Mjere za spas zdravstva /

Uskoro još skuplje cigarete: evo koliko će poskupjeti prilikom uvođenja posebnog poreza na rizično ponašanje

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Godišnje se proda 400 milijuna kutija cigareta, a prijedlog je da sav iznos od posebnog poreza ide direktno HZZO-z, a ne državnoj riznici

13.11.2017.
14:17
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Pušači u Hrvatskoj uskoro bi trebali plaćati skuplje cigarete kako bi se ozdravilo financijski sve bolesnije hrvatsko zdravstvo. Novi porezi, bez obzira na to kako će se zvati, pred vratima su hrvatskih građana i vrlo brzo može se očekivati uvođenje posebnih poreza na kupnju cigareta, a ako prođe prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića, i na alkoholna pića, piše Jutarnji.hr

Na upravo završenom kongresu poslodavaca u zdravstvu u Opatiji, dr. Dražen Jurković iznio je zanimljiv prijedlog o tome kako doći do gotovo 4,5 milijardi kuna, što bi bila osnova za ozdravljenje zdravstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prve godine trebalo bi uvesti posebni porez na rizično ponašanje po kojem bi cigarete poskupjele tri kune, druge godine četiri, a treće pet. Tako bi prve godine direktno u sustav moglo doći 1,15 milijarda kuna, druge 1,5, a treće 1,8 milijarda.”, prijedlog je je dr. Jurkovića. 

Prema zabrinjavajućim brojkama, Hrvati su u samom vrhu po broju pušača, jer puši čak 39 posto populacije. Godišnje se proda 400 milijuna kutija cigareta, a prijedlog je da sav iznos od posebnog poreza ide direktno HZZO-z, a ne državnoj riznici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kujundžić smatra da je najbolje povećati cijene cigaretama i alkoholnim pićima, što će u konačnici rezultirati i poboljšanim zdravljem populacije, no dr. Jurković misli da ne treba ići tako široko jer će se javiti snažan otpor lobija proizvođača alkoholnih pića, za što smatra da nema snage, piše Jutarnji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo