PROKOMENTIRAO I ĐEREK /

VIDEO Tomaševića prozvala prosvjednica: 'Kako vam nije neugodno da izdajete sebe?'; O žičari: 'O cijenama karata uskoro'

Image
Foto: RTL

Upitan i o tome da su gradske institucije izbjegle poskupljenje plina, kaže da je riječ o objedinjenoj javnoj nabavi, a ugovor je 2020. potpisan na dvije godine, po fiksnoj cijeni

4.2.2022.
11:11
RTL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i voditelj podružnice Čistoća Davor Vić predstavili su u Reciklažnom dvorištu Žitnjak edukativno-informativni projekt za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi "Odvajamo otpad, usvajamo navike!". Projekt se sastoji od predstave 'Čistograd' namijenjene djeci vrtićke dobi, te kampanje "#razvrstajme (kreni od sebe)" namijenjene osnovnoškolcima.

Vić kaže da o svima nama ovisi kada ćemo i ako ćemo moći zatvoriti odlagalište. Zatvaranje Jakuševca, kaže gradonačelnik, zadnja je faza u cijelom sustavu gospodarenja otpadom, a odnosi se na obradu miješanog otpada, a tu je još uvijek u tijeku proces izrade studija oko tehnologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sortirnica, kaže, ne bi trebala biti sporna.

Tomašević je rekao kako mu je drago da su danas u jednom od 20 reciklažnih dvorišta u Zagrebu koje građani koriste. "Idemo s novom odlukom o odvajanju otpada. Ovom predstavom se pokušava podići ekološka svijest o odvajanju otpada u djece, iako djeca imaju veću ekološku svijest. Djeca i mladi su oni koji će se najviše nositi s posljedicama klimatskih promjena. Grad Zagreb očekuje izazovno doba da promijenimo sustav otpada koji se nije mijenjao 20 godina", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL Direkt /

Ovako će Zagreb postati Zürich: Više recikliraš, manje plaćaš, Švicarska disciplinu utjerava tužibabama iz susjedstva

Image
RTL Direkt /

Ovako će Zagreb postati Zürich: Više recikliraš, manje plaćaš, Švicarska disciplinu utjerava tužibabama iz susjedstva

Prosvjednici

Gradonačelnika su dočekali i prosvjednici čije riječi pak nije htio komentirati. Govori pak: "Što se tiče same obrade otpada to je zadnja faza, projekt, postrojenje. Ključno je da sada kada ide novi sustav koji se mijenja nakon desetljeća, a bez obzira koliko odvajaju otpad, prvi put ce plaćati više oni koji ne odvajaju". 

"Biootpad se sada već razgrađuje u sklopu Zrinjevca, ali kapaciteti nisu dovoljni. Količina biootpada porast će kada budu imali infrastrukturu", govori.

Pred gradonačelnika je u nekom trenutku stala gospođa koja mu je poručila: "Kako vam nije neugodno da izdajete sebe. Tražimo da nas primite od 17. srpnja i za nas niste pronašli vremena ni pola sata, a bili smo vam najodanija podrška da napravimo dobro za Grad Zagreb. Hvala vam na tome".

Gradonačelnik joj je pokušao upasti u riječ, ali naposljetku nije rekao ništa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte i videu:

Žičara

Upitan o žičari koja je danas podvrgnuta tehničkom pregledu kaže da je predan elaborat o zaštiti od buke, a na potezu je Državni inspektorat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će to biti u nekoliko tjedana gotovo", govori.

Što se tiče cijene karata, o tome će, kaže, uskoro izaći van, a cijenu određuje ZET kao investitor. Trebala bi biti iskombinirana u njihovu sustavu određivanja cijena javnog prijevoza. 

Upitan o navodima da grad nije platio račune austrijskoj firmi, govori, to mu je prvi glas te kako će provjeriti. Ističe i kako je ta firma u svjetskom vrhu i ključno je da imamo dobre odnose.

O Đerek 

Potvrdio je navode da se Maja Đerek prijavila na mjesto pročelnice Ureda za upravljaje imovinom te kako se s istog povukla. Drugo ne želi komentirati, ali govori da je to drugi najzahtjevniji ured u gradskoj upravi, a natječaj će ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plin

Upitan i o tome da su gradske institucije izbjegle poskupljenje plina, kaže da je riječ o objedinjenoj javnoj nabavi, a ugovor je 2020. potpisan na dvije godine, po fiksnoj cijeni. 

Tvrdi i da je uprava Gradske plinare nova, a već je, kaže, obavijestila korisnike da mogu raskinuti ugovore, prijeći drugima, ali da ne može više do toga. Pretrpila je ogromne gubitke, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

vode se razgovori uprave holdinga i hepa i nekih drugih aktea, izmedu drazve i grada da se nade rjesenje. poslovanje tvrtki i poslovni korisnici je problem

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo