KAFIĆI, ŠKOLE, OKUPLJANJA... / Plenković najavio blaže mjere, pogledajte što se sve već od sutra mijenja; O padu drona u Zagrebu: 'Tri su moguća scenarija'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je kako epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama

17.3.2022.
11:28
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Održana je 11. sjednica Vlade RH. Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković. Najprije je govorio o situaciji s epidemijom covida-19 u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković najavio je kako epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama. 

Image
ZBOGOM PANDEMIJI? /

Uskoro u Hrvatskoj popušta stisak epidemioloških mjera: Pogledajte što bi se sve moglo promijeniti, ali i kada

Image
ZBOGOM PANDEMIJI? /

Uskoro u Hrvatskoj popušta stisak epidemioloških mjera: Pogledajte što bi se sve moglo promijeniti, ali i kada

Od sutra u kafićima do 2 ujutro

Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s covid potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne. Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata s postojećeg ograničenja do 2 sata ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, vezano za vrtiće i škole, planirano je ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje rutinskog samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa.

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kinoprojekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Trenutno smo prešli 70,6 posto odrasle populacije koja je cijepljena barem jednom dozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Istražuju se i najsitniji detalji o palom dronu'

Govoreći o ratu u Ukrajini, Plenković je kazao da su velike posljedice toga velika izbjeglička kriza i rast cijena energenata.

"U Hrvatsku je ušlo oko 7200 izbjeglica, cijeli sustav funkcionira: integracija u naš sustav, škole, vrtiće... Učinili smo velike napore da se ublaže posljedice krize na građane. U ovom trenutku u Saboru traje rasprava oko snižavanja stope PDV-a", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče pada bespilotne letjelice u Zagrebu, premijer je rekao da se proučavaju i najsitniji detalji.

'Ni mađarski ni rumunjski radari nisu prepoznali dron'

"Znamo da je riječ o izviđačkom dronu s dometom većim od 1000 kilometara. Pouzdano znamo da je imala eksplozivnu napravu. To sam pojasnio, eksplozija se dogodila na nekoliko metara dubine", rekao je Plenković dodavši da će detalji biti objavljeni kad budu poznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da ni rumunjski ni mađarski radari nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune.

"Bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, ona se pojavljivala i nestajala. Nažalost, pala je u glavni grad Hrvatske. Svi našu partneri shvatili su ozbiljnost situacije. U ovom trenutku još ne možemo reći kako je i zašto letjelica pala u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Postoje tri moguća scenarija pada letjelice'

Plenković kaže da postoje tri moguća scenarija pada letjelice.

"Prvo je da je riječ o pogreški, drugo je da je došlo do sabotaže. I treći scenarij je da je dron poslan u Zagreb s namjerom", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo to tvrditi, ali je cilj da otkrijemo", dodao je.

"Sam NATO sustav nije mogao ovo vidjeti ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama", rekao je premijer dodavši kako će javnost obavijestiti o svim detaljima kako se ne bi širile krive informacije jer "to nije korisno ni za javnost ni za one koji komentiraju nešto o čemu nemaju potpune informacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović pojasnio ublažavanje mjera

O ublažavanju ili ukidanju pojedinih protuepidemijskih mjera opširnije je govorio ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović. Kazao je kako je Stožer, nakon savjetovanja s epidemiolozima, donio nove mjere, koje će na snagu stupiti sutra, u petak.

Prema Božinovićevim riječima, na javnim događanjima na otvorenom moći će biti 200 osoba, a ne 100 kao dosad. Za one koji posjeduju covid potvrde više nema ograničenja. U zatvorenim prostorima moći će biti 100 osoba umjesto 50 kao do sada, a za one s covid potvrdama neće biti ograničenja. Također se ukidaju covid potvrde za održavanje amaterskih izvedbi, sajmova, i sličnih manifestacija, a na sportskim natjecanjima u zatvorenom moći će biti popunjeno 50 posto kapaciteta bez covid potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nove odluke stupaju na snagu od sutra, a bit će objavljenje do kraja dana", kazao je Božinović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo