MILANOVIĆ JE JUČER SPOMENUO AKTIVACIJU ČLANKA 17., SUSPENZIJU LJUDSKIH PRAVA: / Evo što to konkretno znači za vas

Image

Članak 17. Ustava bavi se ograničavanjem prava inače zajamčenih Ustavom, poput slobode kretanja i okupljanja

17.7.2020.
7:04
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović više je puta ustvrdio da Nacionalni stožer civilne zaštite ne radi prema adekvatnom zakonskom okviru te da bi trebalo aktivirati članak 17. Ustava. Ponovio je to i danas kada je Andreju Plenkoviću davao mandat za sastavljanje nove Vlade.

"Volio bih da imamo jasnije definirane ovlasti za donošenje mjera i rokove u kojima takav režim vrijedi. Držim da postojeći zakonski okvir nije taj. Mislim da bi rješenje bilo da većina prema članku 17. Ustava predloži na određeno vrijeme suspenziju ljudskih prava. Mislim da ta dvotrećinska većina u Saboru postoji. Ne vidim tko bi u Saboru imao išta protiv toga", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆ 'DOBRONAMJERNO' PREDLAŽE SUSPENZIJU LJUDSKIH PRAVA? /

'Pa vas pola tu nosi maske, a pola ne. Imali bismo čistiju situaciju'

Image
MILANOVIĆ 'DOBRONAMJERNO' PREDLAŽE SUSPENZIJU LJUDSKIH PRAVA? /

'Pa vas pola tu nosi maske, a pola ne. Imali bismo čistiju situaciju'

Stožerom se bavili i ustavni suci

Članak 17. Ustava bavi se ograničavanjem prava inače zajamčenih Ustavom, poput slobode kretanja i okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike", glasi članak.

Pritom Milanović ističe kako to nije isto što i izvanredno stanje. "Postoji dvotrećinska većina u Saboru", objašnjava. Iako i sam ističe kako cjepidlači te kako mu je osnovni cilj ukazati na pravnu nesređenost u kojoj djeluje Stožer, (navodeći kao primjer maske), da njegovi prigovori nisu bez osnova pokazuje i to što je ranije dvoje ustavnih sudaca zatražilo provjeru ustavnosti djelovanja stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ustavni stručnjak Mato Palić za RTL Direkt je rekao da Milanovićevo zazivanja članka 17. nije opravdano.

"Bilo bi opravdano jedino u situaciji kada ne bi bilo nekakvog drugog rješenja za pravnu regulaciju u kojoj se nalazi Republika Hrvatska, dakle od proglašenja epidemije na području Republike Hrvatska do ovamo, to je osnovni razlog", rekao je Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo