obnova nakon potresa / Tramišak: 'Obnova bi mogla početi u rano ljeto, gradit će se nova naselja, ne tamo gdje su bila i prije'

Za obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji trebat će mnogo novca jer se šteta mjeri u milijardama kuna

18.1.2021.
14:44
VOYO logo

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak prije sjednice Vlade govorila je o obnovi potresom razrušene Sisačko-moslavačke županije kao i načinima na koje bi se mogla financirati. 

Kazala je da Hrvatska ima oko 111 milijuna eura spremno za relokaciju na postojeći stambeni fond za socijalno stanovanje; zbrinjavanje starijih, nemoćnih, osoba s invaliditetom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U izmjeni smo programa koherentnost i kohezija, čekamo operativni program mjera koji će se programi provoditi", rekla je ministrica.  

Vjeruje da bi izgradnja zamjenskih objekata mogla početi brzo, već kroz nekoliko mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgradnja na području županije bi mogla početi u drugoj polovici ove godine, možda proljeće-ljeto. Sve ovisi koliko ćemo brzo napraviti projekt obiteljske kuće i prikupiti anketu od ljudi koji bi željeli ovaj oblik organiziranog stanovanja. Govorimo o gradnji ili organiziranih naselja, a ne na mjestima gdje su bila do sada, ili o obnovi državnih stanova koji će se dodjeljivati. Čeka se kompletna procjena štete kako bismo išli prema fondu za solidarnost. Paralelno ćemo koristiti sredstva za stambeni fond i obiteljske kuće i za javne zgrade, odnosno javnu infrastrukturu", pojasnila je ministrica.

Image
banski dvori /

VIDEO Odluka Vlade: Otpisano plaćanje struje i plina za potresom pogođeno područje

Image
banski dvori /

VIDEO Odluka Vlade: Otpisano plaćanje struje i plina za potresom pogođeno područje

Kako bi se koristila sredstva europskog Fonda za solidarnost, potrebno je procijeniti ukupnu štetu koja se šalje u Fond, a onda mora biti veća od 2,3 milijarde kuna, što se procjenjuje da je. Nakon toga ide odobrenje od EK za iznos od 2 do 6 posto za javnu infrastrukturu. Paralelno će se koristiti i sredstva državnog proračuna, rekla je Tramišak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo