Neurofeedback terapija / Uskoro ćete moći i na wellness za mozak: splitski inženjer izumio 'čitač misli'

Umorni ste, živčani, ne možete se koncentrirati na posao? Onda na glavu stavite slušalice koje povezuju vaš mozak s računalom, i nakon 15 minuta moždanog wellnessa - radite bez greške

13.7.2017.
22:45
VOYO logo

Izvana se ne može vidjet što se događa unutar našeg mozga. Zato će nam malo pomoći tehnologija.

Marin igra igru svojim umom. Kad je opušten, njegov svemirski brod ima upaljen štit, a samo kad je fokusiran, brod može i pucati po neprijateljima.  Neurofeedback terapijom vježba se mozak da smanji one frekvencije koje nas ometaju u obavljanju zadatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neurofeedback je daleko od alternative jer je to metoda koja je proizašla iz znanstvenih istraživanja. Tu nema sive zone ni placebo efekta jer ne možete prevariti način na koji vam mozak radi", objasnila nam je Josipa Bosak, magistra psihologije.

U ovoj igraonici na zagrebačkom Vrbiku ne uči se samo kako da ljudi razmišljaju bolje. Ovdje se liječe ili ublažavaju mnoge smetnje, najviše kod djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Migrene i glavobolje, poremećaji spavanja, PTSP, depresija, anksioznost, biloparni poremećaj... širok je spektar neuroloških poremećaja koji se mogu tretirati neurofeedbackom", kazala nam je Josipa Bosak, magistra psihologije.

Marin je sad na čelu tima koji se bavi neurofeedbackom. Za tu je metodu saznao zato što mu je sin imao problema s ADHD-om. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je jedno smireno, vrlo bistro dijete koje je znalo odlutati i to u mu stvaralo probleme u socijalnoj interakciji i unutar obitelji", objašnjava Marin Maletić, inženjer i poduzetnik.

Tretman opremom koji su sami napravili bio je više nego uspješan. "Njemu je pomogao. Sad je dijete koje puno bolje obavlja zadatke, puno je zadovoljniji sa samim sobom, puno više kuži što se događa oko njega i više ga zanima", kaže Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skeptičan, kakav već je, naš se novinar i sam u tome okušao, bez da je spominjao 
kako često misli deset koraka unaprijed i kako zbog toga koji put ima problema s opuštanjem i nesanicom. 

Ne možete prevariti svoj mozak. Moj zadatak je ne voziti svemirski brod, već svojim mislima rastegnuti zelenu liniju. Čim nisam opušten, ljubičasta linija naglo poraste, a čim mi padne koncentracija, narančasta odleti u nebo. Kompjuter je zabilježio točno u kojim frekvencijama mi mozak previše radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mentalni wellnes nije dječja igra. On je jedna od najbrže rastućih grana industrije. Troše se milijarde na to da se posebno zaposlenike istrenira da budu čim bolji u svom poslu. Ekipa na čelu s Marinom baš tu misli napraviti revoluciju.

"Danas u Americi je 4 milijarde dolara i najbrže raste od svih tržišnih segmenata. Nadam se da ćemo mi biti ti koji će neurofeedback dovesti na glavu svakog profesionalca", kaže Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tržište izbacuju i UMO headset, koji bi će biti predstavljen za tri mjeseca. Trebao bi ljude dovesti u fokus jednostavno i u samo petnaestak minuta. San svakog šefa koji želi produktivnije radnike.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo