijer je istaknuo pojednostavljenje procedura u gospodarstvu te fiskalizaciju. Tijekom jednosatnog govora pred zastupnicima Zoran Milanović najviše je vremena posvetio gospodarskim pokazateljima.

"Podaci o rastu javnog duga nisu ohrabrujući. Proračunski deficit uspjeli smo smanjiti za oko 30 posto. Planirali smo ovogodišnji deficit zadržati na razini prošlogodišnjeg. Bit će teško, no borit ćemo se da dođemo što bliže cilju. Ne uspijevamo prihodima pokriti kreditne obveze i to će biti jedna od ključnih tema u idućem razdoblju", naglasio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelni svjetovi

U ime kluba Hrvatskih laburista govorio je Branko Vukšić i otvorio izlaganje rečenicom: "Sve više vjerujem u paralelne svjetove." Socijalnu sliku Hrvatske oslikao je kroz ljude koji kopaju po kontejnerima, nezaposlenost mladih, pad industrije i slično – "mnogi se namrgođeni bave nacionalnim temama" poput ćirilice.

Prije samo dvije godine, ti su ljudi jako dobro razumjeli građane, prigovorio je Vukšić, dodajući da se obveze iz programa Vlade i predizborna obećanja ne ispunjavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nudili ste brze reforme javnog sektora, a niste ih ni počeli... Na čelo HEP-a stavili ste čovjeka kojega su kolege pazile da ga ne strese struja", nastavio je prigovarajući zbog zapošljavanja po partijskoj liniji, ali i nabavke luksuznih automobila te pametnih telefona "za pametniji državni aparat".

"Smanjili su zdravstvene doprinose, iako je sustav pred kolapsom i generira dvije milijarde kuna dugova godišnje", kazao je dodajući da na to upozoravaju i liječnici i medicinske sestre, na što im Vlada pokušava "prišiti sebičnost". Nedostaju osnovne stvari i zdravstvo sve više nalikuje Odjelu za rak Aleksandra Solženjicina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko citirao Milanovića

U ime HDZ-ova kluba govorio je Tomislav Karamarko, koji nije zadovoljan Milanovićevim izlaganjem.

"Očekivali smo inventuru rada u 22 mjeseca, ukazivanje na realne probleme i realne recepte. Ništa od toga nismo dobili. Dobili smo red optužbi na račun protivnika i obećanja", prigovorio je Karamarko. Citirao je zatim Milanovićevo izlaganje s kraja 2011. godine, u kojem je on kazao da neće predbacivati oporbi i niz drugih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bezbroj puta dnevno sebe demantirate", rekao je Karamarko dodajući da svakodnevni život u Hrvatskoj karakteriziraju "depresija i beznađe". Nabrojao je zatim niz mračnih gospodarskih brojki i dodao da je Vlada produbljivala antipoduzetničku klimu i pravnu nesigurnost.

//www.youtube.com/embed/bkBdrI_BXV0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanjem PDV-a i trošarina nametnut je teret građanima i gospodarstvu, dok je građanima uzeto oko sedam milijardi kuna poskupljenjem struje i plina, nabrojao je. Komentirao je i uvođenje ćirilice na oznake državnih institucija: "Vlada je riskirala fizički sukob vukovarskih branitelja i policajaca."

Pozvao je Vladu da otkloni opasnost posebnih mjera prema Hrvatskoj, kako je najavila Europska komisija i odgađanjem uvođenja Schengenskog prostora zbog "lex Perkovića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli ste ovu državu devastirati gospodarski, svjetonazorski i moralno. Spremni ste za odlazak, a svakim danom vašeg daljnjeg mandata uništavate državu", kazao je Karamarko i pozvao Vladu da odstupi. Citirao je Franju Tuđmana za kraj.

//www.youtube.com/embed/OWopRyjChrE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS traži veću decentralizaciju

Giovanni Sponza u ime IDS-a pohvalio je Vladu zbog smanjenja stope PDV-a na djelatnosti bitne u turizmu, ali i pozvao je da se izbori s centralizacijom – zbog koje građani periferije, koja kržlja, bježe prema centru. Treba razvijati lokalnu samoupravu, a govoriti o teritorijalnom preustroju bez decentralizacije nije ni argumentirana, ni sadržajna, ni odgovorna priča, kazao je. Pozvao na javnu raspravu o tome kako bi se građanima pružila bolja usluga.

Kajin pobrojao HDZ-ovce u 'ćuzi'

U ime nezavisnih zastupnika javili su se Damir Kajin i don Ivan Grubišić. Kajin je kazao da mu je rasprava o stanju nacije predvidljiva i da je očekivao takve argumente iz stranke koja je dala prošlu Vladu, a čiji je predsjednik u zatvoru, potpredsjednik je pušten iz zatvora, ministar obrane je bio u zatvoru, spomenuo je i ministra poljoprivrede...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/mF_osrB3Soc

Istakao je da će država nagodinu dvije i pol milijarde dati samo za kamate na kredite i 3,6 milijardi kuna za Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teoretski iz EU možemo povući milijardu eura, ali radi se o tome da posljednjih 15 godina nismo smanjili glavnicu ni za jedan dolar", kazao je Kajin.

"Na djelu je klasičan mobing, ne možda zbog Europe nego nekih gospođa i njihovog sudjelovanja na europskim izborima", kazao je o "lex Perkoviću" ustvrdivši da su kao na OrwellovojŽivotinskoj farmi neke države jednakije od drugih. Kazao je i da su Perkovića štitili političari bivše vlasti, uključujući i Franju Tuđmana, dok je pokojni kardinal Franjo Kuharić radio s UDBA-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Zoran Milanović privremeno napustio sjednicu, niz je oporbenih zastupnika ustvrdilo da se rasprava ne može nastaviti. No, nastavljena je nakon pauze od 10 minuta.

Josip Salapić (HDSSB) kazao je da "Plan 21" u 80 posto više ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A da je to tako, ne trebamo reći samo mi, nego je to najbolje rekla Mirela Holy, koja je jedina pokazala da ima stav, odgovornost i čvrstinu, a to poštujemo", rekao je. U HDSSB-u poštuju i napore ministra Linića, koji je objašnjavao zakone i pokazao da može biti sa svojim zastupnicima i svaka mu čast na tome, dodao je Salapić, koji je protestirao što nema Milanovića.

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je da se rezultati u ekonomiji ne vide. Prigovorio je i što jedan dio političkih stranaka "nastoji demonizirati" ćirilicu, iako je to jedno od pisama slavenske pismenosti i ukupnom nauku. Izjavio je i kako naš odnos s EU treba graditi te da on "ne može biti više sveden samo na 'lex Perković'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo