rodni kraj Nikole Tesle /

Uvid u život i stvaralaštvo našeg najvećeg genija

Image
Foto: Domagoj Sever

Memorijalni centar 'Nikola Tesla' otvoren je 2006. na 150 obljetnicu rođenja najvećeg izumitelja i genija s ovih prostora.

9.1.2017.
14:14
Domagoj Sever
VOYO logo

Udaljen samo sedam kilometara od Gospića smjestio se u Smiljanu, na mjestu gdje se sam Tesla i rodio. Centar se sastoji od prije sagrađene rodne kuće Nikole Tesle, crkve sv. apostola Petra i Pavla, gospodarskog objekta, kamenih spomenika i klupa arhitrekta Zdenka Kolacija, te novo sagrađenih trijema, ispitne stanice, multimedijalnog centra s pripadajućim igralištem za djecu, spomenikom Nikoli Tesli autora Mile Blaževića, vanjski auditorij, teslina turbina i most ili platforma.

Image
Foto: Domagoj Sever

Navratio sam u Centar "Nikola Tesla" u doba godine kada je najmanje posjetitelja, jer je zima u ovom dijelu Hrvatske oštra, turista nema, a školski izleti se organiziraju u proljeće ili jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Ljeti centar ima najviše posjetitelja jer ga mnogi odluče posjetiti na putu prema moru. Centar je 2016. imao više od 40 000 posjetitelja.

Image
Foto: Domagoj Sever

Kuća je podijeljena na dvije jedinice, povijesnu u prizemlju (gdje se kronološki prati život Nikole Tesle i usporedno s njime velika događanja u svijetu) i tehničku u potkrovlju kuće (gdje se nalaze replike i popis svih izuma).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Tesla je službeno vlasnik 112 patenata i više od 700 izuma (indukcioni elektromotor, okretno magnetsko polje, poznatije pod nazivom "Kolumbovo jaje", Teslin transformator), dok je neslužbeni popis mnogo veći.  Bez njegovih izuma kao što su izmjenična struja i elektromotor današnji život je nezamisliv.

Image
Foto: Domagoj Sever

Demonstracija Tesline zavojnice (transformatora) održava se u posebnoj građevini (replici Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa umanjene 10 puta). Zavojnica radi na milijun volti i posjetitelji mogu držati neonsku cijev koja svijetli bez žica (bežićni prijenos električne energije). Na kraju obilaska u multimedijalnoj dvorani pogledao sam dokumentarni film o Nikoli Tesli.

Image

Cijena ulaznice je 50,00 kuna za odrasle, za skupine veće od 15 osoba 30,00 kuna, a djecu iznad sedam godina, učenike, studente i umirovljenike 20,00 kuna. Posjetite Centar Nikole Tesle i istražite za koje je sve izume zaslužan genijalan um Nikole Tesle, a i poslušajte mnoge zanimljive priče o njegovom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo