o padu letjelice /

Banožić: 'Građani se mogu osjećati sigurno. Protuzračna obrana je sada imperativ. To se mora rješavati najhitnije'

Banožić je rekao da je razgovarao i s ukrajinskim ministrom obrane

18.3.2022.
13:49
VOYO logo

U Hrvatskom saboru održana je zatvorena sjednica Odbora za obranu. Ministar obrane Mario Banožić na sjednici je Odboru dao informacije o padu bespilotne letjelice na Zagreb.

''Prvi dan nakon nesretnog događaja rekli smo da će istraga ići u dva pravca, jedan je ono što je radio DORH u suradnji s krim policijom, koja se odnosi na mjesto gdje je letjelica pala i donošenje zaključaka. Paralelno s tim išli prema članicama NATO-a, svako prema svojoj razini. Premijer je kontaktirao premijere tih zemalja, isto tako ja ministre obrane. Načelnik glavnog Stožera načelnike, a vojno-obavještajna svoje partnere u tim zemljama'', rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je cilj bio prikupljanje podataka, ali i saznanja što se događalo unutar radarskih sustava Mađarske i Rumunjske.  Ministar je rekao da će se dobiti jasnija ruta nakon što se povežu svi podaci. 

''Za sad imamo rutu za kad se letjelica prvi put pojavila na radarskom sustavu Rumunjske. Možemo utvrditi da dolazi s područja Ukrajine, ali je pitanje prostora gdje je ispaljena'', kazao je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'APSOLUTNO SU NEPRIHVATLJIVE' /

Glasnogovornik Kremlja: 'Umor, zaborav i razdraženost, time su potaknute Bidenove izjave o Putinu'

Image
'APSOLUTNO SU NEPRIHVATLJIVE' /

Glasnogovornik Kremlja: 'Umor, zaborav i razdraženost, time su potaknute Bidenove izjave o Putinu'

Banožić je rekao da je razgovarao i s ukrajinskim ministrom obrane, koji je dao određena saznanja, ponajprije tehničku dokumentaciju letjelice Topoljev 141. 

''Moramo razumjeti zbog samih modifikacija koje je istraga pokazala da su učinjene letjelici. Od tih modifikacija, promatrali smo i samu aviobombu, ono što je pronađeno u tom trenutku kako bi jasno definirali da li je riječ o pogrešci, namjeri ili nekakvom trećem mogućem scenariju'', kazao je Banožić. 

Ministar je kazao kako je bio na izvanrednoj sjednici ministara obrane NATO-a i upozorio glavnog tajnika NATO-a na samu ozbiljnost situacije. Kaže kako se vidjelo da je riječ o izviđačkoj besposadnoj letjelici sovjetske proizvodnje.

''Obavijestio sam zamjenika glavnog tajnika što je pronađeno. Nakon toga istraga je išla u drugom pravcu. Kako je istraga išla tako su se dijelile informacije i prema javnosti, ali i prema zemljama članicama. Stoltenberg je nakon predstavljanja rezultata istrage promijenio mišljenje. Svi su imali jasne informacije'', rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj je prikupljaju sve informacije svih radarskih sustava, pojasnio je ministar obrane. 

''Svaki put kad izađem s nečime u javnost van, to ima podlogu. Ja se nadam da će naši istražitelji koji su pokazali visoku razinu znanja i vještina pronaći tko je točno uputio tu letjelicu'', izjavio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nabavljanju sustava za protuzračnu obranu Patriot je rekao kako nikada nije rekao specifično taj sustav, nego da će razgovarati sa saveznicama. 

''Protuzračna obrana je sada imperativ. To se definitivno mora rješavati najhitnije. Nastojimo ovu situaciju držati sigurnom. Mi ćemo osim Amerike razgovarati i s drugim saveznicima”, rekao je ministar.

Tvrdi da kada se pogleda istraga, ta bomba i nije bila tako bezazlena kao što su to neki vojni stručnjaci tumačili u javnosti. Osvrnuo se i na Tuđmanićev komentar da ne podnosi kritiku kazavši ''da je njihova rasprava išla u smjeru da kada se nešto
iznosi u javnost to mora biti temeljeno na dokazima i da je on svoje stavove iznosio na temelju istrage''.

''Naravno da se građani mogu osjećati sigurno. Borbeni avioni su bili tu da pokažu da možemo računati na saveznike NATO-a. Protuzračni sustav je podignut na višu razinu. Ono što radimo svi jest da se to ne dogodi opet'', kazao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako takvih događaja na dnevnoj bazi ima na stotine i kako bi bilo upirati prstom u nekoga u ovoj situaciji bilo 
''nekorektno''. 

''Svaka članica ima zone iz kojih očekuje opasnost, očekujete naravno opasnost iz zemalja ne članica. Tako je i Rumunjska i Mađarska trebala očekivati, oni su procijenili da je to 'false track'. Smatrali su to jednom pogreškom koja se pojavi u  danu stotinu puta, Mađari su i dizali bili svoj dvojac Gripena i utvrđivali već nekoliko puta takvu pojavu'', kazao je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo