Ustavni suci objasnili zašto moramo na referendum

Ustavni je sud nakon dva dana završio konzultacije i odlučio da ne postoji osnova za poništenje odluke Sabora o održavanju referenduma o braku, 1. prosinca ove godine.

14.11.2013.
9:15
VOYO logo

Ustavni sud objavio je priopćenje na internetskim stranicama prema kojem Državno izborno povjerenstvo može nastaviti sa svojim aktivnostima oko referenduma jer on može biti održan.

"Prije donošenja Od Ref-a/2013, Ustavni sud upozorio je Hrvatski sabor o izravnim ustavnopravnim učincima do kojih dovodi narodni ustavotvorni referendum i o zahtjevu da se svako referendumsko pitanje o promjeni Ustava prethodno mora normativno oblikovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, članak 95. stavak 1. Ustavnog zakona priječio je da se Ustavni sud u upozorenju broj: U-VIIR-5292/2013 bavi bilo kojim aspektom dvaju pitanja o kojima je prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma smio odlučivati samo na zahtjev Hrvatskog sabora (je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje državnog referenduma).

Svako drugačije postupanje Ustavnog suda graničilo bi s nedopuštenim voluntarizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju referenduma o definiciji braka , prije donošenja OdRef-a/2013 u Hrvatskom saboru provedeno je glasovanje i donesena je odluka kojom se odbija prijedlog da Hrvatski sabor postupi po članku 95. Ustavnog zakona i podnese zahtjev Ustavnom sudu o tim dvama pitanjima. Donošenjem odluke kojom se odbija prijedlog da Hrvatski sabor postupi po članku 95. Ustavnog zakona, a nakon toga i donošenjem OdRef-a/2013, Hrvatski sabor izrazio je svoju pravnu volju da sadržaj referendumskog pitanja o definiciji braka smatra suglasnim s Ustavom i da potvrđuje kako su ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma o tom pitanju", stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Suci su vezano uz referendum o ustavnoj definiciji braka raspravljati počeli u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku i priopćenje pročitajte http://www.usud.hr/.

Željka Markić ustvrdila je na konferenciji za novinare nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda kako je inicijativa u posljednjih šest mjeseci napravila sve u skladu sa zakonom i da u referendumskom pitanju nema ništa diskriminatorno. Na pitanje o financiranju kampanje kazala je kako se to radi donacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od članova inicijative, Zlatko Hasanbegović, kazao je, pak, kako su posljednjih dana izloženi neviđenom medijskom teroru te da se članovima inicijative podmeću odvratne laži.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo