ŠEST MJESECI NAKON / Prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića. Markovim trgom ori se 'Vili odlazi!'

Image
Foto: RTL

'Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, zataškavanjem istine želi ga ubiti drugi put. Ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mailova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske', kaže Zovko

5.2.2023.
13:27
RTL
VOYO logo

14:15

Po završetku govora, Hrvoje Zovko i Andrea Topić ušli su u Banske dvore i uručili Vladi zahtjeve HND-a. Traže novu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra Vilija Beroša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVO

Prije govora ispred zgrade Vlade još jednom su puštene potresne snimke zadnjih sati života Vladimira Matijanića u kojima je tražio hitnu pomoć, a nije je dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je djelovalo kao da sanira štetu, svoj fantomski nalaz uručilo je pet minuta prije objave obitelji. Nikada nećemo odustati. AP mora znati da je ovo tema", poručio je Zovko, a okupljeni su zviždali i pozivali na ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a pozvao je okupljenje da uzvikuju "Vili odlazi" koje se orilo Markovim trgom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, zataškavanjem istine želi ga ubiti drugi put", kazao je Zovko.

"Ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mailova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve. Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika i radnica, čiji rad poštujemo. Svi oni su žrtve sustava koji ne funkcionira", kaže Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržavamo borbu brojnih zdravstvenih udruga koje traže bolje uvjete rada", rekao je Hrvoje Zovko, šef HND-a.

Životna partnerica Matijanića, Andrea Topić odlučila je ne održati govor jer kako kaže, sve je već više puta rekla o hrvatskom zdravstvu, nego je pročitala je nekoliko Vladinih statusa na Facebooku koje je pisao o zdravstvu i bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vlado je posthumno objavio svoj najvažniji tekst, to su snimke koje smo čuli. Vlado je i posthumno doktorirao'', kazala je Topić podsjetivši na njegovo razotkrivanje doktorata HDZ-ova Vice Mihanovića.

Sljedeći se na prosvjedu obratio potpredsjednik HND-a Branko Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošlo je šest mjeseci od medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića. Glavni krivci i dalje se ne žele pogledati u ogledalo, prave se kao da se ništa nije dogodilo. Što više, odgovornost za smrt prebacuju upravo na Vladu", rekao je Mijić.

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

"Njegov primjer nije usamljen, to se moglo dogoditi svakome od vas, kao što se to dogodilo malom Gabrijelu, Mireli Čavajdi, gospođi Ruži, maloljetniku iz Gline ili mladiću u Zaprešiću. Danas smo ovdje i za njih jer bi i Vlado danas bio tu da se nekome drugome dogodilo ono što se njemu dogodilo'', poručio je potpredsjednik HND-a Branko Mijić i upozorio da odgovorne veže stranačka iskaznica te ih pozvao na ostavke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolega Matijanića s Indexa, Ilko Čimić također se obratio okupljenima.

"Ne samo da nije dobio adekvatnu zdravstvenu skrb, nego nije dobio ni zdravstveni pregled. Posebno povjerenstvo koje je osnovao HDZ-ov Beroš ustanovilo je da je Matijanić zaista mrtav, ali da zdravstveni sustav funkcionira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja je govorila potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović.

"Ministre Beroš kada ste se usudili gnjusnim lažima komentirati smrt Vladimira, spomenuli ste nadstandard. Ministre da Vas pitamo, jeste li mislili na oživljavanje koje je trajalo preko sat vremena? Je li to nadstandard?", pitala se Radanović, a zbog odgovornosti je prozvala i Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STARO

U Zagrebu ispred Novinarskog doma nešto prije 12 sati započelo je okupljanje prosvjednika zbog prosvjeda "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zbog smrti novinara Vladimira Matijanića u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matijanić je umro prije točno šest mjeseci, 5. kolovoza nakon što mu pet dana nije pružena adekvatna medicinska skrb. Okupilo se više od 500 ljudi, a među okupljenima su novinari, političari, glumci.

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Povorka je u 13 sati krenula prema Markovom trgu gdje se očekuje i konferencija za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Markovu trgu govorili su Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo