SISAK DOBIO NOVU ŠKOLU /

Ušli smo u jednu od najmodernijih škola u Hrvatskoj koja čeka 400 budućih građevinara, krojača i vozača motornog vozila

Škola se prostire na 3 tisuće i petsto četvornih metara. Idućeg tjedna će se opremiti 18 učionica te 4 radionice.

15.8.2020.
17:00
VOYO logo

Dok još nije sigurno kako će izgledati povratak školaraca u klupe najesen, 400 učenika iz Siska trebali bi od 7. rujna pohađati nastavu u jednoj od najmodernijih škola u Hrvatskoj. No, put nije bio lagan - djeca su trebala u nov prostor ući još prije pet godina. Dočekali su među prvima Školu za život, ali ne i zgradu. Dok se jedni vesele novim školskim klupama, dio roditelja želi mogućnost odabira i to online nastave. 

Učenici bi u dvije smjene trebali krenuti s redovitom nastavom u ovim prostorijama što priželjkuje i njihova profesorica vjeronauka i etike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radosno smo što ćemo uskoro moći ući u ovu zgradu i da će ovaj prostor zaživjeti i dobiti kompletno svoju funkciju", kaže Nikolina Milatović, profesorica vjeronauka i etike u Strukovnoj školi Sisak.

Najstarija zgrada bila je  iz 1800.

Image
Foto: RTL

Odzvonilo je i dobro poznatom zvonu. Učenici su do sada nastavu pohađali u četiri zgrade. Najstarija je bila iz 1800. godine. U novi prostor trebali su ući prije 5 godina. Još 2013. krenuli su radovi. Učenici su dočekali među prvima Školu za život, a zgradu tek sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebala je biti završena 2015. odnosno 2016. pa je izvođač otišao u stečaj i krenuli smo prošle godine s novim izvođačem i sada smo u situaciji da smo završili ovaj objekt", kaže Ivica Beloglavec, ravnatelj Strukovne škole Sisak. 

Škola se prostire na 3 tisuće i petsto četvornih metara. Idućeg tjedna će se opremiti 18 učionica te 4 radionice. 

"Imamo puno više prostora, mi bismo mogli kompletno održavati nastavu da poštujemo gotovo sve epidemiološke mjere", ističe Beloglavec.

Dio roditelja iz Siska podržava povratak u školske klupe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bude povoljna situacija, ako se bude odlučilo da ide, slažem se s time. Pogotovo jer kreće prvi razred. Teško će uhvatiti ritam, neke osnove koje su potrebne sad", kaže Ana iz Siska.

Povratak u klupe, da ili ne?

Image
Foto: RTL

No, diljem zemlje ima onih koji traže pravo na izbor online nastave zbog, kako kažu, sigurnosti djece tijekom epidemije. Na Facebooku su oformili grupu koja broji više od 2 tisuće roditelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne prihvaćamo stav da škole treba otvoriti pod svaku cijenu. Svi smo svijesni da će provođenje epidemioloških mjera biti izazovno i teško. Nema potrebe forsirati rizik ako može biti umanjen pametnim planiranjem i organiziranjem online nastavom, kaže Ana Basić, iz Inicijative Sigurnost prije svega.

A radna skupina koja će odlučivati o sudbini djece u školama  sastat će se u utorak. Jedna od članica kaže kako su škole spremne, ali se isto tako razmišlja o svim scenarijima. 

"Kada se zaraza pojavi u nekom razredu da će onda svi učenici ići iz tog razreda ići u izolaciju, to će sigurno biti vrlo složeno, osobito ako nam nastavnici odu u izolaciju jer će onda se morat mijenjati raspored što je za mnoge škole vrlo teško", kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Pristup je da sva djeca idu u školu, odgovornost se neće prebacivati na roditelje, kažu nam iz resornog ministarstva koje još dodaje kako će, ako bude postojao opravdani razlog -  stručnjaci biti ti koji će odlučivati o pojedinačnim slučajevima pohađanja nastave kod kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo