'USKORO ĆE NAM TREBATI KLIME': / Vakula otkrio kakvi će biti proljeće i ljeto, dio građana neće biti najsretniji

Image
Foto: Pixsell
1.3.2017.
9:02
Pixsell
VOYO logo

Temperatura je tijekom veljače dosta varirala, kao i količina oborina, no Vakula prognozira kako će i u narednih nekoliko mjeseci ona varirati.

Prosječna količina oborina

'Trenutačne prognoze upućuju na u većini Hrvatske povećanu vjerojatnost sušnog ili najviše prosječno kišovitog i proljeća i ljeta, ali opreznost je nužna zbog očekivanih pljuskovitih oborina, kao i zbog poznate nepouzdanosti u prognoziranju oborine', kaže Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što se tiče temperature, stanje je znatno pouzdanije. Prema Vakulinim prognozama, vrlo je velika vjerojatno da će svi mjeseci od travnja do kolovoza u većini Hrvatske biti barem malo topliji od prosjeka.

Iznadprosječne temperature

'Štoviše, od lipnja do kolovoza moguće je i znatnije pozitivno odstupanje, što još uvijek ne znači da će biti i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje. No, razdoblja iznadprosječne topline gotovo će sigurno biti', kaže Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porastom temperature stižu i problemi za alergičare. Naime, njenim daljnjim porastom te sve duljim danima, osim visoke koncentracije peluda drveća, uskoro će krenuti i ostala vegetacija, zaključuje popularni meteorolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo