vukovarski gradonačelnik prelomio / Penava i svi gradski vijećnici HDZ-a napustili stranku: 'Vjerojatno ćemo se naći na listi Domovinskog pokreta'

Image
Foto: RTL

Najprije će osnovati 'neovisnu stranku'

20.5.2020.
10:48
RTL
VOYO logo

Dugo je lomio i na kraju prelomio - vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izašao je iz HDZ-a.

HDZ napuštaju i nastavljaju djelovati neovisno i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je težak i emotivan trenutak. Nije nam drago, mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u dielmi između temeljnih, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati ovo prvo", rekao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala svima koji su stali uz mene, svima onima koji su nam vjerovali u cijeloj državi i molim ih za razumijevanje i da pročitaju što nam je težnja. Stojimo čvrsto iza stavova, a onaj dio koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost. Sve što činimo, činimo iz ispravnih razloga. HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa Vukovaru. Vukovar se od strane ove Vlade koristi samo u marketinške svrhe", kazao je Penava.

"Zahvaljujemo se na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili su od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu. Kad ćete se pitati o razlozima, vrlo kratko i jasno - prvi razlog njih je puno, ali ću dati tri osnovna.

Prvi i najemotivniji je neprocesuiranje ratnih zločina. Kad god vas pokušaju zanositi tezama ovi i oni mainstreamovi i političke opcije, sve to obrišite i postavite si pitanje - za jedan razoren grad u ovoj državi nitko nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je gospodarski razlog. Vukovar se konstantno od strane ove Vlade ali i svih drugih Vlada koristi u marketinške svrhe. NA primjeru poticajnih ulaganja u Vukovar, pitam sebe i sve, koliko ste dosad puta čuli iz usta ministara, premijera, predsjednika Europske komisije o zakonu o poticanju ulaganja?

Ključno i prijelomno - popis stanovništva

Pitam vas nešto što mi ovdje vrlo dobro znamo - jeste li svjesni da ne postoji prijedlog toga zakona? Jeste li svjesni da prvi put u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost s poslovanjem jer su izgubila prava jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borovo, Vupik, Velepromet, Komunalac, Vodovod, čitav niz tvrtki je ostalo bez mehanizam iz 2001. godine u mandatu ove Vlade.

Treće i ključno i prijelomno, popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako? Jednom nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani Vukovara.

Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa RH, građana Vukovara, žrtve, a sve suprotno pijetetu, da ironija bude na maksimumu, isti petak kada je u Saboru donesen zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, pao je dogovor da se u popis stanovništva ide po pravilima koja su unijela kaos u Vukovaru 2012. godine, trgovinu HDZ-a i SDSS-a", kazao je Penava u svom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam uvijek bio konkretan, mislim da svi znate kuda ide ova priča. Osnovat ćemo neovisnu stranku. Vjerojatno ćemo se naći na listi s Domovinskim pokretom", odgovorio je Penava na pitanje koji je njihov budući politički put.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo