konferencija za medije /

Tomašević o žičari: 'Radove na smanjivanju buke radit će Doppelmayr za 1,7 milijuna kuna…'

Image
Foto: RTL

Održana je još jedna konferencija za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovih zamjenika, Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

8.2.2022.
11:20
RTL
VOYO logo

Dolenec je započela s projektom Sovica, projektoim za koji će se financirati iz EU sredstva a koji se tiče povećanja kapaciteta gradskih vrtića.

O vrtićima i roditeljima odgojiteljima

"Radi se o specifičnom programu koji omogućava određenim vrtićima u projektu da ponude produženi boravak do 21 sat, za roditelje koji duže rade. Jasno nam je da je to potreba. U samom projektu sudjeluju vrtići raspoređeni geografski, da se pokrije cijeli Zagreb, tako da se radi o vrtićima na Krugama, Pantovčaku, Sopotu, Peščenici, kod Resnika i Črnomercu. Najvažniji dio je taj produženi boravak, ali u sklopu Sovice i druge se  stvari planiraju. To je rad s djecom s teškoćama u sklopu jezično govorne komunikacije, također s darovitom djecom i usvajanje Hrvatskog jezika za strance. Vrijednost ovog projekta je 5,5, milijuna kuna", rekla je Dolenec i dodala da bi, ukoliko ih Skupština prihvati, ovi programi trebali već u ožujku stići u vrtiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O roditeljima odgojiteljima i upitnicima koje Grad Zagreb provodi, rekla je da upućen svim korisnicima mjere te da je upitnik dobrovoljan i anoniman. On sadrži niz pitanija o socioekonomskom statusu i radnim karijerama korisnijima, odnosno profilu stažu i broju godina koje su radili s ciljem da se kvalitetnije profiliraju korisnici.

"Zašto je to bitno? Pa zato što sama mjera je bila dizajnirana tako da ništa od tih podataka korisnici nisu morali dati Gradu i nemamo sustavne podatke o toj populaciji. Bilo je špekulacija da upitnik nije anoniman, no mogu još jednom potvrditi da je. On služi tome da ustanovimo postoje li specifične socijalne potrebne na koje možemo odgovoriti interventnim mjerama, i s obzirom na to da grad ima ustanove koje se bave zapravo cjeloživotnim obrazovanjem da li možemo neke programe zavoda za zapošljavanje proširiti privremeno nekim programima koji olakšavaju uključivanje u tržište rada", rekla je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
koliko će koštati karte? /

Sljemenskoj žičari nedostaje tek jedna dozvola za rad, Zagrepčani nisu oduševljeni: 'Jeftinije je ići autom'

Image
koliko će koštati karte? /

Sljemenskoj žičari nedostaje tek jedna dozvola za rad, Zagrepčani nisu oduševljeni: 'Jeftinije je ići autom'

Luka Korlaet pričao je o obnovi Zagreba te je rekao kako Grad daje sve od sebe da obnova privatnih zgrada ide svojim tokom te da je jedna od aktivnosti koju provode, a počela je ponovo s proteklim vikendom, pregled svih zgrada od strane Javne vatrogasne postrojbe u koordinaciji sa ZET-om, prije svega u Donjem Gradu.

I dalje se radi na smanivanju buke žičare

Tomašević je pričao o žičari te je rekao da, što se tiče Doppelmayr-a, nema nikakvih kašnjenja u plaćanju.

"Tehnički pregled je bio u petak, očekujemo pozitivno mišljenje državnog inspektorata, nakon toga bi trebala biti izdana uporabna dozvola. Međutim, s obzirom na to da se dio građana žalio na buku želimo napraviti dodatne radove kao bi se to smanjilo, s obzirom na to je bila raspisana javna nabava prije par mjeseci, da se naprave radovi na putnoj postaji s kojom bi se smanjila buka. Međutim, ona je završila samo s jednom ponudom ponuđača koji ni je ispunio uvjete.

"Odlučili smo da ipak idemo u to na način da će biti potpisan aneks ugovora s Doppelmayr-om kao proizvođačem opreme. Oni će napraviti radove na putnoj postaji u iznosi od 1,7 milijuna kuna, plus dodatne radove vezane za stavljanje pijeska u stupove kako bi se dodatno smanjile vibracije i buka", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O školskim odborima i sortirnici otpada...

Osvrnuo se i na proces popunjavanja školskih odbora u Zagrebu koji je gotovo završen.

"Još imamo 22 odbora gdje se to nije dogodilo jer čekamo od državnih institucija provjeru kažnjavanja vezanu za kandidate. Do sada su se školski odbori popunjavali isključivo odlukom gradonačelnika po nejasnim kriterijima. Sada će od tri predstavnika školskih odbora u  Zagrebu jedan biti predstavnik mjesne samouprave, na način da vijeća gradskih četvrti predlože članove svojih vijeća koji će biti predstavnici mjesne samouprave u određenoj školi. Dva članak koji su predstavnici grada Zagreba pozvali smo građane da se jave na javnom pozivu i mogu reći da je bio iznimno uspješan jer je polučio ogroman interes od strane građane da se uključe u lokalnoj zajednici", rekao je i dodao da će time škole konačno postati potpuno uklopljene u lokalni život zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O napadima nekih zelenih udruga o spalionici otpada, Tomašević je rekao da im nije namjera graditi nikakvu spalionicu.

"Ne može se govoriti za sortirnicu otpada da je spalionica. Radi se prije svega o sortirnici papira, plastike, metala i stakla, ja ne vidim kome ne bi bilo u interesu da to Zagreb ima. Na koji način takvo postrojenje može narušiti kvalitetu života građana u Zagrebu", rekao je.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike