'neka lete nad remetincem i hdz-om' / Milanović: 'Prigodno da se sve dogodilo kada je premijer imao konferenciju. Seljačko ponašanje, stranačke fešte'

Image
Foto: RTL

Nakon preleta Rafalea u utorak, predsjednik je poručio kako je zabranio svaki prelet zrakoplova nad Zagrebom te zatražio istragu

16.3.2022.
11:42
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je književnika, prevoditelja i novinara Marka Grčića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za iznimne zasluge u književnom, prevoditeljskom i publicističkom radu kojim je obogatio hrvatsku kulturu, učvršćujući njene nacionalne i univerzalne komponente.

Tom prilikom prigodno se obratio, a onda dao izjavu za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se jučer po nizu reakcija građana, koji nije uobičajen, došlo do grubog, nepotrebnog uznemiravanja građana. 

Dobio očitovanje načelnika glavnog stožera. "Radi se o aktivnosti za koju sam ja načelno dao suglasnost. Detaljima se ne bavim. To da je to izjavljeno na radiju meni ništa ne znači", govori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPUTILI PRIOPĆENJE /

Milanoviću stigao odgovor MORH-a: 'Borbeni avioni će letjeti i danas. Predsjednik načelnika Hranja dovodi u apsurdnu situaciju'

Image
UPUTILI PRIOPĆENJE /

Milanoviću stigao odgovor MORH-a: 'Borbeni avioni će letjeti i danas. Predsjednik načelnika Hranja dovodi u apsurdnu situaciju'

Do incidenta je došlo da je premijer došao na nosač aviona dva puta i dogovarao se s nekim admiralom. "Ja sam to uočio u autu, na putu prema uredu. U 16:45 kada je premijer imao pressicu. O motivima za takvo seljačko ponašanje zaključite sami. Nikad mi nije na pamet palo da to kao vrhovni zapovjednik radim", tvrdi.

Govori kako je odluku donio zbog grubog uznemiravanja građana, a prelet nazvao orgijastičkom nastupom. "Tražio sam hitnu istragu i to tada, a to je u proteklih manje od 24 sata. Apsolutna zabrana, u tom trenutku i sljedećih sati, da, iznad naseljenih područja. To je široko primjeljiv pojam i ne može se koristiti dugoročno", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će odgovarati, upitan je. Odgovara kako od vojnika neće nitko. Da je, kaže, on bio na nosaču aviona, to premijeru ne bi ni palo na pamet reći ispred njega. "Tko se služi takvim stvarima? U 16:45", pita se.

Govori da kada traži da se nabavi oprema onda se ništa ne poduzima, ali se može svaki vikend doći na nosač aviona i dogovarati stranačke fešte. "Neka lete nad Remetincem i HDZ-om", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se letovi trebaju odvijati gdje je najmanja opasnost po civile. "Kada lete iznad Knina, i to je grad, ali manji, opasnosti za civile nema, mala je. Ali kad lete na plavom nebu iznad Zagreba, to je Zagreb. Isto je i za Split, Rijeku", zaključuje.

O premijerovim dokazima da je sovjetska letjelica nosila eksploziv, govori da dok ne vidi dokaz balističara, neće ništa govoriti. Čudi da Stoltenberg išta govori, a onda ga demantira Plenković. "Bilo bi super da je šutio", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da premijer zna te informacije, pita se. To znači da njuška, kao što njuška po istragama DORH-a. "Njuška, ne upliće se", navodi.

Tvrdi kako je letjelica došla iz Ukrajine tisuću posto. "Nećemo iskamčiti priznanje", kaže. Govori kako ne znamo tko ju je lansirao, ali da je došla iz Ukrajine, rekli su nam saveznici, govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan oko Banožića na ministarskom sastanku u Bruxellesu tvrdi: "Molim Boga da nas puno ne izblamira".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo