medicinska problematika / 'Uskrata liječenja može loše završiti': Zašto neki roditelji odbijaju terapije u ime bolesne djece?

Image
Foto: Thinkstock

Slučaj iz Rijeke u kojem su roditelji odbili liječiti dijete s Non-Hodgkinov limfomom potaknuo je mnoga pitanja

28.10.2018.
12:55
Thinkstock
VOYO logo


Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci okončan je sudski postupak zatvoren za javnost u kojem su roditelji dječaka preminulog od maligne bolesti 2015. godine u dobi od devet godina osuđeni zbog odbijanja liječenja djeteta. Ovu presudu liječnici ne žele komentirati.

No dr. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju u Hrvatskoj liječničkoj komori, tvrdi da je, što se tiče pravnog postavljanja stvari i zakona, odredba o izravnoj krivnji za smrt neispunjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to na pravnicima da formuliraju. Medicinski gledano, dijete je zbog prirode svoje bolesti bilo životno ugroženo i bilo je izvjesno da uskrata liječenja može loše završiti. Isto se, nažalost, i dogodilo. Model silogizma ja ovdje ne smijem primijeniti", kazala je za Novi list dr. Zibar.

Liječnici poštovali pravila struke

Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore donijela je 2015. mišljenje prema kojem su liječnici Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka koji su dječaku dijagnosticirali bolest, u potpunosti poštovali pravila medicinske struke te su pravodobno i više puta obavještavali nadležne službe socijalne skrbi u slučaju preminulog devetogodišnjeg dječaka oboljelog od ne-Hodgkinovog limfoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom kolovoza 2015. godine tada devetogodišnjem dječaku, čiji su roditelji bili rastavljeni i živjeli u Kostreni i Omišlju, dijagnosticiran je Non-Hodgkinov limfom u Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a, to jest u riječkoj Dječjoj bolnici. Roditelji su tada odbili ostaviti dijete na bolničkom liječenju i mogućnost kemoterapije. 

Otac je naveo da je dijete želio liječiti biljnim kapima i tinkturama te antibiotskim kapima na bazi biljaka uz detoksikaciju tijela prirodnim sokovima, a također dječaka su pokušali liječiti i u Klinici za tumore u Avianu, u Italiji gdje je potvrđeno da je bolest napredovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo