Štrajk čistačica / U jeku sezone Zračna luka Split davi se u smeću: 'Zaudara u zgradi, a toaleti su u groznom stanju'

Nije bilo druge nego da osoblje počisti barem dio smeća u putničkoj zgradi

7.7.2019.
13:43
VOYO logo

Još se početkom tjedna gotovo 80 posto čistačica u Zračnoj luci Split nije pojavilo na radnom mjestu, a situacija na aerodromu, iz dana u dan sve više izmiče kontroli.

Kako Slobodna Dalmacija doznaje od dijela osoblja, situacija je takva da su šefovi aerodromske službe bili prisiljeni navući rukavice i prazniti prepune kante smeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Situacija je strašna. Zaudara u zgradi, a toaleti su u groznom stanju. Nije bilo druge nego da osoblje počisti barem dio smeća u putničkoj zgradi", rekla je jedna zaposlenica.

Još od utorka štrajkaju zaposlenice dubrovačke tvrtke DUD koja u svojstvu vanjskog servisa pruža usluge čišćenja na splitskom aerodromu. Njihove djelatnice nezadovoljne su neredovitom isplatom zarađenih plaća, kašnjenjem u plaćanju doprinosa, ali i uvjetima rada: one se, doslovno, ubijaju od posla za malo više od 3000 kuna na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako u rekordnom vikendu, kada u danu kroz splitsku Zračnu luku prođe oprilike 30.000 ljudi, na prvom i zadnjem mjestu koje putnici ugledaju, strašno zaudara jer je stupanj čistoće ispod minimuma.

Veliki problem sa smećem

Iz splitske Zračne luke potvrdili su da je štrajk čistačica uzrokovao problem nečistoće u putničkom terminalu i na površinama koje su u sklopu aerodroma, tako da su djelatnici zračne luke, uza svoj posao, prisiljeni organizirati se kako bi počistili za tisućama putnika koji ovoga vikenda putuju iz Kaštela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, imamo problema u funkcioniranju što se tog djela tiče, ali snalazimo se, djelatnici se dobrovoljno između sebe organiziraju. Čistimo koliko možemo i održavamo red - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Mate Melvan, voditelj Službe prihvata i otpreme u Zračnoj luci Split.

Ističe da Uprava već duže pregovara s tvrtkom koja je ugovorni pružatelj usluga čišćenja i traže rješenja za ovaj problem. Dodaje da u situaciji kada 50.000 putnika prolazi kroz zračnu luku, operativci koji pružaju uslugu putnicima ne mogu taj posao obavljati u smeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, budući da je zračna luka ostala bez većine djelatnica koje su zadužene za čistoću zrakoplova, putničkih terminala i ostalih objekata, teško je držati korak s čistoćom aerodroma.

Naime, od njih nešto više od 90, gotovo cijeli ovaj tjedan na posao ih dolazi samo nekoliko. Ostale su ili na bolovanju ili - kod kuće.  A razlog su neredovita isplata zarađenih plaća, kašnjenje u plaćanju doprinosa, ali i teški uvjeti rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo