IZMJENE GUP-A /

'Užasno izgleda, na svakom koraku se gradi': Dubrovnik sprema novi pravilnik, nekima se neće svidjeti

Do sada u GUPU-u čak nije stajalo da uz zgradu morate imati i obvezan parking

14.2.2019.
19:11
VOYO logo

Nekima nije bio problem, bez dozvole, razvaljivati čak i stijene pod tvrđavom Lovrjenac... Pa zašto bi onda drugima bio problem, po vrijedećoj građevinskoj dozvoli, kopati temelje za megalomansku zgradu i pritom ugroziti  cijelu jednu dubrovačku ulicu?

"Imamo ovu zaštitnu ogradu, prometnu regulaciju, ali defakto se ništa nije učinilo da se poveća sigurnost ljudi koji prolaze ovom ulicom", kaže Nikša Đerek, predsjednik Mjesnog kotara Montovjerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građevinska inspekcija utvrdila je kako investitor radi u skladu s dozvolom, policija kako je radovima oštetio ulicu, a gradonačelnik je najavio kaznenu prijavu.

"Postoji sigurnost izvođenja radova, dakle prilikom izvođenja radova ne smijete dovoditi druge u opasnost niti živote, niti imovinu", kaže Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ulica visi nad ponorom, u obližnjoj su građevinskim radovima ugrožene i državna i gradska cesta. Tim pravcem, dok se šteta ne sanira, mještani ne mogu prolaziti.

"Na ovako malom prostoru ovoliki broj apartmana , zgrada da je niknuo, ok razumijemo da se moramo širit , ali mislim da je Štikovica izgubila svoju čar i nije ono što je bila", kaže Marijana.

I tako po cijelom gradu. Prekrajali su se urbanistički planovi godinama, javna je tajna, baš onako kako je pojedinom  investitoru odgovaralo. 

"Užasno izgleda, na svakom koraku se bez granica gradi, a i ovako su gužve, žalosno za ovu cestu i stanare što žive tu", kaže Ivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok jedni prizivaju potpuno ukidanje postojećeg plana, gradonačelnik najavljuje njegove hitne izmjene: 

"Sama katnost, odnosno izgrađenost na određenim parcelama će bit limitirana znatno smanjena u odnosu na sadašnji GUP", kaže Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, učinjeno je nepopravljivo. Izmjena plana potrajat će više od godine dana. A za to vrijeme - da se sagraditi još mnogo toga nepopravljivog. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo