UZBUNA NA MARKOVOM TRGU: / Vlada usvojila 'Lex Agrokor', Plenković: 'Ovo je jedini mogući put'

Image
Foto: screeenshot N1
31.3.2017.
14:16
screeenshot N1
VOYO logo

I U SABORU BURNO ZBOG AGROKORA: ‘Ako je HBOR dao Todoriću puste milijarde netko mora odgovarati’

'Postoje situacije kad se velike kompanije nađu u teškoćama, a kada njihov značaj i njihova veličina imaju sistemski karakter za ukupnu stabilnost zemlje. U sličnom su se našle i druge članice EU-a i koristile su posebne pravne režime. Predlažemo novi zakon koji bi se odnosio na društva koji imaju više od 5000 zaposlenika i kojima obveze iznose više od sedam milijardi i 500 milijuna kuna ne bi li ušle u ono što nazivamo sitemske kompanije', rekao je Plenković na početku sjednice Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je pojasnio kako se ovim zakonom uređuje postupak izvanredne uprave te se imenuje izvanredni povjerenik kojeg određuje Trgovački sud u Zagrebu.

Plenković je rekao i kako bi se ovakav postupak pokrenuo ili na zahtjev dužnika ili na zahtjev vjerovnika i uz suglasnost dužnika. 'Ne radi se o nacionalizaciji, ni o izvlaštenju, ni o čemu što bi ugrozilo bilo čije vlasništvo. Dakle ovaj zakon poštuje hrvatski Ustav, nepovredivost prava vlasništva, kao i slobodnu poduzetništva", istaknuo je premijer', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako kompanija da privolu i zatraži pomoć onda dolazi do njegove primjene i imenovanja izvanrednog povjerenika koji ima zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost i osigurati njenu održivost, a pritom osigurati i radna mjesta', rekao je premijer.

Image
KRAJ KRIZE U AGROKORU? NAPOKON POSTIGNUT DOGOVOR, BANKE POTVRDILE: /

'Ugovor će biti potpisan danas, evo tko će voditi koncern'

Image
KRAJ KRIZE U AGROKORU? NAPOKON POSTIGNUT DOGOVOR, BANKE POTVRDILE: /

'Ugovor će biti potpisan danas, evo tko će voditi koncern'

Standstill aranžman

To bi se, kaže Plenković, moglo napraviti tako da se prije svega dogovori aranžman s vjerovnicima o standstill aranžmanu, čime bi vjerovnici zamrznuli svoja potraživanja ne bi li došlo do mogućnosti za dobivanje svježih sredstava s kojima bi se namirili dobavljači i obveze prema državi i pritom bi se krenulo u proces restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je konstatirao kako je ovo 'pravi i jedini mogući put' te da "nije cilj cilj pomaganje bilo kojoj pojedinoj osobi niti bilo kojoj konkretnoj kompaniji nego pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog krvotoka i ukupnoj stabilnosti", naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je Vlada izglasala te će ga sljedeći tjedan u Saboru predstaviti premijer Plenković, ministrica Dalić te ministar Šprlje.

Sastanak premijera i oporbe

U Banskim dvorima u petak poslijepodne održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića sa čelnicima oporbenih stranaka. Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je nakon sastanka, na kojem je oporbi predstavljen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama, kako je zakonski prijedlog radikalno ublažen u odnosu na ono što je Vlada komunicirala u proteklih nekoliko dana, a nešto će više moći reći kada dobiju i prouče cjeloviti tekst prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin kaže da je u zakonu ublažen dio koji se odnosi na uvjete za uvođenje izvanredne uprave, pa bi se postupak mogao pokrenuti jedino uz suglasnost samog dužnika, u ovom slučaju Agrokora, a zakon bi se primjenjivao i na tvrtke od 5000 zaposlenih, umjesto samo na one od 8000, kako je prvotno predlagano.

Grbin je rekao kako je oporbi neformalno potvrđeno da je država krenula u naplatu svojih potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj prijedlog zakona korigiran je u odnosu na verziju koja je bila dostupna putem medija i prezentirana od vladinih dužnosnika. Međutim, prije nego što damo bilo kakve zaključke moramo pročitati kompletan tekst zakona", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak: Tri tjedna nerada dovelo do pada dionica i blokade

Saborski zastupnik i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima da je tri tjedna nerada dovelo do pada dionica i blokade tvrtke te ugrozilo 150.000 obitelji, poručivši da je to cijena za neodlučnost i slanja nejasne poruke.

"Doveli smo se zbog tri tjedna nerada u situaciju u kojoj nam padaju dionice, tvrtka je blokirana te je ugroženo 150.000 obitelji. Prvo treba reći koliko nas je koštalo zadnjih 15 dana neznanja i čekanja i slanja nejasne poruke - to da dionice Jamnice, Leda i Belja u zadnjih deset dana izgledaju ovako. I to je cijena kada si neodlučan i ne znaš poslati poruku što želiš", komentirao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da u HNS-u još nisu vidjeli tekst zakona, a nakon što ga vide uputit će u saborsku proceduru svoje amandmane koji će jasno izraziti njihovo stajalište.

"Ključno je da cijeli sustav mora biti održiv i da se svi dionici moraju naći u procesu stabilizacije restrukturiranja, a to su dobavljači, partneri i vjerovnici koji trebaju prihvatiti plan, kao i financijski plan", poručio je predsjednik HNS-a dodavpi da ako se dogovore vjerovnici i dobavljači, zakon je nepotreban

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dobro je da postoji barem draft, pa se u slučaju potrebe može reagirati, kaže Vrdoljak koji žali što to nije napravljeno prije 20 dana, jer se ne bi doveli u situaciju blokade i gubitka vrijednosti u dionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Degutantni populistički potez Bože Petrova"

Vrdoljak ne misli da država treba preuzeti vlasništvo, jer će onda preuzeti i obaveze, a građani će plaćati tuđe dugove. Država, ističe Vrdoljak, mora pratiti je li sve zakonito i čuvati zaposlenost, proizvodnju, imati prijedlog zakona koji će se na ovaj ili onaj način aktivirati.

Potez predsjednika Sabora Bože Petrova, koji je kao građanin kazneno prijavio vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, Vrdoljak je ocijenio kao degutantni populizam za lokalne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je degutantni populizam za lokalne izbore u vrlo ozbiljnom trenutku kada treba dati drugo rješenje", rekao je.

Sinčić: Zaštititi vode, poljoprivredne površine...

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je u petak da je interes Živog zida u slučaju Agrokor zaštita izvora vode koje kontrolira Jamnica, zaštita poljoprivrednih površina koje kontrolira Belje, te zaštita kooperanata i desetina tisuća radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interes Živog zida je da se zaštite hrvatski izvori vode koje kontrolira Jamnica, da se zaštite hrvatske poljoprivredne površine koje kontrolira npr. Belje, te zaštite kooperanati i desetine tisuća radnika", rekao je Sinčić novinarima nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

Poručio je da će njegova stranka podržati svaku mjeru koja ide u tom smjeru, a stajalište o prijedlogu zakona o sistemskim tvrtkama zauzet će kada ga dobiju i prouče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da komentira kaznenu prijavu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova protiv Ivice Todorića odgovorio je kako je Petrov trebao na vrijeme podnijeti mnogo više kaznenih prijava.

Smatra da je Petrov trebao Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj prijaviti i ministra financija Zdravka Marića, jer je za Božić Agrokoru dao kredit iako je znao u kakvom je stanju ta tvrtka i da ga neće moći vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov će u srijedu podnijeti kaznenu prijavu, a u petak će dići ruku za tko zna kakve zakone koji su suprotni tome, rekao je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinović: Plenković nije tražio apriornu podršku

Saborski zastupnik i predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je u petak nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima, na kojem je oporbi predstavljen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama, da ih je premijer šturo izvijestio o zakonskom prijedlogu i pritom nije od njih tražio apriornu podršku, te je najavio da će njegova stranka zauzeti stajalište tek kada vidi zakon.

"Samo smo šturo doznali neke informacije, one glavne. Navodno u prijedlogu zakona ima oko 50 članaka. Premijer je objašnjavao da je to veliki problem, da treba hladna glava. Treba sagledati sve aspekte jer su u pitanu i dobavljači, radnici, kreditori", rekao je Lovrinović novinarima nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nije vidio prijedlog zakona pa se ne može ni izjasniti o njemu. "Tek kada pročitam taj zakon temeljito, onda ćemo donijeti stav o tome. Ovo je pokušaj rješavanja posljedica. To bi navodno trebalo trajati 12 do 15 mjeseci", dodao je.

Lovrinović je ustvrdio da je Agrokor osim prebrzog širenja i investiranja u problem doveo i monetarno-kreditni sustav Hrvatske.

"Da se Mercedes zaduživao uz deset posto kamata deset godina, i on bi kleknuo na koljena. Nakon ovoga doći u problem i sama država. Imamo veliki problem u Hrvatskoj, a naša stranka se zalaže za promjene uzroka tog modela deformiranog mehanizma, koji dovodi u probleme sva poduzeća, kompanije, pa tako i Agrokor. Rizična je situacija. Kao stranka želimo repozicionirati bankarsko-kreditni, odnosno monetarni sustav", naglasio je Lovrinović.

Kao dodatni problem on vidi potez predsjednika Sabora Bože Petrova koji je kao građanin kazneno prijavio vlasnika Agrokora Ivicu Todorića.

"Je li netko nekoga trebao tužiti jučer, danas ili za sedam dana, mislim da to ovdje nije presudno, nitko neće pobjeći. Ovo su problematični trenuci i svaka izjava i potez može pogoršati situaciju. Nikoga ne branim niti napadam, ali ako se traži razumski, hladan pristup ovoj problematici, onda moramo svi biti odgovorni. Onaj tko treba i mora, ionako će snositi posljedice", poručio je Lovrinović.

Rasprava u Saboru sljedećeg tjedna

Vjeruje da će više moći reći tijekom poslijepodneva, nakon što prijedlog zakona bude objavljen nakon sjednice Vlade.

Upitan je li Plenković tražio potporu SDP-a, Grbin je odgovorio kako to ne bi nazvao potporom već više razumijevanjem, no zasad su se svi ogradili jer nisu imali priliku pročitati cijeli zakon i sve što on konkretno donosi Hrvatskoj, građanima, dobavljačima i radnicima Agrokora.

Najavio je da bi se rasprava o zakonskom prijedlogu trebala održati u Saboru idućeg tjedna, kako je najavio potpredsjednik Sabora, ako u međuvremenu ne dođe do nekih promjena.

"O samom trenutku glasovanja nismo dobili informaciju, no pretpostavljam da će se odbori održati tijekom utorka. To je u nadležnosti odbora za pravosuđe, gospodarstvo i zakonodavstvo, pa vjerujem da će tijekom utorka imati vrlo intenzivne rasprave o zakonu", rekao je Grbin.

Na pitanje hoće li SDP i dalje tražiti ocjenu ustavnosti zakona, odgovorio je kako će to ovisi o tekstu zakona.

SDP-u ‘LEX AGROKOR’ NEPRIHVATLJIV: ‘Ovo ne smije postati slučaj ‘spašavanje vojnika Ryana’, Plenković nije Tom Hanks’

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo