USKORO PROMJENE U ZDRAVSTVU: / Smanjit će se bolovanja, ograničava se broj uputnica, djeca više neće ići pedijatrima...

Image

HZZO mijenja uvjete ugovora liječnicima, a u sklopu toga brojne su promjene koje će se početi događati od travnja, piše Večernji list.

6.2.2017.
20:53
VOYO logo

Samo neki primjeri nadolazećih promjena u zdravstvu su ti da će obiteljski liječnici, pedijatri i zubari od sada imati dežurstva za vikend, a nedjeljama, praznicima i blagdanima radit će od 8 do 20 sati. Djeca od četvrte godine nadalje više neće nužno biti pacijenti pedijatara već obiteljskih liječnika, a školarci će samo u iznimnim slučajevima ići pedijatrima. Izmjene o radu liječnika, bolnica i promjena za pacijente sada su predmet javne rasprave. Ako izmjene ugovora prihvate partneri Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, one će zaživjeti od travnja.

Image

'NADSTANDARD' KOJI SE NIKADA NIJE DOGODIO: Hrvatsko zdravstvo i dalje grca u problemima

Image

'NADSTANDARD' KOJI SE NIKADA NIJE DOGODIO: Hrvatsko zdravstvo i dalje grca u problemima

Djeca se prebacuju obiteljskim liječnicima, nema rasterećenja medicinskih sestara

Kako postoji manjak pedijatara, taj se problem namjerava riješiti prebacivanjem djece obiteljskim liječnicima. Osim toga, obiteljski će liječnik moći u kućni posjet palijativnom bolesniku samo ako je taj pacijent u registru Koordinacijskog centra za palijativnu skrb, no postavlja se pitanje kako će se taj problem riješiti u mjestima u kojima nema takvih koordinacijskih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je obećano da će se medicinske sestre rasteretiti administrativnog posla zapošljavanjem administratora, mogućnost dodatne sestre se u skupnoj praksi ukida.

Image
'SUSTAV SE POTPUNO URUŠIO': /

Za četiri godine falit će najmanje 800 liječnika, velik broj ljudi ostaje bez zdravstvene skrbi

Limitirana bolovanja i uputnice

Smanjuju se i bolovanja, a limitirat će se na stopu 2,8. To je problem zbog učestalih bolovanja djece koje propisuju pedijatri, a sada će se te promjene reflektirati na obiteljske liječnike, kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Prema podacima HZZO-a, u prvom polugodištu prošle godine stopa bolovanja iznosila je 3,18, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljskim će se liječnicima ograničiti i broj uputnica koje smiju izdati za bolnice. Dr. Krolo objašnjava zašto je to velik problem.

'Pacijentica je zbog sumnje na rak pluća upućena na obradu u jednu zagrebačku bolnicu, otpuštena i naručena ponovno, ali u međuvremenu mora obaviti CT prsnog koša jer aparat u bolnici ne radi! Nije dobila internu uputnicu, a što mi trebamo tako teškim bolesnicima koji trebaju što prije učiniti obradu – uskraćivati uputnice?!, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu dr. Dražen Jurković rekao je da će HZZO-u poslati zahtjev da produlji vrijeme za savjetovanje o ovim promjenama jer su preopsežne pa je sve potrebno temeljito proučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo