OTKRIVENI DETALJI VLADINOG 'LEX AGROKORA': / Evo kako će se upravljati koncernom nakon odlaska Todorića i njegove uprave

Image
Foto: PIXELL
31.3.2017.
8:06
PIXELL
VOYO logo

'Ne pravimo zakon radi gospodina Todorića, nego da zaštitimo gospodarski sustav i radna mjesta. Ne možemo dopustiti da niti jedna kompanija toliko može ugroziti sustav da radi nje možemo očekivati recesiju', kazao je na odlasku iz Banskih dvora u četvrtak navečer te potvrdio da je prijavio Ivicu Todorića zbog sumnji u lažiranje financijskih izvještaja.

Image
BOŽO PETROV OKO PONOĆI IZAŠAO IZ BANSKIH DVORA: /

'Moja prijava protiv Todorića je usputna, zakon ide sutra'

Image
BOŽO PETROV OKO PONOĆI IZAŠAO IZ BANSKIH DVORA: /

'Moja prijava protiv Todorića je usputna, zakon ide sutra'

'Lex Agrokor'

Prema detaljima prve verzije zakona o kojem će Vlada raspravljati u petak poslijepodne, išlo bi se u smjeru promjene upravljačke i vlasničke strukture. Upravo je to smjer i način koji predviđa 'stand still' dogovor predložen od vjerovnika, no novina u Vladinom prijedlogu je da bi tvrtkom upravljali predstavnici države, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OTKAZ CIJELOJ UPRAVI AGROKORA? Todorić pristao odstupiti, navodno je spreman potpisati s Rusima

Prva verzija Zakona o postupku izvanredne uprave predviđa postavljanje povjerenika u Agrokor, a iako u prvoj verziji stoji postavljanje jednog povjerenika, u izmijenjenoj bi verziji Vlada postavila Odbor povjerenika što bi značilo da će veliku odgovornost s jedne osobe prenijeti na više njih. Tako će skupina odabranika odlučivati o ključnim daljnjim poslovnim potezima u Agrokoru, a ne pojedinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga vjerovnika u procesu

Kako piše Večernji list, najveći vjerovnici nisu bili prezadovoljni idejom da samo država odredi povjerenike, s obzirom na to da su oni ti koji imaju najveća potraživanja, pa bi stoga i trebali biti uključeni u proces daljnjih donošenja odluka oko budućnosti Agrokora.

U izmjenama Zakona koji će Vlada raspraviti na sjednici u petak, a koji se ne bi odnosio samo na tvrtku Agrokor već i na ostale koje zapadnu u slične probleme, predviđa se granica broja zaposlenih. Ta bi se granica trebala spustiti s 8000 na 5000 te bi takva kompanija u problemima trebala imati dug veći od milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor

Takve, kako su u Vladi nazvali - sistemski važne tvrtke, mogle bi se obratiti Vladi ako zapadnu u probleme. Država bi tada imenovala Odbor povjerenika koji bi potvrdio sud, a potom bi započeo proces restrukturiranja.

Odbor bi bio zadužen za određivanje koliko bi bio otpis duga te potragu za ulagačima. Vlasnik tvrtke ostao bi u kompaniji, no ostao bi bez svih upravljačkih mogućnosti. Na taj bi način država bila neposredni arbitar koji bi bio zadužen i za financijsku pomoć tvrtke kako bi što lakše pronašla ulagače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokada tvrtki

Iako je slovenski list Finance u četvrtak objavio da su Agrokoru, Konzumu i Belju blokirani računi, N1 doznaje da je račun blokiran samo Belju dok računi Agrokora, Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i Zvijezde nisu blokirani.

Još uvijek nije poznat broj aktiviranih zadužnica koje su odlučili aktivirati veliki dobavljači, a koje sežu i do nekoliko stotina milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu zadužnicu aktivirala je tvrtka Orbico, a potom su, prema pisanjima medija, isto učinili ostali dobavljači. Iz Fine su za N1 potvrdili da takvi potezi dobavljača nisu doveli do blokade računa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo