Ustavni sud sutra nastavlja raspravu o referendumu!

Suci Ustavnog suda sastali su se danas na stručnom sastanku kako bi vijećali o ustavnosti referendumskog pitanja kojim će 1.

13.11.2013.
15:51
VOYO logo

Procjenjuje se da bi pravorijek Suda mogao biti objavljen najkasnije do kraja tjedna.

Podsjetimo, Sabor je odlučio da se raspiše referendum o definiciji braka za 1. prosinca i nije tražio mišljenje Ustavnog suda. To su, međutim, napravili građani putem nekoliko inicijativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor izigrao svoju obavezu

Zagreb Pride, Crol i Centar za građansku hrabrost zajednički su potpisali 35 stranica tužbe Ustavnom sudu.

"Budući da je Hrvatski sabor izigrao svoju obvezu zaštite ustavnog poretka, njegovih temeljnih načela i vrijednosti te dopustio referendum koji na kocku stavlja temeljne vrednote na kojima počiva demokracija u Hrvatskoj odlučili smo zatražiti zaštitu od Ustavnoga suda", objasnili su iz udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, lezbijska grupa Kontra, udruga Rišpet i Ženska mreža Hrvatske predali su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja "Jeste li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica žene i muškarca".

Ne može se na referendumu odlučivati o ljudskim pravima

"Smatramo da se Ustavni sud treba očitovati o ustavnosti ovoga pitanja jer se radi o pitanju ljudskih prava. Ljudska prava nikada ne bi smjela biti pitanja referenduma, a još manje bi se na referendumu trebalo odlučivati o ljudskim pravima manjina", navela je koordinatorica Kontre Sanja Juras nakon predavanja prijedloga za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ranije prijedlog za odbacivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, koji bi se trebao održati 1. prosinca, podnijeli su ga aktivist za zaštitu ljudskih prava Srđan Dvornik, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Borislav Mikulić, novinarka Nataša Škaričić te Dijana Ćurković, asistentica na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo