UTAJILI MILIJUNE PA SE OKOMILI NA NOVINARA: / Pljunut ću te, j...m ti sve mrtvo i živo!

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila članak o fiskaliziranom prometu sinjskih ugostitelja uz blagdan Velike Gospe i proslave sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske za dane 13., 14. i 15.

4.9.2016.
16:46
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Na jednoj strani su bili glasni pojedinci koji brane ugostitelje, kao i sami vlasnici kafića i restorana, a na drugoj su opet manje glasni oni koji bi htjeli da se na ostvarene prihode plaćaju porezi. Jer, naravno, iz tih poreza finaciraju se mirovine, zdravstvo, školstvo...

Image
TKO JE VIDIO POŠTENO PLATITI POREZ? /

Prema stručnom izračunu, sinjski su ugostitelji prevarili državu

Image
TKO JE VIDIO POŠTENO PLATITI POREZ? /

Prema stručnom izračunu, sinjski su ugostitelji prevarili državu

Uredni platiše boje se onih koji ne poštuju zakon

"Niste možda ni svjesni koliko ste pogodili 'u sridu'. Ja imam dva ugostiteljska objekta i za sve što se proda izdajemo fiskalni račun. U navedena tri dana imali smo promet nešto veći od 140.000 kuna. Znam da je jedan kolega, koji također registrira sav promet fiskalnim računima, imao promet nešto manji od 100 tisuća kuna. Nas dvojica smo, dakle, ostvarila više od četvrtine prijavljenog prometa. To je smiješno", potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju jedan sinjski ugostitelj uz, naravno, zahtjev da mu se ne spominje ime kako ne bi navukao dodatni bijes kolega već otvoreno iskazan njihovom spoznajom da on za sve izdaje račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknuti i tom tvrdnjom, novinari Slobodne su Poreznoj upravi uputili novi set pitanja: Je li u ta tri dana, kada je kroz Sinj prošlo više od 100 tisuća hodočasnika i nekoliko desetaka tisuća vjernika iz Sinja i Cetinske krajine, inspekcija Porezne uprave u Sinju obavljala nadzor nad izdavanjem fiskalnih računa? Ako jest, kakvi su rezultati? Ako nije, zašto nije, te što poslije svega planirate poduzeti? Ako je izostao nadzor, smatrate li to propustom te hoće li netko za to odgovarati?

Porezna uprava jako puno radi

U odgovoru Porezna uprava navodi da njihov Područni ured Dalmacija "kontinuirano provodi nadzore fiskalizacije kod svih poreznih obveznika koji posluju s gotovinom" te da se "tijekom turističke sezone provode pojačani nadzori fiskalizacije i naplate uz ispomoć inspektora iz unutrašnjosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da su "nadzorne aktivnosti usmjerene u dva pravca, i to na: prvo, nadzor neurednih poreznih obveznika odabranih temeljem provedene analize rizika i, drugo, nadzor/praćenje manifestacija kojim su obuhvaćeni porezni obveznici organizatori manifestacija, ali i porezni obveznici značajnije gospodarske snage koji izravno ili neizravno sudjeluju u njima, odnosno za koje se očekuje da će tijekom održavanja istih ostvarivati značajniji promet.

Temeljem provedene analize rizika obavljen je odabir poreznih obveznika za nadzor, i to: "u Sinju za vrijeme održavanja Sinjske alke od 6. do 7. 8. 2016. godine". Od ostalih manifestacija na području Područnog ureda Dalmacija porezni inspektori su u razdoblju od 13. do 16. 8. 2016. godine imali pojačanu kontrolu na još dva događaja: Maraton lađa u Metkoviću i koncert na Viru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odgovoru Porezna uprava još je navela: "Prema podacima kojima raspolaže Porezna uprava, u kolovozu 2016. godine je u odnosu na prethodne godine u Sinju smanjen broj poreznih obveznika – ugostitelja, međutim, promatrano u odnosu na blagdan Velike Gospe (15. i 16. 8.), ugostitelji su fiskalizirali račune s prometom 17,5% većim u odnosu na 2015. godinu.

U Sinju su bili za Alku

Napominjemo da je Područni ured Dalmacija samo u kolovozu ove godine (do danas, 30. kolovoza) obavio 358 nadzora fiskalizacije, od čega su u 139 nadzora utvrđene nepravilnosti (38%), što potvrđuje da se u Područnom uredu Dalmacija po pitanju poreznog nadzora analitički i planski pristupa, pa tako i u nadzorima fiskalizacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz odgovora se, dakle, ipak dade zaključiti kako sinjski ugostitelji nisu bili na meti pojačanog nadzora poreznih inspektora u dane kada su Sinj preplavile kolone hodočasnika koje je trebalo nahraniti i napojiti, već su to bili tjedan ranije, uoči i na dan 301. Alke, kada je broj gostiju u Sinju bio 5 do 10 puta manji nego u nadolazeće blagdanske dane.

U međuvremenu u Sinju se, na Facebook stranici Volim Sinj, koja često služi za prozivanje neistomišljenika, zbog objavljenih podataka o fiskaliziranom prometu sinjskih ugostitelja u dane blagdana Velike Gospe i razložnoj pretpostavci o velikoj utaji prometa te samim tim i poreza, otvorila hajka na – novinara, autora članka objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moru negativnih komentara, izdvaja se jedan koji najbolje oslikava u čemu je zapravo problem: "Zašto novinari uopće postoje, pa pišu ovakve stvari i uznemiruju pošten svit. Mislim da su oni najveći problem društva i da ih nema bili bi sve lipo i nitko nebi ni zna za ovakve gluposti o utaji nekoliko miljuna kuna poreza".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo