'OŠTETILI FORTENOVU' / Grmoja o 'aferi koja će sve uzdrmati': 'To je megakriminal. Peruško neće izbjeći zatvor, a Vujnovac nije ekstra pametan'

Image

Na svom Facebooku najavio je da će 'iznijeti saznanja i informacije o nizu teških kaznenih djela kojima je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Vujnovca i tako mu praktički omogućio preuzimanje kompanije'

8.1.2024.
10:56
VOYO logo

Saborski zastupnik Nikola Grmoja optužio je nekadašnjeg Vladinog povjerenika za Agrokor i aktualnog izvršnog direktora Fortenove Fabrisa Peruška da je prepustio vrijedne nekretnine Konzuma Črnomerec i Konzuma Trešnjevka Pavli Vujnovcu. Šteta za Fortenovu je, tvrdi, 66 milijuna eura, a Grmoja je najavio podizanje kaznene prijave.

"Ovo je mega-afera, očekujem da nakon što kolega Troskot i ja iznesemo informacije i dokumente, da u roku od nekoliko dana naša istražna tijela pokucaju na vrata Plenkovićevog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška koji je omogućio preuzimanje Fortenove tajkunu Vujnovcu i koji je oštetio Fortenovu za najmanje 66 milijuna eura. Imamo dokumentaciju koja to potvrđuje", poručio je Grmoja na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vraćamo se u vrijeme Ivice Todorića kad Agrokor kupuje Ciglane Zagreb. Todoriću i Agrokoru je potreban novac, a ne želi prodati svoje nekretnine i preko mađarskih partnera osniva nove tvrtke u Mađarskoj, a one osnivaju tvrtke u Hrvatskoj - Stela nekretnine i Ciglane nekretnine. Kako bi Agrokor došao do novca i zadržao kontrolu nad vlasništvom nad nekretninama, on fiktivno prodaje Črnomerec ciglane novonastaloj firmi Ciglane nekretnine dok Konzum Trešnjevka prodaje Stela nekretninama. Da bi te nove firme mogle kupiti postojeće, bilo je potrebno osigurati kredit za to. Kredit osigurava Zagrebačka banka tako da je financijska sredstva za učešće osigurao Agrokor", navodi Grmoja.

Novac je osiguran, navodi, tako da Agrokor Hrvatska financijskim zajmom prebaci novac Agrokor Zug Švicarka, koji dalje distribuira taj novac Twitteru, a on dalje prema mađarskim tvrtkama koje kupuju Črnomerec ciglane i Konzum Trešnjevka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
afera 'plin za cent' /

Grmoja bacio bombu: 'Iznijet ću informacije o Perušku i Vujnovcu koje će sve uzdrmati'

Image
afera 'plin za cent' /

Grmoja bacio bombu: 'Iznijet ću informacije o Perušku i Vujnovcu koje će sve uzdrmati'

Pokazao je sporazum o uređenju međusobnih odnosa prema kojem, tvrdi Grmoja, Ivica Todorić želi osigurati da ne izgubi vrijedna zemljišta i lokacije. "On tu sklapa ugovor o uređenju međusobnih odnosa da Agrokor u svakom trenutku može, od 1.7.2009. do 30.6.2013., otkupiti ove tvrtke za jedan euro, a od 2013. do 30.6.2024. za 200.000 eura i tako osigurati vlasništvo nad ovim vrijednim nekretninama", objašnjava.

Grmoja tvrdi da je sve išlo po planu do donošenja Lexa Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je donesen, Ivica Todorić shvaća da ostaje bez Agrokora i neposredno prije donošenja Lexa Agrokor, Stela nekretnine i Ciglana nekretnine po uputi Ivice Todorića raskidaju ugovor o zakupi s Konzumom zbog neizvršavanja obaveza i pokreću tužbu za neisplaćeni iznos definiran ugovorenim obvezama. Na tu tužbu koju su podnijele te tvrtke, Fabris Peruško i Fortenova odgovaraju da nije Fortenova ništa dužna. Potraživanje je 26 milijuna eura, odgovaraju da to neće isplatiti jer se radi o fiktivnim tvrtkama koje je osnovao Ivica Todorić", navodi.

Grmoja kaže da u pisanom odgovoru Fabris Peruško odbija tužbu unatoč ponudi Zagrebačke banke za refinanciranjem ili ponovnim otkupom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda dolazi do pokretanja prodaje potraživanja od strane Zagrebačke banke (ZABA) koja je izdala kredit prema Ciglana nekretninama i Stela nekretninama. Kako je ZABA bila upoznata sa svim detaljima oko pozadine vlasništva, prvo su se obraćali Fortenovoj i Frabrisu Perušku i nudi refinanciranje duga ili otkud potraživanja. Ponudu je naravno odbio Fabriš Peruško i Fortanova. Iako je Peruško kao predsjednik uprave Fortanove bio upoznat s činjenicom što je vidljivo iz odgovora na tužbu, da su Stela nekretnine kao i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortanova grupe, kao da je i na navedenim tvrtkama njemu, odnosno Fortenovi osigurana opcija povratka vlasništva za samo 200.000 eura", govori.

Nakon odbijenice koju je od Fabrisa Peruško dobila Zagrebačka banka, javljaju se ostali ponuditelji za otkud potraživanja, mađu njima i Pavao Vujnovac odnosno Prvo plinarsko društvo. "Pavao Vujnovac tada ima samo 6,4 posto udjela u Fortenova grupi. Koja je tu poslovna logika? Unatoč znatno većim ponudama, oni prihvaćaju ponudu PPD-a za iznos od 16 milijuna eura. Dakle otkupljuju se potraživanja od 26 milijuna eura za 16 milijuna eura. A imate ponudu od 43 milijuna eura koja se odbija", navodi Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku Vujnovcu nedostaje vlasništvo nad tim nekretninama. A ono je, objašnjava Grmoja, kod mađarskih tvrtki koje Fabris Peruško može otkupiti za 200.000 eura.

Vlasništvo nad tvrtkama preuzima poslovni partner Pavla Vujnovca, Zdravko Mamić. "Ne ovaj bjegunac u Međugorju", govori Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da Peruško nije želio refinancirati dug ili otkupiti potraživanja ZABA-e, nego je inzistirao da to učini Vujnovac, kao što je prepustio preuzimanje vlasništva nad mađarskim tvrtkama.

"Tako je zapravo isporučio grupaciji vrijedne nekretnine, a mogao ih je otkupiti. Sad Vujnovaci ma vlasništvo i potraživanja od 26 milijuna eura. Fabris Peruško onda sklapa nagodbu za isplatu tih potraživanja u iznosu od 26 milijuna eura. Ljudi, jeste li čuli za ovakav splet kriminalnih djela da bi se pogodovalo jednom tajkunu? Dakle, prvo je odbio kada je bila tužba. Ali kada Vujnovac i ekipa preuzimaju tužbe, sad smo odjednom dužni prema njima i više nisu fiktivne tvrtke te se sklapa nagodba na 26 milijuna eura", tvrdi MOST-ov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja nastavlja da Peruško tada prepušta sve Vujnovcu i partnerima koji ulogom od samo 16 milijuna eura dobivaju nekretnine u vrijednosti 56 milijuna eura, a kada se doda i 26 milijuna eura nagodbe za zajam, učinjena je šteta Fortenova grupi za 66 milijuna eura.

"Ali to nije sve. Sad se sklapa novi ugovor između Fortenove i Vujnovca o najmu ovih prostora za 2,5 milijuna eura godišnje. Samo od najma u sedam godina će isplatiti onu investiciju od 16 milijuna eura. Dobio je sva vrijedna zemljištva i Fortenova grupa su oštećeni za ovaj iznos. Ovo je mega-kriminal i 100 godina zatvora za Plenkovićeva povjerenika Peruška. Ovo je i potvrda da je ovo okupirana država u kojoj je sve dano na pladnju tajkunu Vujnovcu koji nije nešto ekstra pametan ni ekstra sposoban jer ako se odbijaju ponude od 43 milijuna, a vi nudite 16, lako je tako biti poduzetnik", smatra Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će idući tjedan zbog ovoga podignuti kaznenu prijavu te da Fabris Peruško ne može izbjeći zatvor. Svjestan je, kaže, da će sada biti napada na njega i njegove kolege, ali tvrdi da se ne boji.

"Nikad nisam podignuo kaznenu prijavu, ali vidio sam kakve su naše institucije. Znam da je DORH okupiran i tko dođe na čelo, situacija će biti slična kao sada. Ali ovi dokumenti su toliko jaki da nema tog Plenkovića, Vujnovca, da Fabris Peruško može izbjeći zatvor. Idući tjedan ću podignuti kaznenu prijavu i tražit ću potpise zastupnika za tu kaznenu prijavu da ju pojačam. Svjestan sam da ova borba u koju smo ušli je teška. Pavao Vujnovac je gospodar Hrvatske, kupio je političare u Saboru i medije. Napadi na nas će biti ogromni, ali ne bojimo se. Istina i pravda je na našoj strani", poručuje i dodaje da se mogu sramiti svi oni koji i dalje brane Vujnovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonimir Troskot dodao je da će Vujnovac za sedam godina vratiti svoju investiciju za dvije atraktivne lokacije, Konzum na Trešnjevci i Črnomercu. Ističe da je ovdje cilj bio da Vujnovac dobije Fortenovu ispod tržišne cijene.

“Peruško je kao izvanredni povjerenik sukladno zakonu Lex Agrokor trebao štiti interese vjerovnika, a on to nije činio, nego je pogodovao budućem dioničaru Vujnovcu”, dodao je Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torskot upozorava da je ovo ozbiljna situacija i da se Vujnovac s Hrvatskom i "našim novcima" igra Monopolyja.

"U prijevodu to znači ucjena svih dobavljača. Taj čovjek (Vujnovac, op.a.) će, uz pomoć likova kao što su Peruško i Plenković, doći do kompanije za manje od 500 milijuna eura koja će biti vrijedna 4 milijarde eura, preuzeti dominaciju nad cijelim tržištem. To bi nas sve trebalo čekati u vrlo skorom periodu jer se njima žuri postaviti takva pravila igre prije izbora. Dovodimo se u ozbiljnu situaciju jer će Vujnovac kontrolirati više od 10 posto BDP-a Hrvatske, imat će ogromnu gospodarsku i političku moć. Čovjek se s Hrvatskom i našim novcima igra Monopolyja”, tvrdi Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Grmoja je na svom Facebooku najavio konferenciju za medije na kojoj će, tvrdi, iznijeti saznanja i informacije o aferi koja će uzdrmati političku scenu i javnost, a koja će obilježiti ovu godinu. Rekao je da će "iznijeti saznanja i informacije o nizu teških kaznenih djela kojima je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Vujnovca i tako mu praktički omogućio preuzimanje kompanije".

Grmoja tvrdi da se u prošloj godini potvrdilo na nizu primjera kako je Vlada Andreja Plenkovića pomagala Vujnovcu u "potpunom preuzimanju hrvatskog gospodarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo