OD 1. SRPNJA / Ministar Filipović: 'Nitko od trgovaca neće propasti zato što će nedjelja biti neradna'

Image
Foto: RTL

Plenković je na današnjoj sjednici Vlade dao konačni prijedlog Zakona o trgovini. 'Našli smo model o 16 radnih nedjelja, zakon ide u čitanje na Sabor, vjerujemo da će to pridonijeti kvalitetnom funkcioniranju svih. Željeli smo to napraviti da to bude održivo i kvalitetno i konzultirani su svi zainteresirani', rekao je premijer

23.2.2023.
12:50
RTL
VOYO logo

Na sjednici Vlade iznesena je informacija o aktivnostima i mjerama vezanim za pružanje potpore Ukrajini te je donesen zaključak o isticanju zastave Ukrajine.

Na početku sjednice Vlade, uvodno se obratio premijer Plenković koji je podsjetio da je sutra godišnjica brutalne agresije na Ukrajinu te je to nazvao činom bez presedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i da će danas biti konačni prijedlog Zakona o trgovini.

Image
radit će se 16 nedjelja u godini /

Od 1. srpnja Vlada zabranjuje rad nedjeljom: Neće moći raditi ni pekarnice

Image
radit će se 16 nedjelja u godini /

Od 1. srpnja Vlada zabranjuje rad nedjeljom: Neće moći raditi ni pekarnice

"Našli smo model o 16 radnih nedjelja, zakon ide u čitanje na Sabor, vjerujemo da će to pridonijeti kvalitetnom funkcioniranju svih. Željeli smo to napraviti da to bude održivo i kvalitetno i konzultirani su svi zainteresirani", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sjednice, novinarima se obratio ministar gospodarstva, Davor Filipović.

Dotaknuo se odmah Zakona o trgovini kojim se želi utvrditi pravo radnika u trgovini na tjedni odmor i balans između privatnog i poslovnog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radno vrijeme u trgovinama regulira se na način da su nedjeljom i blagdanom zatvorene, a ovim konačnim prijedlogom zakona predlaže se da 16 nedjelja u cijeloj godini bude radnih. Tu smo u odnosu na prvo čitanje zakona, makli iz izuzetaka koji su predviđeni - pekarnice. Iz razloga što smo slušali i sve rasprave koje su bile na odborima u Hrvatskom Saboru, ali i nakon konzultacija s određenim pravnim stručnjacima", rekao je ministar.

Od 1.srpnja do kraja godine uključuje tih 16 nedjelja, a onda od 1. siječnja 2024. 16 radnih nedjelja vrijedi za cijelu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No što je s trgovcima koji su se protivili takvoj odluci.

"Mi smo vidjeli da postoji opći konsenzus oko ove teme, da svatko ima pravo na neradnu nedjelju. Od 118 tisuća radnika koji su zaposleni u trgovini, 86 tisuća su žene, prema tome to su oni radnici na koje smo najprije mislili kada smo krenuli u reguliranje rada nedjeljom. Mislimo da će svi zaposlenici ovime biti zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam od trgovačkih lanaca svašta doživio u zadnje vrijeme, od nekih vrhunsku korektnost kao što KTC, Konzum i Tommy prema tome gledajući te svijetle primjere vjerujem da će oni, ali da će ih i drugi slijedi i na prvo mjesto staviti radnika. Poanta je da svatko može nedjelju provesti s obitelji. Nitko od trgovaca neće propasti zato što će nedjelja biti neradna", smatra Filipović.

Rekao je da dok je on ministar gospodarstva nema govora o privatizaciji HEP-a te "da nemamo HEP u našim rukama 100% mi bi bili u velikim problemima", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo