'Ustao je u 5.10 da ode na posao i rasplakao se jer nije imao za kartu'

Na Facebook profilu Vlade osvanulo je novo pismo jednog građanina, koji je prepričao potresnu scenu kojoj je nedavno svjedočio.

2.12.2012.
13:28
VOYO logo

"Draga Vlado RH, evo da vam zaljepim na zid jednu "zgodu" koju sam doživio prilikom odlaska na posao.

Eto što sam doživio u "lijepoj našoj". Čovjek u 05:10 sati dolazi na kolodvor kad i ja da bi išao na posao, međutim, ima samo 10 kn u džepu i mene moli da mu posudim još 10 kn da bi mogao platit kartu. Kaže da radi na gradilištu blizu Ploča i da nije dobio 7 mjeseci plaću, ali da jednostavno mora ići radit jer mora prehranit ženu i dijete. U tom trenutku kada sam mu dao novac za kartu čovjek se rasplakao kao malo dijete i kunio se da će mi vratit novac, ispitivao me kako se zovem i gdje živim. Rekoh mu, ma pusti, odi na posao i drži se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U životu mi se osjećaji nisu tako pomješali. Onaj osjećaj ljutnje, mržnje prema ljudima koji su doveli ljude u takvu situaciju, ali i ponos i inat koji sam vidio u očima dotičnog gospodina jer se nije prestao boriti za svoju obitelj. Šta reći osim "hvala gospodi koja nas je dovela do takve situacije". Šteta što nikad neće moći biti u koži tog gospodina bar na jedan dan samo da vide kako je to boriti se za nešto drugo, a da to nije njihov džep!

"Eh da, lijepa naša - mo'š si mislit". Znam da to ništa neće utjecati na vas, vaše živote i vaš trud u popravljanju ove sj****e države, ali vrag mi nije dao mira pa sam vas morao obavijestit o tome, iako vi vrlo dobro znate kakvo je stanje u našoj državi. Eto, ugodno vam sjedenje u toplim i udobnim foteljicama. Pozdrav", napisao je građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade su odgovorili na post, koji je zaradio više od 14.800 lajkova, a dobio je i više od 390 komentara, te napisali da su svjesni lošeg stanja u kojem se nalaze hrvatski građani i da rade svakodnevno kako bi poboljšali gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, a time i životni standard.

'Vaše objave i komentari svakako su nam motivacija'

"Iz tog smo razloga prihvatili i odgovornost za ovaj posao. Od toga ne bježimo. U potpunosti cijenimo nastojanja i podržavamo apel na osobnu odgovornost i često ističemo kako vođenje socijalne politike smatramo jednim od najvažnijih političkih ciljeva koji građanima treba vratiti socijalnu sigurnost, a politiku zdravstva na temelju solidarnosti zdravih s bolesnima i bogatih sa siromašnima. Te se stvari ostvaruju uredbama i zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što zorno prikazuje primjer obitelji čiju ste priču podijelili s nama, ukupna socijalna zaštita u Hrvatskoj utemeljena je na pogrešnoj i štetnoj pretpostavci prošle Vlade da je socijalna skrb oblik državnog milosrđa. Socijalna politika za nas nije i ne može biti izraz milosrđa i dobročinstva države, nego je ona svrha države da sve svoje građane izjednači u pravima i osigura im ravnopravnu mogućnost sudjelovanja u društvu. Ovako više ne može, moramo situaciju promijeniti na bolje. Vaše objave i komentari svakako su nam motivacije da ostvarimo obećano.

S jedne strane, osnovna zadaća socijalne politike države je otklanjanje uzroka siromaštva, beskućništva i gladi te osiguravanje temeljne građanske jednakosti za sve, bez obzira na posebne potrebe ili bilo koji oblik otežane participacije u društvu. S druge strane, država koja ne osigurava građansku jednakost nije bezosjećajna, nego disfunkcionalna država – država koja ne služi svojoj svrsi. To nipošto nije naš cilj, stoga upravo na navedenim problemima u ovom mandatnom razdoblju intenzivno radimo te uz uključivanje civilnoga društva i privatnog sektora u socijalni sustav, potpuno provodimo reformu ovog sustava", napisali su iz Vlade pa ponovili mjere koje je poduzelo Ministarstvo socijalne politike i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrt koji se nije održavao 8 godina, ne može se brzo i lako urediti'

"Recimo, rezove i preslagivanja koja radi ova Vlada, u Poljskoj su napravljena 2008. godine. I Poljska je jedina zemlja u Europi koja bilježi ozbiljnije stope rasta. Čarobnog štapića nema i nema instant rješenja koja daju rezultate preko noći. S jedne strane, prestali smo prikazivati lažnu sliku nezaposlenih na HZZ-u i svjesni smo da su vremena teška i da prije druge polovice 2013. teško možemo očekivati oporavak, a s druge strane, vrt koji je bio zapušten i koji se nije održavao 8 godina, ne može se brzo i lako urediti.

Cilj nam je sređivanje stanja u programima socijalne skrbi do kraja 2012. godine, nakon čega bi bila moguća funkcionalna i financijska decentralizacija sustava. Imajte dovoljno nade i vjere da će nastupiti promjene na bolje. Ova Vlada neće posustati od vizije bolje Hrvatske u kojoj svaki pojedinac ima jednaka prava i mogućnosti", poručili su iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo