nema gubitka živaca / Božinović o sukobima navijača, kraju epidemije, migrantima: 'To nisu Torcida ni BBB'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Odgovorio je i na pitanje kad ćemo proglasiti kraj epidemije, ali i što s migrantskom krizom

31.10.2022.
12:00
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu za medije dao Davor Božinović.

Govoreći o sukobima navijača, govori kako to nisu navijači nego huligani jer svi oni koji se na takav način žele sukoblčjavati u centru nekog grada, ne bi mu se smjelo dopustiti da mašu bilo kojim drugim zastavama, osim onih huliganizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo s HNS-om potpisali poseban protokol za utakmice visokog rizika gdje ravnateljstvo i policija zbog preraspodjela snaga preuzima odgovornost za javni red i sigurnost", ističe pa zahvaljuje građanima koji su prijavili sukobe jer, kaže, policija ne može biti u svakom kvartu.

Može li se to predvidjeti, kaže da tu veliku pomoć pružaju građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekada policija i pogriješi. Vidjeli smo slučaj u Splitu. Tada je učinjeno sve da tzaakve pojedince sankcionira", tvrdi.

Image
u bolnicama /

Epilog utakmice u Zagrebu: Zbog sukoba privedeno 50 navijača, ozlijeđeno njih 13

Image
u bolnicama /

Epilog utakmice u Zagrebu: Zbog sukoba privedeno 50 navijača, ozlijeđeno njih 13

"Policija nema nikakvu toleranciju na činjenicu da je neki policajac izgubio živce, nema gubitka živaca kada je u pitanju policija. Građani su opravdano osjetljiviji nego na ovo. Ovo je pojava s kojom se moramo nositi, sprječavati. Ako mate ljude s dvadesetak prijava, što kaznenih što prekršajnih i nisu ili su minimalno bili kažnjavani, a na slobodi su, pitanje je šaljemo li mi kao društvo šaljemo poruku da je to apsolutno neprihvatljivo", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan trebamo li zakon o huliganima Božinović navodi da postoje kazne. "Ako gledate ono đto se dogodilo prije nekoliko godina Janici Kostelić u Uzdolju, a onda i kasnije, dosta se aktera ponavlaj, isti su, a na slobodi su", kaže.

Ponavlja da napadači nisu Bad Blue Boysi niti Torcida. "Torcida je 7000 članova i to nisu oni", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu oni takve organizacije, tvrdi pa dodaje da je potrebno to sve društveno osuditi. Da oni s težinom u javnom prostoru to ne brane, ne traže opravdanje da je netko osvojio kup ili nešto. Sport je jedno, ovo nema veze", kaže.

Osvrće se potom na jučerašnji sukob pa kaže da je uhićeno 50 ljudi, 15 ozlijeđeno. Policija je, smatra, napravila svoj posao. Treba pak, smatra, vidjeti reakciju ne samo institucija nego društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan treba li pravosuđe biti strože, govori kako to nije tema za usput niti za pressicu s nogu, a ovo je, govori, društveni fenomen i treba pratiti epilog. Naposljetki, bi li HNS trebao reagirati, a ministar kaže da su to soobe koje se ne mogu povezati s klubovima, navijačima, hrvatskim klubovima ni sa sportom.

O sindikatima

"Ono ispregovarano nekoliko je puta rečeno, prošli tjedan kad smo psotigli dogovor, nisam primijetio. Svi su rekli da moraju konzultirati članstvo, a ovo je prema svim popisima materije, Postignut je dogovor da bi se pomoglo radnicima. Nije tema daje li netko nešto i traži li onaj drugi nešto. Imamo odgovornost i pregled za funkcioniranje cijele države i tražimo rješenje da se pomogne, a i da sve funkcionira kako funkcionira. Veliki je to posao, ozbiljni preračuni. Ako reflektirate kako pogađa kriza, kako Vlada reagira i ako nas usporedite sa zemljama EU, vidjet ćete da smo u samom vrhu jer smo se tim pitanjima bavili", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O migrantima

To je europsko pitanje, kaže, a i sam je bio diljem Europe. "Migrantske su se rute otvorile iz cijelog niza razloga, veliko je povećanje, a činjenica je da smo tranzitna zemlja i radimo sve za sigurnost države, kako bi Hrvatska pomogla ljudima u mjeri u kojoj je to moguće", kaže. Ne žele oni, govori, ostati u RH, ali imamo određene obaveze i pravne akte koji nas obvezuju. "Mislim da se nosimo dobro. Kažem vam, ako usporedite situaciju u RH i drugim državama vidjet ćete da kod nas prolazi vrlo civilizirano. Na određenim je trasama povećan prolazak, u komunikaciji smo s lokalnim samoupravama, ali migracije su tema s kojom ćemo se nositi godinama", rekao je.

Osvrnuo se na Rusiju i povlačenje iz dogovora o transportu žitarica pa kaže da je to namjera da se destabilizira EU i da takva ponašanja mogu rezultirati povećanjem kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj epidemije

"To ćemo kad o tome epidemiolozi odluče izvijestiti ministra zdravstva, a on Vladu", kaže. Dodaje kako ne vidi razlog zašto se dokumenti ne bi produljivali jer sve radi pa tako i šalterske usluge.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo